Mala škola oklagije - Strana 4
Strana 4 od 4 PrvaPrva ... 234
Prikaz rezultata 46 do 59 od ukupno 59
  1. #46

    Odgovor: Mala škola oklagije

    a bilo je i kiflica (ostalo mi tijesta od cepi)..

    moomoo meee jooouu

  2. #47

    Odgovor: Mala škola oklagije

    s proljecem iza ugla stizhe i cvjetni doruchak







    Kutlachom po kazanu: Cvjetni dorucak
    moomoo meee jooouu

  3. #48

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Citat yige_gui kaže: Pogledaj poruku
    Citat _baba_ kaže: Pogledaj poruku
    Isto testo, al pizzasto

    Pre svega testo porubiti feta sirom
    sestro baba, isprobala sam tvoj recepAt, samo sam ga malkice izmjenila jerbo nijesam imala sve sastojke
    Pa ni ne trebaju ti svi sastojci

    Nego...jopet isto testo...samo puŽasto





    Umro je Ajnštajn, umro je Tesla...a i meni nešto nije dobro

  4. #49

    Odgovor: Mala škola oklagije

    a kUji ti je fil? picasti?
    moomoo meee jooouu

  5. #50

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Uskrsnja pletenica




    detalji:
    Kutlacom po kazanu: uskrsnja pletenica
    moomoo meee jooouu

  6. #51

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Pogača "Cvet"

    1 kg brašna
    1/2 l mleka
    1 kocka svežeg kvasca
    2 žumanca
    1 kašika šećera
    1 kašika ulja
    2 kašikoce soli
    1 margarin (ili puter ako ga više preferirate kao ja)
    susam za posipanje

    U toplo mleko otopiti kvasac, so i šećer. Dodati žumanca, ulje i brašno i umesiti testo.
    Ostaviti ga oko sat vremena da "nadođe", premesiti, napraviti oko 20-tak loptica i ostaviti ih da se "odmore" 15 minuta.
    Svaku lopticu razviti u veličini tacne, provući kroz otopljeni puter i ređati u dublji pleh (ili šerpu) prethodno podmazanu puterom.
    Kružiće ređati u krug preklapajući ih preko polovine...i jedan ostaviti za centar.
    Premazati žumancetom, posuti susam i peći na 200 stepeni oko pola sata (zavisno od jačine rerne).

    Budi pametan i pravi se lud

  7. #52

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Hleb sa cimetom i šećerom

    Sastojci za testo

    370 gr brašna
    30 gr šećera
    1 kesica suvog kvasca
    1/2 kašikice soli
    1 kašikica vanil ekstrakta
    60 gr putera
    80 ml mleka
    60 ml vode
    2 jajeta (sobne temperature)

    Sastojci za fil

    200 gr šećera
    2 kašikice cimeta
    1/2 kašikice muskatnog oraščića
    60 gr putera

    Pomešati oko 2/3 brašna, kvasac, so i šećer. Puter rastopiti u mleku, dodati ekstrakt vanile i vodu i ostaviti na kratko da se ohladi (par minuta). Dodati u brašno i mikserom umutiti da bude glatko (onim krivudavim lopaticama). Dodati u to 2 jaja i opet mutiti dok se sjedini i polako dosati ostatak brašna i opet lepo umutiti (ovaj mi najteži deo jer me ruka zabole od mixera).
    Premazati malo uljem, pokriti folijom i krpom i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena da naraste i udupla se.
    Posle sat malo ga izmesiti sa dve kašike brašna i izručiti na dasku posutu brašnom.
    Oklagijom razvući u obliku pravougaonika debljine oko pola cm.
    Pomešati šećer, cimet i m. oraščić a puter otopiti u šerpici dok ne poprimi braonkastu boju.
    Premazati testo puterom uz pomoć četkice i posuti smesom šećera i cimeta.
    Iseći uzdužno 6 trakica i poređati jedna na drugu. Iseći 6 malih pravougaonika.
    Tepsiju za hleb obložiti papirom za pečenje i ređati ovako...



    Ostavi još oko pola sata a za to vreme ugrejati rernu na 180 stepeni.
    Peći pola sata.







    I da, ima mali zaheb...kada počneš da jedeš teško možeš stati
    Budi pametan i pravi se lud

  8. #53

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Pekarske kifle

    E sada, originalan recept glasi ovako:

    1kg brašna
    40gr svežeg kvasca
    1/2 l mleka
    4 kašike šecera
    4 kašicice soli
    300ml ulja
    2 jaja
    1 belance

    Za premazivanje:
    1 žumance
    par kašika tople vode


    Priprema:

    Kvasac rastvoriti u malo toplog mleka sa kašicicom šecera i brašna i ostaviti da zapeni.
    Posebno pomešati ostatak mleka,šecera,so,ulje,jaja i belance,dodati narasli kvasac i sa brašnom zamesiti testo.Testo je mekano,ali se zbog ulja ne lepi.Pokriti ga i ostaviti da naraste.
    Naraslo testo premesiti,podeliti na loptice manje nego teniske lopte i svaku razvuci ovalno.Uviti u kiflu i redati na pleh obložen papirom za pecenje.Ostaviti ih opet da narastu.Premazati žumacetom koje je pomešano sa vodom i peci u zagrejanoj rerni na 200C da porumene.Od ove kolicine dobicete oko 30 kifli.
    ...............................

    Piše lepo 30 komada...ali ja dobih jedva 14
    JBG kada ne umem da ocenim, procenim i večito precenim...pa umesto kifle dobih hlebiće...što bi rekli...šta je babi milo to joj...
    Ukus je lep, samo ubuduće ću morati da smanjim kriterijume (što se tiče testa i peciva)

    Budi pametan i pravi se lud

  9. #54

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Danas je sinKo, vrativši se iz škole i zatekavši me da pravim kolače (indiskretno) pitO...a je l' sa mamom sve u redu?
    Elem...friške...iz rerne...jošTe vruće...

    Bavarske kiflice



    Sastojci za testo

    1 kg brasna
    5 dl vode
    1 dl ulja
    1 svezi kvasac
    1 kasika soli

    Umešati kvasac u brašno, dodati so i vodu i dobro zamesiti testo dok ne krene da se odvaja od zidova posude.
    Zatim dodati ulje, umesiti i ostaviti da "nadođe" i udupla se (oko sat vremena).
    Kada nadođe, otkidati parčiće i formirati kiflice, pogačice, perece..šta god li već...

    Sastojci za vodu za kuvanje

    1 l kljucale vode
    4 kasike sode bikarbone (iliti 2 kesice)
    1 kasika soli

    Pomešati vodu, sodu i so i staviti da proključa..
    Kada proključa ubacivati kiflice u vodu i kuvati jedno 30 s (sa obe strane)
    Skuvane kiflice ređati u pleh obložen pek papirom koji premažete uljem da se ne bi lepile...premazati malo uljem, zaseći na par mesta i peći dok ne dobiju braonkastu boju...



    Nego...ne mogu oni toliko pojesti koliko ja moram ziFce umiriti...Stars...kada mi dodŽeš u goste
    Budi pametan i pravi se lud

  10. #55

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Ako ti ja dodjem u goste, nesh se namesiti kiflica da mene namiris, ja sam manijak za testo

    Ovo izgleda fenomenalno, moram mami pokazati pa da pravi i ona
    Krek, krek.. Ne gudra

  11. #56

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Isto ono testo za cvet pogaču...ali sam se malo poigrala da je drugačije složim...
    ...a i kiflice se mogu praviti na ovakav način...



    Budi pametan i pravi se lud

  12. #57

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Toliko sam ponosna na sebe da mislim da ni rođena majka ne mož biti ponosnija
    Umro je Ajnštajn, umro je Tesla...a i meni nešto nije dobro

  13. #58

    Odgovor: Mala škola oklagije

    svaka cas babenzi obozavam zene koje kuvaju i dobro jedu. reko bi da ti em bosanski en hercegovacki uticaji ne kvare boravak medju tim eskimima.


    sng and sb
    worst day of fishing is better than excellent day at work

  14. #59

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Citat _baba_ kaže: Pogledaj poruku
    ... da ni rođena majka ne mož biti ponosnija
    Čuči u tom neki vrag...

    Moram preko bare da se najedem salčića kad u Vojvodini mož' do njih doći teže neg' do neke lakše droge.
    A tamo, u Torontu, salo se nabavlja na crnoj berzi!
    Nešto sumnjam da bi Baba motala pitu i moja ćera salenjake da su ostali ovde.








    PS: A oklagija je novosadska - valjda da je neka druga, od kanadskog drveta, to bi bilo k'o da u salenjake stavljate dželi od narandže.
    Poruku je izmenio nenad.bds, 03.01.2015 u 19:41

Strana 4 od 4 PrvaPrva ... 234

Slične teme

  1. Little Alchemy, ili, Mala Alhemija
    Autor starsica u forumu Humor i zabava
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 08.09.2012, 21:31
  2. Mala matura
    Autor Cecara u forumu Obrazovanje
    Odgovora: 24
    Poslednja poruka: 19.06.2012, 17:46
  3. Mala pomoc ;)
    Autor kissigirl u forumu Muška kafana
    Odgovora: 22
    Poslednja poruka: 14.05.2012, 15:15
  4. Mala Srna
    Autor Sokica u forumu Želje, čestitke i pozdravi
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 11.12.2010, 19:14
  5. Mala sirena,ili metamorfoza...
    Autor kohili u forumu Filozofija
    Odgovora: 21
    Poslednja poruka: 12.05.2009, 02:20

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •