Mala škola oklagije
Strana 1 od 4 123 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 59
  1. #1

    Mala škola oklagije

    E 'vakoooooo... Podsetila me na ovo Najgora juče kad sam videla da je pravila pizzu. Ja se sasvim dobro snalazim u kuhinji, odlično čak, ali spadam u onu grupu kojoj malo slabije ide testo Išlo mi je, dok je baka bila živa Mislim, napravim ja i bude ukusno - al' nekako uvek tuđe lepše bude Znam da su neki netalentovani za kolače, za morske plodove, neki za variva, neki za spremanje mesa... ali mislim da najviše ima ovih koji pripadaju mojoj grupi. A dosetila sam se da je ovo pravi kutak za to jer je opšte poznata činjenica da sosama i svim onim drugim Vojvodina ženama koje nisu sose (ja sam mislila da su sve sose, skoro mi rekli da sam u zabludi ) to mešenje testa ide od ruke. I bosankama. A ima i njih ovdi

    Šta se traži? Traži se uputstvo za ta testa, cake, recepti i sve ono što će učiniti da naš kvasac naraste kao prasac Btw, koji kvasac koristite? Neko kaže bolji je suvi, neko kaže bolji je svež, suvi ne valja, neko kaže nema veze da li je svež, zamrznut ili suvi, bitno je nešto drugo. Šta? Koje brašno (tip) je najbolje za šta? Imate li neki recept za one koji ne znaju dobro da odrede šta je to mekše nego za pizzu, rastresito, premešeno... koji radi i za antitalente i one koji umeju samo da se ulepe i ništa više? Neki provereni za dobre krofne, one što su bušne unutra za štrudle, kiflice, pogače, hleb, pizzu najbolju na svetu a da nije onaj - idi i kupi šta ti se jede Za entuzijaste
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  2. #2

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Joj ja sam par puta mesila kiflice, mada vise kroasane...Nisu mi loše ispali, al nekako mama kad ih napravi ..uvek joj bolje ispadnu...A tek pogača
    Moraću da je zovnem za recept malo kasnije pa cu ga "prilepiti" ovde...

  3. #3

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Evo recept za kiflice koje uvek uspevaju:
    mere su za jednu veliku tepsiju
    1/2 kg brasna
    1 zumance
    1 celo jaje
    1 kafena kasicica soli
    2,5 dl mleka
    1 kasika secera
    1 kesica suvog kvasca (ja koristim Dr.Oetker i odlican je)
    1 soljica (oko 1 dl) ulja


    Sve sastojke osim brasna i kvasca pomesati u vecoj ciniji. Kad se to sjedini dodati brasno u koje je dodat kvasac.Testo podeliti na 4 dela pa svaki deo razviti oklagijom da se dobiju 4 kruga. Svaki krug se isece na 8 trouglova.Na siru stranu se stavi nadev (pekmez, eurokrem, kockica cokolade, sir, sunka.....) i uviju se kiflice.Tepsija sa kiflicama se stavi u hladnu rernu potom se rerna podesi na srednju temperaturu (oko 175) i pece se 30 min.
    Ako zelite da Vam kiflice budu sjajne moze se staviti na svaku , pre pecenja, listic putera.
    Ako Vam se ucini da je testo suvise masno ne brinite,to tako treba.

    P.S moja baka je ceo radni vek mesila testa u mlecnom restoranu
    trenutno sam u fazi uvezbavanja savrsene domace strudle sa makom
    mozda Vam i otkrijem neke tajne.........
    Kad bi meni dali kišobran, ja ga ne bih potrošio sam
    pola mesta ja bih dao nekom, ko je dobar a slučajno sam.

  4. #4

    Odgovor: Mala škola oklagije

    E Ružo moja znala sam da tebi svašta pada na pamet...ali ovo
    Samo za tebe u nastavku slede velike tajne malih kuvara...ili kako se ono već kaže
    Od mene ne očekuj recept u gramima ja sve to radim odokativnom metodom
    Testo ti je otprilike kao
    Prva stvar koju kiselo testo zahteva od tebe je topla prostorija, naviše voli kratke rukave kao kad se beba kupa Kvasac treba da se rastopi u mlakom mleku, ja kupujem onaj običan umotan je u neki belo-žuti papir 'bem li ga koje je marke e sad toplinu mleka merim prstom kao kad sam ga deci pripremala ne sme da bude ni vrelo ni hladno (onda neće da se digne ) i sipam jednu malu kašičicu šećera (kažu da to pomaže pri dizanju nisam proveravala, sipam i ne mislim ) U vanglicu sipam brašno ( čini mi se da na pola litre mleka ide kg brašna ali bolje proveriti u nekom receptu ) sipam soli, jednu veću kašiku masti ( moja baka kaže...zajti mi malo masti ) ili ulja ( to kad pravim pizzu) stavim jaje ili dva u zavisnosti šta pravim...za pizzu ne stavljam ni jedno, za krofne dva, kifle jedno ili dva kako kad )...dok sve to pripremim kvasac naraste

    ...sad sledi akcija....

    Sve to lepo izmešaš i počneš da mesiš..mesiš...mesiš...mesiš....mesiš...mesiš...
    dok ti ruka ne utrne tj. dok testo ne prestane da ti se lepi za ruku Još da napomenem da iz iskustva znam da je za ovu vrstu mešenja najbolje mešano brašno tj. da nije ni TIP- 400 (oštro) ni TIP 500 (mekano) ima da se kupi ne znam koji je TIP ...udješ u radnju i kažeš..."molim vas 5kg. mešanog Tipa "
    E kad prestane da se lepi za tebe lepo ga pokriješ nekom krpom ( a možeš i da ga utopliš nekom dekom npr. voli toplo pa to ti je ) i ostaviš na miru , da odmori ( ne ti nego testo ti za to vreme pereš sudove ili sedneš za komp kao ja npr. )
    Kad se naduva i dobije one mehuriće od vazduha onda je spremno za dalje delanje
    Kaj ćeš delati od njega je već intimna stvar

  5. #5

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Ružo, na ovoj temi me zovi Jagodinka

    Ovo sam isto čula jednom prilikom od kritičarki mog malog, na oko božanstvenog, izuzetno ukusnog kamen ubice hleba, a u vezi ovog dela, na koji sam se ja izgleda previše usredsredila:

    Sve to lepo izmešaš i počneš da mesiš..mesiš...mesiš...mesiš....mesiš...mesi ...
    dok ti ruka ne utrne
    Izmaltretirala sam testo, kažu a mislim i da mi je glavni problem, što ne mogu da ocenim količinu brašna. I redovno me zezne to kad preteram sa brašnom, ja kapiram da onda nema nazad, a? To ne može da se popravi, jel tako?

    Sve ostalo i nekako, ali na tom hlebu padam redovno, pa se smorim. A lepo je kad znaš da napraviš hleb, meni bar.
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  6. #6

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Sve je stvar osećaja

    Ko kaže da ne može da se popravi? Sipaš malo vode pa mesiš...mesiš...mesiš...sve dok ne postane mekano kao duša

    Uvek počneš sa manje brašna, evo kao u shackyjevom receptu treba 1/2 kg ne sipaš odmah svu količinu nego recimo 3/4 od 1/2 kg i dok mesiš osetiš pod rukom kada treba da ga dodaješ

    Ja praktikujem da ga zamesim i jako mekano, kada pravim kifle recimo jer kifle treba da budu mekane kada se ispeku za razliku od hleba koji je za nijansu tvrdji , i nekad ne mesim dok testo ne počne samo da mi se odlepljuje od ruku (onako da masa bude kompatabilna ne znam kako da ti objasnim bitan je osećaj ) nego ga tako ostavim da naraste jer ga kasnije na dasci za mešenje još doradjujem (treba ga malo premesiti i podeliti na jufkice ) u brašnu tako da ukoliko bih odmah zamesila odgovarajuću čvrstinu svo ono brašno koje upotrebim za kasniju obradu bi bilo suvišno i kifle bi bile tvrde


    p.s
    Nisam nikad mesila leba više sam za slatke varijante

  7. #7

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Citat Najgora kaže: Pogledaj poruku
    p.s
    Nisam nikad mesila leba
    E, a ja volim taj domaći sa kajmakom bude ukusan, al' kao da je već stajao 3 dana a uporno se trudim, kad mi dune naravno da mi se jede

    Ko kaže da ne može da se popravi? Sipaš malo vode pa mesiš...mesiš...mesiš...sve dok ne postane mekano kao duša
    Meni baka rekla da ne može, tj da to onda ne liči ni na šta, i ja tako kad ga upropastim, ubacim ga u rernu pa šta bude, bar golubove da nahranim Mislila sam na ono, napraviš ti već jufku i onda skontaš da je malo tvrđa tj da si preterala sa brašnom, gde sad u to da sipam vodu

    Ja praktikujem da ga zamesim i jako mekano
    Sve ja to radim, samo izgleda nemam taj osećaj a možda mi fali i rutina, jer se ne bakćem sa tim često. Ono testo za kekse i kolačiće koji se peku mi ide super, valjda zato što ide više ulja pa je masnije i drugačije se mesi

    Al' malo me zaboli što kod nekih stvari nikako da ubodem komplet Hleb lep i ukusan, ali tvrd. Česnicu kad pravim onda mi naraste, a bude žešće ružna ili mi pokipi iz tepsije ili šerpe pa se napravi na pečurku ili se rascveta i popuca

    A vidi ovo:

    http://kuvar.50webs.com/Testa/Hleb.html

    Ovde greju brašno I to ćem probam
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  8. #8

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Citat Najgora kaže: Pogledaj poruku
    E ne sme da bude ni vrelo ni hladno (onda neće da se digne ) i sipam jednu malu kašičicu šećera (kažu da to pomaže pri dizanju

    ...sad sledi akcija....

    ...mesiš..mesiš...mesiš...mesiš....mesiš...mesiš.. .
    dok ti ruka ne utrne

    ov omoram da pokažem ženi. da konačno nauči kako se to radi???
    "...polja su cvetna, šume su zelene, ali su najlepše bele pelene..."

  9. #9

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Citat SQUAW kaže: Pogledaj poruku

    Meni baka rekla da ne može, tj da to onda ne liči ni na šta, i ja tako kad ga upropastim, ubacim ga u rernu pa šta bude, bar golubove da nahranim Mislila sam na ono, napraviš ti već jufku i onda skontaš da je malo tvrđa tj da si preterala sa brašnom, gde sad u to da sipam vodu

    Sve ja to radim, samo izgleda nemam taj osećaj a možda mi fali i rutina, jer se ne bakćem sa tim često.

    http://kuvar.50webs.com/Testa/Hleb.html

    Ovde greju brašno I to ćem probam

    Može da se spasi probala sam samo sipaj vode i mesi

    A meni je baka rekla da to nekom ide ili ne ide nešto u smislu ili si talenat ili nisi Recimo ja sam od nje sve cake naučila ali njoj testo nikad ne naraste kao meni njene kifle su uvek ličile na kekse Evo gledam i u ovom receptu piše da testo treba ostaviti 2 sata da naraste meni naraste za 1/2 sata nekad i iskipi iz činije
    Što se tiče grejanja brašna probaj, svejedno fora je u temperaturi sad da li ti je toplo u kuhinji ili grejala brašno, isto je.
    Prošli put kad sam pravila pizzu nisam merila temperaturu mleka pre nego što sam stavila kvasac i desilo se da je mleko bilo previše zagrejano, kvasac se umalo nije skuvao testo nije dobro naraslo čak je bilo i poluživo kad sam ga ispekla

    Sad si me napalila sa ovim lebom moraću da ga umesim da vidim dal' umem

  10. #10

    Odgovor: Mala škola oklagije

    A meni je baka rekla da to nekom ide ili ne ide nešto u smislu ili si talenat ili nisi
    Pa da, rekoh već u prvom postu, neko za ovo neko za ono. Imaš žena (žene - zato što one uglavnom kuvaju) koje varivo ne umeju da naprave, tj to im slabije ide. Šta god naprave, bljutavo nekako i tuđa buranija npr lepša. Meni moja baka to za testo nije govorila jer je bila u fazonu vežbanja uvek i "nikad se ne predaj, možeš ti to" samo udri i mesi kad ti se mesi a nikako da ga umesim kao ona, mogu da gledam i pipam do sutra. I kod mene obrnuto, dok je ona bila živa u kući je bilo kao u pekari - šta poželiš, mama nikad nije ni pokušala da se bavi testom, ona je kolač-torta frik, a ja evo vidiš kako

    Sad si me napalila sa ovim lebom moraću da ga umesim da vidim dal' umem
    Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  11. #11

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Ej vas dve, aj malo iskulirajte, shtucam vech dva dana

  12. #12

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Samo da vam javim da sam ga danas sačinila, misilm leba
    Po receptu za beli hleb sa Skvojkinog linka samo u izvodjenju odokativne metode.Jeste da sam ga u startu tvrdo zamesila ( tu sam se naravno odmah setila Skvojke, mada ja stalno mislim na nju ) i pomislim kako je lako deliti savete, ali sam uspela da ga spasim Lebac je bio fantastičan imao je i miris i ukus Da ga odmah nisam štipnula ne bih ga ni probala Smazan je u vrlo kratkom roku.



    sad jedan mali u smislu prenosa "Pozorište u kući" made by Najgora

    naslov: kako ovaj forum utiče na moj život

    Glumice: moja baba i ja (baba inače uvek glumi nezadovoljstvo mojim umećem u kuhinji )

    Baba ustaje sa kreveta i gleda u rernu da vidi šta se peče

    baba: vadi to nemoj da ti se prepeče

    ja: (uvek poslušna) izvadim tepsiju iz rerne

    baba: pa da...vidiš kako je tvrdo...gotovo je...a šta ti je to?

    ja: hleb

    baba: hleb?

    ja: pa da hleb

    baba: nije bilo u prodavnici?

    ja: ne...htela sam da ispečem hleb

    baba: ti da pečeš hleb? o svašta (krsti se ) neće ti to valjati ništa

    ja: zašto?

    baba: pa nisi uzela pravo brašno, uzela si oštro a to je za kolače

    ja:

    nakon sat vremena....

    ja prolazim kroz kuhinju i vidim kako baba jede hleb

    ja: bako jel dobar hleb?

    (šta ću kad sam Najgora )

  13. #13

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Bravo Najgora!

    Khm, khm ... da podelim i ja svoje iskustvo. Jeste da više uživam u jedenju svih tih poslastica od dizanog testa nego u pravljenju istih, ali ... dobro sad. Nije to tema.

    Iako sam veoma rano naučila da kuvam i pravim kolače, uvek mi je smetalo kada bih u receptu ugledala onu famoznu rečenicu “brašna po potrebi”. Helloooooooo?!? Kako ”po potrebi”? Pola kile, kilo ... pa valjda postoji neka okvirna mera?

    I požalih se ja svojoj dragoj sestri od tetke, kojoj se, by the way, sve vrste testa ”dižu” kao od šale, kako izbegavam sve recepte u kojima vidim gorepomenutu rečenicu, te da zbog toga što ne znam koliko je to ”po potrebi” nisam nikada umesila kiflice. I dobih od nje recept za kiflice ”po meri”

    A recept glasi:

    1kg brašna
    ½ l mleka
    1 kvasac
    1 kašika soli
    1 kašičica šećera
    2 žumanceta
    1 celo jaje
    šolja od bele kafe ulja (cca 2dl – izmerila sam i to da ne dođe do zabune )

    I napravih ja kiflice. Kako tad, tako i dan danas, uvek po istom receptu. Razlika bude samo u tome što ih nekada punim šunkom, nekad sirom ...

    A što se tiče onoga kada je testo ”spremno”, odnosno koliko dugo treba da se mesi; kaže meni moja ujna ”testo je gotovo kada je meko kao resica na uhu”.
    Ja sam sebe istog trenutka videla kako jednom rukom držim svoju resicu na uhu, a druga mi uvaljana u testo.
    When life hands you lemons, ask for tequila and salt

  14. #14

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Ja sam sebe istog trenutka videla kako jednom rukom držim svoju resicu na uhu, a druga mi uvaljana u testo.
    A ja sam počela da pipkam uvo čim sam ovo pročitala
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  15. #15

    Odgovor: Mala škola oklagije

    Citat SQUAW kaže: Pogledaj poruku


    A ja sam počela da pipkam uvo čim sam ovo pročitala
    i ja....i ja..


    to su razne cake

    ja obicno mesim testo za hleb i strudlu tako sto postepeno dodajem brasno bez obzira da li je receptom precizirana kolicina ili je "po potrebi" i mesim dok prestane da se lepi za ciniju
    Kad bi meni dali kišobran, ja ga ne bih potrošio sam
    pola mesta ja bih dao nekom, ko je dobar a slučajno sam.

Strana 1 od 4 123 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Little Alchemy, ili, Mala Alhemija
    Autor starsica u forumu Humor i zabava
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 08.09.2012, 21:31
  2. Mala matura
    Autor Cecara u forumu Obrazovanje
    Odgovora: 24
    Poslednja poruka: 19.06.2012, 17:46
  3. Mala pomoc ;)
    Autor kissigirl u forumu Muška kafana
    Odgovora: 22
    Poslednja poruka: 14.05.2012, 15:15
  4. Mala Srna
    Autor Sokica u forumu Želje, čestitke i pozdravi
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 11.12.2010, 19:14
  5. Mala sirena,ili metamorfoza...
    Autor kohili u forumu Filozofija
    Odgovora: 21
    Poslednja poruka: 12.05.2009, 02:20

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •