Kulinarske tajne
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 30
  1. #1

    Kulinarske tajne

    Najviše mrzim kod recepata kad ih napišu bez onih sitnih detalja koji se obavezno podrazumevaju a ja ih recimo ne znam, jer baš to pravim prvi put.
    Evo danas sam pravila oblande sa filom od mleka i nisam bila sigurna kad je to onaj momenat kad je fil skuvan
    Tako da drage moje ako znate za neke kulinarske cake dajte ih na sunce!
    Ako neko ima neku nedokučivu tajnu neka pita možda neko zna odgovor.

    Možda nije caka al' ajde da podelim sa vama:
    kada kuvam krompir pire izmutim ga mikserom, dodam malo margarina i mleka i opet mutim dok ne bude čvrsta penasta masa. Bude mnogo lepši ukus nego kad ga pasiram onom pasirkom ( ne znam kako se to zove )

    Ajd sad! Čitam vas

  2. #2

    Odgovor: Kulinarske tajne

    ....
    Pre dinstanja luk obavezno posolite.
    ...
    Probajte sledeći štos kada začinjavate salatu:
    - Koliko soli, toliko šećera,
    - Koliko ulja, toliko sirćeta.
    Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
    Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
    Hej kafano, moja rano...
    Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
    Bircuz koji radi 25 sati dnevno!

  3. #3

    Odgovor: Kulinarske tajne

    Kod recepata najviše mrzim kad su dosadni. A kad mi nešto ne ide... kao što u najvećem broju slučajeva uprskam mešenje testa pa sam nezadovoljna rezultatom, to ne umem ni da ocenim. I džaba sve cake izgleda, treba da vežbam

    kada kuvam krompir pire izmutim ga mikserom, dodam malo margarina i mleka i opet mutim dok ne bude čvrsta penasta masa. Bude mnogo lepši ukus nego kad ga pasiram onom pasirkom ( ne znam kako se to zove )
    Kod mene se i podrazumeva da kad hoću penasti krompir - pire - da ga razbijam mikserom, a pasiran - pasiram . Kao što se podrazumeva da se krompir za pire ljušti, iskidah se od smeha drugarici kad sam skontala da ona kaže da joj je lepši pire iz kesice koji nije žilav jer krompir kuva u ljusci

    Da vidim sad...
    Meso dok dinstate pre nalivanja vodom i kuvanja u vodi nikad ne solite jer će vam meso ostati bez svog lepog soka, pokupiće ga so. Tek kad dođe voda - začine u vodu
    Što ste brži u dinstanju luka to će vam teže pasti u stomak.
    Ako ste lenji u mešanju pirinča, rižoto vam nikad neće biti lep kao što može da bude.
    U jelo nikad loše vino.
    Pirinač koji se bari u kesicama i rastresit je nije onaj koji vam treba za lep rižoto.
    Kad kuvate pastu odnos vode i paste je sledeći - 100 grama paste ide na litar vode (i na to 10 grama soli).
    Kad vam treba čvrst sneg od belanaca, jaja treba da budu hladna, iz frižidera, sud u kojem mutite suv.

    Ne umem ovako po zadatku da se setim sad baš još, ali dodavaću kako mi dune
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  4. #4

    Odgovor: Kulinarske tajne

    Ni meni sad nista zanimljivo ne pada na pamet osim kuvanja palente.
    Kuvam je u vodi...merim casicama za rakiju. Jedna rakijska casica palente i 4 casice vode. Ne bude ni gusta ni retka-taman. Na kraju posolim i dodam kasikicu maslaca i pavlake otprilike. Mera je dovoljna za dete od 5 godina. Bar za moje.



    Citat memento kaže: Pogledaj poruku
    ....
    Pre dinstanja luk obavezno posolite.

    Ovo i ja radim.
    I uglavnom kad spremam povrce tipa grasak, pasulj, kupus, boranija, prvo dugo dinstam luk, onda na luk istresem sitno seckanu svezu papriku (malo crvene, malo zelene, malo zute) jedan svez paradajz, beli luk i sargarepu. I to dugo dinstam. Posle nema potrebe za zaprskom...koju inace ne podnosim.
    Umro je Ajnštajn, umro je Tesla...a i meni nešto nije dobro

  5. #5

    Odgovor: Kulinarske tajne

    Evo jedne koju sama malo pre primenila....Zamrznut paradajz polite na par sekundi vrelom vodom i odmah cete moci da ga oljustite vrlo lako.....isto tako kada je svez paradajz samo celom povrsinom predjete preko njega tupom stranom noza, malko pritisnete i kozica se lepo odvoji i lako se oljusti....

    Na temu dinstanja luka mogu da dodam da kod priprema gulasa/paprikasa i sl, uvek svo povrce i sve vrste luka koje stavljam i meso stavim zajedno i posolim i dodam vegetu i sve zajedno dugo dinstam....da se svi ukusi lepo pomesaju i prenesu na meso....


    Junece meso koje se kuva u supi, ako je tvrdo prelite sa hladnom vodom pa ga vratite u lonac na dalje kuvanje...Takodje kada pristavljate supu uvek stavite hladnu vodu, da meso ne bi bilo tvrdo (junece) i da bi bila bistra...

    Covek je sinteza beskonacnosti i konacnosti,prolaznog i vecnog, slobode i nuznosti, kratko: sinteza.

  6. #6

    Odgovor: Kulinarske tajne

    Nedavno sam otkrio način (što ne znači da to već nije od ranije bilo poznato, naravno) da hleb ostaje duže svež ako se za vreme velikih vrućina drži u frižideru...

    I ovaj pronalazak deli sudbinu mnogih drugih sličnih epohalnih otkrića jer je do njega došlo slučajno. Naime, posle ručka sam rasklanjao stol i u rasejanosti sam hleb umesto na uobičajeno mesto stavio u frižider. Kod sledećeg obroka primetio sam prednost takvog skladištenja hleba i sada je to stalna praksa kod mene u kući (doduše, supruga se buni, ali ja ne odustajem).
    Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
    Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
    Hej kafano, moja rano...
    Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
    Bircuz koji radi 25 sati dnevno!

  7. #7

    Odgovor: Kulinarske tajne

    Ja znam jednu, koja me kostala svojevremeno pola polupane kuhinje....

    Znaci, ako u receptima pise 8 kasika brasna, 8 kasika oraha (bla bla) i xy komada jaja....nikada ne stavljati cela jajCa...vec posebno umutiti belanac do one cvrste pene...i onda u ostatak smese ga dodavati, ali ne miskerom...vec onako kasikom odozdo ga umucivati...

    Eto ...
    Budi pametan i pravi se lud

  8. #8

    Odgovor: Kulinarske tajne

    kad dinstate luk.....dodajte malo kisele vode....odlichno za one koJima teshko pada a ipak vole da ga jedu....


    ako u receptu pishe....podmazzite pleh pa pospite brashno....umesto toga natrljaJte ga maslacem i nalite ladnom vodom.....tako nek stoJi koJi min....


    znam da niJe kulinarstvo....ali aJde da ga meTnem ovde.....
    ako vas uJede komarac....i nepodnoshljivo svrbi.....namazzite to mesto sircetom....


    eto....

  9. #9

    Odgovor: Kulinarske tajne

    Citat Najgora kaže: Pogledaj poruku
    kada kuvam krompir pire izmutim ga mikserom, dodam malo margarina i mleka i opet mutim dok ne bude čvrsta penasta masa.

    Ja uz sve ovo dodam i jedno jaje..lijepo mi poveže pire.

    Ono što ja radim posljednjih godina, jeste da u sva jela "na kašiku" dodajem goveđu kocku. Često preskočim vegetu, dodam kocku. To dođe kao neki "temeljac" za sva jela.

    Kada pravim tortu (a pravim) ...kada piše da se u patišpanj dodaje kakao,brašno i sl. nakon što se umuti bjelance čvrsto, pa doda šećer i žumance...sve to treba sasuti u posudu, i laaakim pokretima sjediniti, inače propade sav trud.

    Još nešto za kolače...ako želite da se bjelance umuti extra, prije početka pravljenja, staviti jaja u friz. Nekih pola sata da se dobro ohlade. Hladna jaja se puno bolje mute.

    Nisam prije marila za ovakve sitnice, ali dok sam kuhala uz mamu...ja sam zapisivala... dobro dođu te male cake...
    Pa čemu onda osmeh što sam ja ničija
    kad je to, zapravo, najgore što može da ti se desi?

  10. #10

    Odgovor: Kulinarske tajne

    klonite se suvog kvasca.
    ebo mu pas mater!
    & underpaid......

  11. #11

    Odgovor: Kulinarske tajne

    Od zutog krompira je mnogo bolji pire no od crvenog
    Budi pametan i pravi se lud

  12. #12

    Odgovor: Kulinarske tajne

    Nije neka posebna tajna, a ni caka...
    U vodu u kojoj kuvate spanac ili blitvu, dodajte kocku govedje juhice. Rek'o mi jedan kuvar u Opatiji i ja ga poslusala.
    Umro je Ajnštajn, umro je Tesla...a i meni nešto nije dobro

  13. #13

    Odgovor: Kulinarske tajne

    e imam ja 'edno pitanje, pa ako neko sluchajno znade odgovor da podijeli, jelte

    tiche se torte i sljedeceg fila koji meni nije uspio TRI puta

    Fil: U 300 ml mleka dodati 9 kašika šećera i staviti da provri. 5 kašika brašna jediniti sa 100 ml mleka i sipati u provrelo mleko. Skuvati fil, zatim ga ohladiti i u njega dodati umućen margarin i maslac koje smo prethodno sjedinili sa šećerom u prahu. Lešnik sitno iseckati i dodati u fil.


    jedni kazhu mozhda je do brasna, drugi kazhu more bit do cukra.. ja rek'o, tako mi metle, ovdje postoji samo jedna vrsta bijelog secera i 'ena vrsta bijelog brasna, dakle, 'oladite! ja sam ljepo mjesala secer i mljeko u sherpi.. pomijeshala brashno sa 'ladnim mljekom i dodala u sherpu.. kad glede unatoch, dosle grudve i brashno se stvrdnulo tri puta


    e sad, tochno sam pratila shta je teta napisala, ali izgleda da je teta "sluchajno" izostavila bash onu caku koja je potrebna da bi fil uspio.. ja tu caku ne znam, a gledala sam i u kugloF ali ni ona nije znala
    moomoo meee jooouu

  14. #14

    Odgovor: Kulinarske tajne

    Citat yige_gui kaže: Pogledaj poruku
    e imam ja 'edno pitanje, pa ako neko sluchajno znade odgovor da podijeli, jelte

    tiche se torte i sljedeceg fila koji meni nije uspio TRI puta

    Fil: U 300 ml mleka dodati 9 kašika šećera i staviti da provri. 5 kašika brašna jediniti sa 100 ml mleka i sipati u provrelo mleko. Skuvati fil, zatim ga ohladiti i u njega dodati umućen margarin i maslac koje smo prethodno sjedinili sa šećerom u prahu. Lešnik sitno iseckati i dodati u fil.


    jedni kazhu mozhda je do brasna, drugi kazhu more bit do cukra.. ja rek'o, tako mi metle, ovdje postoji samo jedna vrsta bijelog secera i 'ena vrsta bijelog brasna, dakle, 'oladite! ja sam ljepo mjesala secer i mljeko u sherpi.. pomijeshala brashno sa 'ladnim mljekom i dodala u sherpu.. kad glede unatoch, dosle grudve i brashno se stvrdnulo tri puta


    e sad, tochno sam pratila shta je teta napisala, ali izgleda da je teta "sluchajno" izostavila bash onu caku koja je potrebna da bi fil uspio.. ja tu caku ne znam, a gledala sam i u kugloF ali ni ona nije znala
    Ja kad pravim taj fil prvo izmešam šećer i brašno ,zatim dodam mleko,i mešam dok se stvori glatka masa i to ne dodajem u provrelo mleko već u toplo i mešam neprestano dok ne provri.Jačina temperature ne sme da bude jaka jer onda zagori,a ni slaba jer neće da provri,znači srednja.

    Dok se hladi povremeno ga promešam.

    Meni je ispalo ok posle bilionitog puta
    O da! Čuda su moguća,ako dovoljno jako veruješ u njih

  15. #15

    Odgovor: Kulinarske tajne

    Videla kod Bombice one punjenje paprike pa sam se setila da pitam...
    Kako vi kada dinstate meso za sarmu, paprike, musaku postignete da bude onako sitno, sipkavo?
    Ja kada ubacim meso da se dinsta ono mi ostane zgromuljano u krupne komade koliko god ja to non stop mešala...nikako mi ne uspeva da ga razbijem.
    ...ondaK na pola dinstanja sklonim sa vatre, uključim mikser i jedino mi tako uspeva
    Nemam pojma gde grešim?
    Budi pametan i pravi se lud

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Tajne koje vam nikada neće reći
    Autor Najgora u forumu Ženski kafić
    Odgovora: 36
    Poslednja poruka: 20.10.2012, 22:54
  2. Kulinarske vragolije poznatih
    Autor tetkaD u forumu Kulinarstvo i ishrana
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 09.11.2010, 22:19

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •