Efraim Kišon (1924– 2005)
pisac, satiricar, dramski pisac, scenarista i reziser.
Bio je jedan od najboljih svetskih humorista. Prva od njegovih knjiga koju sam procitao bila je zbirka prica "Kod kuce je najbolje". O utisku dovoljno govori da od tada kupujem sve njegove naslove koji su kod nas objavljeni.
Njegove prichice vezane za svakodnevni zivot u Izraelu univerzalne su, razumljive i bliske.
Evo sta o njemu kaze Wikipedia.
Рођен је у Будимпешти (Мађарска) као Ferenc Hoffmann. Студирао је ликовну уметност, сликарство и скулптуру, а током студија је посао хумористичке есеје и сценска дела. Преживљава холокауст током II светског рата и након 1945. мења презиме у Кишонт. Емигрирао је у Израел 1949. где му је имиграциони радник променио име у Ефраим Хишон.
Иако није знао хебрејски, брзо га је савладао и постаје аутор сатиричке колумне у дневнику на једноставном хебрејском , Омер (Omer), већ после две године. Од 1952. је био аутор колумне Хад Гадја ("Had Gadya") у дневнику Ма'арив (Ma'ariv). Посветио се писању политичке и социјалне сатире, али је писао и дела чистог хумора, тако да је убрзо ова колумна постала најпопуларнија у целој земљи. Његов изврсни смисао и за језик и за ликове је применио и у бројним скечевима за позоришта. Своју супругу (невезано коју) увек у делима ословљава са најбоља од свих жена. Ево кратког цитата из његове књиге:
„У Швајцарској се говоре три језика: Немци знају француски и италијански, Французи знају француски, а Италијани знају како да обрађују земљу. Они француског порекла гледају с висока на Немце, Немци гледају с висока на Французе, заједно гледају с висока на Италијане, а сви заједно гледају с висока на странце.“

Citat
Kupila me "Nije fer, Davide". To je prva koju sam pročitala, a onda su se ostale samo nizale
Čak sam i onog Uriela raskrinkala o'ma 

je jos jedan slabiji film, ali nije los. Opet Shajke Ofir glumi glavnu ulogu, ali ovog puta glumi senilnog socijalistickog politicara Amica Dolnikera, prica je poznata iz knjige Lisac u Kokosinjcu. To je bila zadnja Ofirova uloga, nedugo nakon snimanja je umro.

u Kišona i da je rekao:"Ovu knjigu moraju svi pročitati!"
I tako od rane mladosti počne da im puni glavu sa izvanrednom satirom!