Dugo očekivani pravilnik o ekskurzijama konačno je završen. Iako još nije zvanično predstavljen školama, izaziva oštra reagovanja.
Pravilnik ne zabranjuje ekskurzije, ali su kriterijumi strožiji i precizniji, uz insistiranje na obrazovnom karakteru takvih putovanja.
Pravilnik predviđa da roditelji neposredno odlučuju o putnom pravcu. Škole potom objavljuju oglas u dnevnim novinama, sa planom putovanja, a agencije daju ponude.
U inostranstvo se sada, umesto od trećeg, može ići od drugog razreda srednje škole. Oni koji se tome protive ističu da se takva putovanja, po pravilu, pretvore u svoju suprotnost, kao i da osnovni ciljevi propisani pravilnikom ostaju neispunjeni.
"Ti ciljevi su upoznavanje prirode i društva, razvijanje ekološke svesti, možete zamisliti kako se ekološka svest razvija u kafićima i smisao za sport dok učenici piju", kaže Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija.
Da je novi pravilnik suviše liberalan slažu se i oni čiji su učenici, u Veroni, uhvaćeni u krađi.
U Ministrastvu prosvete kažu da putovanje u inostranstvo nije obavezno, već samo dozvoljeno. Ukidanje ekskurzija nije ni razmatrano.
Pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević smatra da je "iluzorno da se zatvaramo u samogranice".
Veliki broj škola pozdravlja donošenje novog pravilnika.
Prema novim pravilima, svaki učenik pre ekskurzije treba da se pregleda i dobije zdravstveno uverenje, a na putovanjima će svi morati na spavanje najkasnije do ponoći.
Novi pravilnik najavljuje strožiji nadzor prosvetne i turističke inspekcije.
izvor:svevesti
Cesto slusamo o skorasnjim 'podvizima' djaka, pogotovo srednjoskolaca, na visednevnim ekskurzijama u inosrtanstvu. Alkohol je neizbezan, a neretko tu ima i jos ponesto....
Sta vi mislite o djackim ekskurzijama?
Da li smatrate da su izgubile obrazovni smisao? Postoje li po vama nacini kako im vratiti prvobitnu svrhu? I da li je zaista nepohodno da roditelji izdvajaju stotine i stotine evra za par dana putovanja svog deteta?

Citat

smatram da eksurzija treba da bude zabavna, a ne previse edukativna.. kad sam ja isla na ekskurzije, bio je obavezan obilazak znamenitosti
i niko se nije bunio
secam se, prvi srednje, zaglavili u diskoteci do rano ujutru, i posle toga otislo drustvo na after party u sobu gde sam bila sa dve drugarice i svi koju su bili tamo su zaspali rano, negde oko 6 ujutru, a u 8 smo imali zakazano da obidjemo neki muzej, ne mogu tacno da se setim koji.. uglavnom, imala sam lujku od razredne i upala nam je u sobu oko pola 8, probudila nas i niko nije propustio izlet
moja drugarica je ove godine bila na ekskurziji sa faxom, 10 dana, obilazili su Veneciju, Kan i Barselonu.. i to za 320 evra.. nije jeftino, ali je videla mnogo vise za tih 20 evra razlike od onih koji su bili samo u Grckoj.. ne kazem da Grcka sama po sebi nije interesantna i puna interesantnih stvari za obici.. ali nisam turisticki vodic da se time bavim sad 

Makar putovanje imalo edukativni karakter na kvadrat. Eto, to mislim o đačkim ekskurzijama...

Šta se desila? Amnezija? Koje su to pa generacije išle isključivo zbog obrazovanja i kulture na ekskurzije? Nije se visilo po kafićima jer, prvo, i nije bilo toliko kafića, a drugo, džeparac nam je bio ograničen. Ali smo po sobama kršili sve moguće zabrane.
Ali svakako nisam za to da se ekskurzije ukidaju. Da, one treba da budu edukativnog karaktera, ali, isto tako, da se nađe vreme i za druženje jer su to stvarno sećanja neprocenljive vrednosti.