Mihail Bulgakov (Михаил Афанасьевич Булгаков)
Prikaz rezultata 1 do 11 od ukupno 11

Hybrid View

Prethodna poruka Prethodna poruka   Sledeća poruka Sledeća poruka

Odgovor: Mihail Bulgakov

Nadam se da neću biti off topic, jer se moje pitanje tiče upravo Bulgakova i navedenog dela, a opet ne odnosi se na knjigu nego na film.
    Davno, pre nekih petnaestak godina gledala sam našu (tada je bila "naša", mislim da su to uradili hrvati) verziju ekranizacije Majstora i Margarite i toliko mi se dopalo da se i danas sećam utiska pod kojim sam bila. Nažalost, nisam čitala delo iz ličnih predrasuda ali bih volela ako bi me neko uputio na izvor gde mogu da pronadjem taj film..
    Never lie to someone that trusts you. Never trust someone that lied to you.

Citat Isahara kaže: Pogledaj poruku
    Nadam se da neću biti off topic, jer se moje pitanje tiče upravo Bulgakova i navedenog dela, a opet ne odnosi se na knjigu nego na film.
    Davno, pre nekih petnaestak godina gledala sam našu (tada je bila "naša", mislim da su to uradili hrvati) verziju ekranizacije Majstora i Margarite i toliko mi se dopalo da se i danas sećam utiska pod kojim sam bila. Nažalost, nisam čitala delo iz ličnih predrasuda ali bih volela ako bi me neko uputio na izvor gde mogu da pronadjem taj film..
    kad bi ti rekla da nije ni nalik Dostojevskom ,Tolstoju,Puskinu....da li bi tvoje predrasude iscezle?film i ja trazim,a knjigu mozes da nadjes kod mene.....

elem.....Bulgakov....nenadjebiva mastovitost u sprezi sa blistavom satirom....on je bio jedan od najzescis kriticara staljinisticke Rusije....
    nekoliko puta sam citala Majstora i Margaritu....ne mogu da pojmim sirinu uma koji je to mogao napise.....A Woland bi imao pune ruke posla na svim forumima ovdasnjim.....

negde sam procitala:Bulgakov, da je zhiveo sto godina, ne bi znao kome treba da napishe molbu za pasosh u svemir......
    i to je zaista istina......
    Ploviti se mora i bez broda ..

Већ дуго се нисам баво Булгаковим и његовим Мајстором и Маргаритом...

Моје импресије о том делу су изузетне, како о концепцији ромaна, тако и, још више, о његовој садржини. Роман у роману је форма на тако честа у овој књижевној врсти, а Булгаков је то сјајно укомпоновао у савршеној хармонији наводећи нас ка теми дела вешто скривеним и кривудавим путивима који захтевају снажно апстраховање и филигранско баратање вредносним појмовима, да би се та тема заиста и рекогносцирала...

Невероватно мисленом и духовитом инверзијом, Булгаков је успео да, вероватно као нико ни пре ни после њега, потпуно разголити стаљинизам као систем, али и све појединачне мале и бедне људе који су га спроводили и бранили, приказујући њихове фантастичне архтипове у свом роману на јединствен и непоновљив начин, незабележен у светској књижевности...

Међутим, тема свих тем овог романа је, по мом скромном мишљењу, да ли је Јошуа Хaнoцри заиста Трећем Прокуратору Јудеје, Понцију Пилату, опрости грех? Шта мислите о томе?
    Poruku je izmenio memento, 29.01.2008 u 14:53 Razlog: slovne greske
    Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
    Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
    Hej kafano, moja rano...
    Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
    Bircuz koji radi 25 sati dnevno!

da li ste Vi oprostili Pontiju Pilatu?

ja nisam.

jedna od najupecatljivijih scena je ona s glavoboljom Pilatovom.....savrseno....savrseno.......
    secate se onog Pilatovog vapaja:O Bogovi,Bogovi moji.....otrova mi dajte......ili tako nekako.....

Citat believer kaže: Pogledaj poruku
    da li ste Vi oprostili Pontiju Pilatu?

ja nisam.

jedna od najupecatljivijih scena je ona s glavoboljom Pilatovom.....savrseno....savrseno.......
    secate se onog Pilatovog vapaja:O Bogovi,Bogovi moji.....otrova mi dajte......ili tako nekako.....
    Да, сећам се. Потпуно. Незабележено лицемерје и бежање од одговорности. Мука ми је од њега и његове себичности....

Ја нисам толико савршен да би Понцију Пилату опростио грех. У ствари, напасо бих му се мајке за сва времена. Али, потпуно сам уверен да ни Булгаков то није мислио у свом делу. Заједничка шетња, на крају романа, несрећног Јошуе Ханоцрија и Пилата је, по мени, инверзија једне релатвизације у којој се жели рећи да стаљинизму може само Бог опростити. Бар ја тако мислим. Наравно, ово не мора бити и истина...

Шта Ви мислите?
    Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
    Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
    Hej kafano, moja rano...
    Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
    Bircuz koji radi 25 sati dnevno!

Citat memento kaže: Pogledaj poruku
    Да, сећам се. Потпуно. Незабележено лицемерје и бежање од одговорности. Мука ми је од њега и његове себичности....
    Шта Ви мислите?
    ne mislim da je sebicnost u pitanju....pre je to u osnovi strah....mislim da je i njega samog taj strah razjedao,bar koliko je onom drugom zla naneo.......
    iz straha se radjaju najmracniji ljudski porivi i postupci.....

p.s. bogami cu kad zavrsim citanje "Djavolijade" i "Kobnih jaja" ponovo da se prihvatim Majstora....slike ce biti svezije i jasnije......a ova tema ce potrajati.....

Slične teme

1. Како је настала Југославија...
    Autor yossarian u forumu Istorija
    Odgovora: 38
    Poslednja poruka: 15.07.2015, 19:43
  2. Odgovora: 53
    Poslednja poruka: 22.10.2010, 00:59
  3. Odgovora: 31
    Poslednja poruka: 17.08.2009, 07:32
  4. Odgovora: 107
    Poslednja poruka: 14.03.2009, 00:32