Veštice, vampiri, razne nakaze "s onog sveta", pa i sama "Smrt", dolaze 31. oktobra u Noći veštica na vrata, tražeći slatkiše kao svojevrsni "otkup" za ovu godinu.
Takav je običaj širom SAD, ali i u mnogim drugim zapadnim zemljama, mada se sve više širi i tamo gde su posve različite vere i običaji, što mnogi smatraju svojevrsnim "imperijalizmom kulture".
Sveće upaljene u "glavama" od bundeva, ukrasi u tom stilu, čak i lampioni, inače svojstveni azijatskim kulturama, sve češće se mogu videti poslednjeg dana oktobra širom planete.
Iako se Noć veštica danas smatra čisto severnoameričkom tradicijom, ona je potekla iz Evrope, medju Keltima, davno pre Hrista. Kelti su 1. novembra slavili početak svoje nove godine, rastajući se sa starom kroz razne običaje "teranja zlih duhova".
Kelti su praznik zvali "Sarvin" - noć kada se spajaju svetovi živih i mrtvih. Bojeći se zlih duhova, maskirali su se u životinje, pokrivajući se životinjskim kožama, a pred vratima su ostavljali posude sa hranom, kako bi se "duhovi smilovali" .
Ja licno, svake godine seckam bundevu i stavljam svecu u nju, meni je to jako simpaticnoi jako mi je slatko kada se klinci maskiraju i traze slatkise kao 'otkup'
![]()
Sta vi mislite o ovom ' prazniku ' ?

i jako mi je slatko kada se klinci maskiraju i traze slatkise kao 'otkup'
Citat