"Sirotinjska" klopa... - Strana 3
Strana 3 od 4 PrvaPrva 1234 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 31 do 45 od ukupno 49
  1. #31

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    Ja jedem i danas jos nekada Leba ,Masti i Paprike Jel to volim i to me podseca na Detinjstvo kada smo mi kao Deca na Soru jeli.
    Svaki dan bez smeha je izgubljeni dan. Carly Caplin

  2. #32

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    Volem leba,masti i paprike, pa još ako je lebac vruć, ih!!!
    Volem i kačamak i poparu, restovani krompir, ma milina jedna....
    Ma ta jela su bila najbolja... kad će večera?

  3. #33

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    Citat SQUAW kaže: Pogledaj poruku

    Imate li neku vašu specijalnu mućkalicu koju napravite "od ničega" a rado je kusate?
    ih, jednu..
    ono što mi je prvo palo na pamet je nešto što pravim posle kuvanja pileće supe..
    naime, kao što je to u Sremu običaj, nedeljom se jede supa pod obavezno, a ostalo manje više..međutim, moji ukućani slabo vole bareno meso i zelen koja se kuva u njoj, pa je ja iskoristim za jednu musakicu..

    iseckam praziluk na kolutove i na njemu izdinstam to seckano meso i seckanu zelen i začinim..
    posebno obarim testeninu i umutim par jaja sa pavlakom..
    u vatrostalni sud stavim red testenine, malo prelijem umućenim jajima i pavlakom, pa taj nadev od mesa i zeleni, pa opet malo zalijem i odozgo testenina i ponovo preliv..

    zapečem u rerni i pred kraj narendam malo trapista..

    lepo je i toplo i hladno..
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  4. #34

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    Jedna od fejvorit je kada potopim stari hleb u mleko, dodam par jaja, malo seckanih maslinki (ako ima), susam, čen-dva belog luka, začini (ko šta voli), narendam odgore sir i ubacim u rernu. Čas posla, a super!
    nije dotakla ništa što bi moglo da boli
    njene ruke su bele kao led
    njene misli su čiste, ona misli da voli,ona veruje, veruje

  5. #35

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    I ja improvizujem u spremanju jela. Moji dečaci kažu da sam dosta dobar u tome.

    Jedna od mojih omiljenih "caka" je da posle nekog slavlja, ili kada se kuva veća količina supe, rinflajš, i sve ono iz supe iskoristim da napravim paštetu.

    Recept:
    - meso osčistiti od masnoće, ako ima piletine skinuti kožuru i to samleti kao i bar jedan bareni krompir i malo barene šargarepe i zeleni, već po želji. Takođe, toj masi dodati samlevenu manju glavicu crnog luka i čen - dva belog luka. Može se dodati majoneza i senfa i začiniti mešavinom začina i biberom...

    Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
    Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
    Hej kafano, moja rano...
    Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
    Bircuz koji radi 25 sati dnevno!

  6. #36

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    ...palacinke od sinoc se mogu iskoristiti za pravljenje supice....
    samo se iseku na trakice i ubace umesto rezanaca ili knedli....
    i da bude jos crnje i gore supica se pravi od piva...
    to je stari svapski recept....
    lako je biti lud al' je tesko to izdrzati

  7. #37

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    pa ima puno toga sto moze da se napravi
    na primer volim kad imam suvog hleba,pa iseckam ga, dodam salamu, sir, jaja, persun,mleka, umesim krokete koje przim i za jelo su - narocito dorucak- njam, njam
    ako ostane piletina od juce, moze se meso iseckati, dodati u smesi od jaja,brasna, piva i jos nesto(ako treba pisem recept) , pa onda se przi to i kao meze je super.
    palacinke umotas kao piroske, pa paniras ih...
    kacamak mi je nezamenljiv, obozavam ga
    ..ima jos puno toga, dopuni cu kad se setim


  8. #38

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    Krompir u gaćama pečen na bubnjari. Najbolje u vreme kada se u vazduhu oseća nadolazeća jesen. Uz to, dovoljno je imati luka i soli.
    Na roštilje svi vuku neku mesinu, što je ok. Ja dovučem i krompir i alu foliju. Svaki krompir uvijem u foliju i zatrpam u žar. Vadi se kad skroz omekani, negde kad se ispeče svo meso. Dešavalo se da više jedu krompir nego kremenadle.
    Sećam se omiljene užine u detinjstvu. Dok mama dimsta luk obavezno smo joj se motale oko nogu dok ne izvadi parče hleba i ne nabaci nam na hleb malo tog uprženog luka, vruća. Ne sećam se kad sam to zadnji put jela. Kaže mi mama da nema više pogačara da se kupi (to je valjda neka fela crnog luka), a od ovih hibridnih to nije to.
    'Leba, masti i aleve paprike obožavam. I luka. Mladog, najbolje.
    Obožavala sam živinske čvarke. To mi je baba spremala. Probala i ja. Svaki put bih dobrano usmrdela kuhinju, ali vredi. Volem to.
    E, sad, leba, crna grožđa i oraja. Ili, ,još preciznije, čerevićka 'leba, crnog grožđa pokidanog iz vinograda i mladih oraja.
    E, i razni čorbuljazi, interno ih zovemo "buć čorbe". Jedan, od mojih omiljenih je kisela krompir čorba ili "deda Milojkov krompir". To mi je omiljena hrana leti. Lončina čorbe nestane za dva dana. Uglavnom se grebem od keve za tu čorbu jer meni nekako nikad ne uspe kao njoj. Pržen luk, upržene kockice krompira, malo zeleni, mnooogo vode i sirćeta. Neće se pokvariti ako se doda malo kiselog mleka ili pavlake.
    Ne znam jel nasuvo sa krompirom sirotinjsko jelo. Za mene je gospodsko.
    Griz volim na kuvan na vodi, bez imalo mleka. I obavezno jaako sladak i sa cimetom.
    Da, i nedeljni čest doručak iz mog detinjstva - udrobljena 'leba u mleku. Izdrobi se hleb, zašećeri i prelije toplim mlekom. Nedeljom, kad ima više vremena, jeli smo rezance u mleku. U mleko se zakuvaju rezanci za supu i samo se zašećeri.
    Setiću se toga još.
    ... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

  9. #39

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    upravo zbućkah amper supu ili kako je moja tetka zove, ajpren čorbu..

    na ulju se proprži brašno, nalije vodom, pa kad provri začini sa malo vegete, par zrna bibera, list lorbera i moj omiljeni bosiljak i malo aleve parike..u supu koja vri, razbiju se cela jaja i lagano se varjačom promeša, da cela i ostanu..obično se stavi onoliko jaja koliko ima osoba..

    čak i lepo izgleda kad se posluži..
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  10. #40

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    zatrazi nekad organizam leba masti,paradajza i luka

  11. #41

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    Amper supa glavna stvar!

  12. #42

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    SQUAW, je l' mogu da se hranim kod tebe? mogu malo i da te odmenim u kuhinji, majke mi ))

    obozavam ta nasha starinska jela

    krompir volim na sve nachine osim pomfrita...
    papriku jedino ne turshiju....

    mada, u principu, prilichno sam izbirljiva... i kad mi se ne svidja meni, ne jedem...

    e da... grozim se ovih danashnjih fancy ribica i tipova koje samo kljucaju zrnevlje i nemasni jogurt.
    Moras prihvatiti poraze i pobede,
    moras se navitji na tugu i sretju,
    moras da volis i da te vole,
    moras biti deo stvarnosti,
    ipak,
    nikada ne napustaj svoje snove!

  13. #43

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    ... ovako mogu u svako doba dana... (do skoro i u svako doba nochi )



    ... svashta neshto od povrcha i kockice fete odozgo....
    & underpaid......

  14. #44

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    Citat Sokica kaže: Pogledaj poruku
    Volem leba,masti i paprike, pa još ako je lebac vruć, ih!!! ...
    Deca su mi bila 10 i 11 god. Paštete i eurokrmevovi i čokolino su već bili opšteprisutni u dečjoj ishrani. Torte i kolači iz poslastičarnica su već ozbilljno potiskivali domaće poslastice.

    Trebalo je održati dečji rodjendan za ceo razred + nešto najboljih drugara drugog deteta. Bila je prohladna sredina jeseni. U stanu toliko prostora naravno nema a rodjendaonice se nisu još pojavile. Dileme sam presekao: biće na otvorenom oko vikendice.

    A jelovnik je bio: Velike kriške od toplih cipovki 'dvokilašica' namazene mašću, aleva paprika po želji, i čaj od šipaka uskladišten u plastičnom kanistru od 25 litara.

    Krenulo je uz zaziranje i snebivanje, pa je stihlo do toga da jedan odrasli ne može da maže dovoljno brzo hleb.

    A umesto torte bila je velika vangla vrućih krofni sa crnim pekmezom od šljiva.

    Klinci su još dugo pominjali kako se na tom rodjenadanu dobro jelo!
    Poruku je izmenio nenad.bds, 12.09.2010 u 20:21

  15. #45

    Odgovor: "Sirotinjska" klopa...

    Spremam majsku koprivu za zamzivač i razmišlljam: da se kojim slučajem kupuje - sigurno bi se češće nalazila na stolu!

Strana 3 od 4 PrvaPrva 1234 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Sta znaci "Nezavisnost" i "Suverenitet"?
    Autor Skidatch_Mraka u forumu Politika
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 29.03.2012, 17:30
  2. "Nova" i "stara" dijaspora
    Autor irnik u forumu Dijaspora
    Odgovora: 14
    Poslednja poruka: 10.10.2008, 09:20
  3. Od "Keca" do "Petice"
    Autor swba u forumu Spomenar
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 19.12.2006, 08:29

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •