Evo, ni ja nisam istoričar, ali sam pokrenut ovim pitanjem malo istraživao na internetu. Shvatio sam da je Arthur u velikoj meri u pravu.
Kao što je poznato, Rim se sastojao od velikog broja provincija, koje su se nalazile u de facto ropskom položaju. Te provincije su, prema onome što sam uspeo pronaći, morale da obezbede određenu količinu dobara za finansiranje Rima. Veleposednici su imali veliki broj robova koji su, naravno, bili proizvođači na terenua pošto tada nije bilo sindikata, ni bilo kakvih prava na koja su se robovi mogli pozvati, oni su nemilosrdno iskorišćavani. U provincijama su dobra (žitarice) prikupljane u vidu poreza, a zatim putevima (koji vode u Rim) prevožene u isti kopnenim ili morskim putem. Morali su voditi računa o tome da se uvek kreću najkraćim putem, kako bi namirnice stizale u Rim što je pre moguće. U Rimu su prikupljane, određivan im je kvalitet, zatim su sortirane i distribuirane prema potrebama. Naravno, prvi u redu su bili vojnici u legijama. Ovde CLICK ima jedan interesantan tekst o tome. Doduše, na engleskom je, ali nadam se da može poslužiti.

a pošto tada nije bilo sindikata, ni bilo kakvih prava na koja su se robovi mogli pozvati, oni su nemilosrdno iskorišćavani. U provincijama su dobra (žitarice) prikupljane u vidu poreza, a zatim putevima (koji vode u Rim) prevožene u isti kopnenim ili morskim putem. Morali su voditi računa o tome da se uvek kreću najkraćim putem, kako bi namirnice stizale u Rim što je pre moguće. U Rimu su prikupljane, određivan im je kvalitet, zatim su sortirane i distribuirane prema potrebama. Naravno, prvi u redu su bili vojnici u legijama. Ovde 
Citat