Hej, salaši opet ću vam doći
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 29

Hybrid View

Prethodna poruka Prethodna poruka   Sledeća poruka Sledeća poruka

Odgovor: Hej, salaši opet ću vam doći

Citat jeti kaže: Pogledaj poruku
    Ima li još onih pravih, autentičnih, nekomercijalizovanih salaša?
    Pretpostavljam da većina vlasnika ovih novih, uparađenih salaša nisu oni koji (ili njihovi preci) su na njima ponikli.
    Ima dosta, još uvek. Mnogi su i osavremenjeni, u većoj ili manjoj meri.

Na slikama u Galerijama ima 6-7 autentičnih salaša (u 'pretraga' ukucati salas).

Na tim novim ''komercijalnim'' salašima sam bila i nisu me nešto dojmili.
    Sve je na njima nekako veštački postavljeno i uređeno, upravo zbog turista. To jeste lepo da gosti dođu i vide, poslušaju o tome kako se nekada živelo (ishrana, obrada zemlje, uređenje salaša...) ali nema onu dušu kao oni obišni salaši, na kojima su živeli naše bake i dede.

Verovatno sam jedna od retkih koja je imala tu čast da bude na pravom salašu.Domaćem što bi kazli.
    Moji baba i deda su živeli na jednom do pre pet godina.Posle dedine smrti ujak je nastavio na vodi taj isti salaš i imao je mnogo planova,ali nije poživeo da ih obistini.
    ''Nema više starog
    šardaka ni đerma
    ni debelog lada
    od bagrema.......''

Nadam se da moja braća neće dozvoliti da salaš kraj Tise presane da ''živi''.
    Toliko uspomena je tamo.
    Pola letnjeg raspusta sam provodila tamo kao klinka.Sve mi je bilo lepo,i da hranim krave iz ruke,da nosim male pačiće,penjem se po čardacima,....
    Ako voli jedan cvet koji se nalazi na nekoj planeti,slatko je noću gledati nebo.

Na salašu živi ko mora, a ne ko voli

U pesmama, uz tamburaše i vino i olabavljene kravate, sve je to lepo i krasno: salaši kao na goblenima, đeram, ringlov, snaše...
    Al' lažu kolege poete i muzikanti! Lepota se na salašu ne prima: oduva je prvi vetar preko ravnice kad zakovitla sneg i svaku pahulju pretvori u žilet, ili je spali sunce što se presporo vuče preko velikog neba. Zatre je šta pre naiđe... Zbog toga na salašu živi ko mora, a ne ko voli.

Stiglo opet vreme da se može malo i do predela sa salašima!

PUŠNICE (endemske vrste?)

Za sebe nikako ne mogu reći da sam malo od Vojvodine video. Ipak, ovog lepog februarskog dana prvi put sam zapazio, vozeći se od Srbobrana, skoro kod Bečeja:

...kupasti objekat zasvodjen na vrhu; od cigala, okrečen.

U blizini je bio stari čoban sa ovcama, ovdašnji čovek (po govoru sam tako zaključio). Pitao sam ga šta je to, ali od njega nije bilo pomoći - on taj objekt nije zapazio iako napasa ovce prekoputa tog salaša, a i ne zna šta bi moglo biti.

Nastavili smo prema Bečeju razmatrajući čemu služi to što sam slikao. Za furunu za hleb je preveliko.

Pred sam ulazak u Bečej ponovo sam ugledao isti objekt.

Na ovom su bili uočljivi odušci.

Obišao sam s druge strane salaške ograde - objekt je u delu dvorišta ogradjenom za živinu, metalna vrata otvorena. Zbod odušaka sam pomislio na pušnicu, ali me je bunilo što živina vršlja oko otvorenih vrata.

Vaške su lajale neumorno dok sam se vrzmao oko ograde i slikao, ali niko nije izišao da mi razjasni o čemu je reč. Došavši do kola zaustavio sam starijeg čoveka. Odgovorio mi je, sa madjarskim naglaskom, da su to živinarnici. (Naglasak pominjem zato što sam očekivao, da neko ko je odatle, zna o čemu se radi.)

Nastavili smo dalje, ali nisam bio uveren da sam dobio pravi odgovor.

Prema Srbobranu smo se vraćali iz pravca Drljana putem koji su izgradili veliki poljoprivreni kombinati Bečeja, Bačke Topole i Srbobrana da bi lakše stizali do njiva. Uz taj put još uvek ima pravih salaša. Na jednom sam ugledao sličnan objekat i ušao na salaš videvši da je žena oko živine.

Domaćica - salašarka mi je rekla da je to pušnica, sa nekim prizvukom nevereice kako da se to nezna.

Ove tri pušnice videli smo u trouglu Srbobran - Bečej - Bačka Topola. Ne znam da li je to moj previd u dugogodišnjem krstarenju po Vojvodini ili je ovakav oblik pušnica karakterističan samo za ovaj deo Srednje Bačke.

Razmisljao sam da kupim jedno dva salasa kod Titelskog brega je blizu i da od njih napravim turisticko mesto i zaista da bude nesto tipa Perkovog salasa.
    Verovatno ce tako i biti naredne godine

Evo i od mene par slika sa divnog salaša 137

Volim je od štala do neba, od blata do pšenice, toplu od ciganskih gudala i blagdanskih očenaša, vršidbenu i zadušničku, smeđu kao devojačke pletenice, tu zemlju čardaša, čaša i bezemljaša ...tu Vojvodinu bogomojačku, i bezbožničku, i ivnsku, belju od jaganjaca, crnju od paljevina, tu Vojvodinu svetonikoljsku, velikogospojinsku...

Slične teme

1. O ne!!! Opet sam zaboravio/la!!!
    Autor kissigirl u forumu Pričaonica
    Odgovora: 52
    Poslednja poruka: 21.08.2011, 01:41
  2. Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 22.02.2010, 22:13
  3. KriLe opet u akciji
    Autor love hunter u forumu Spomenar
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 19.01.2010, 19:22
  4. Da li smo opet poceli da zaboravljamo ?
    Autor Bishop u forumu Spomenar
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 26.05.2007, 23:00

Tagovi za ovu temu

Vaš status

• Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •