Kako ste naucili da kuvate? - Strana 4
Strana 4 od 5 PrvaPrva ... 2345 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 46 do 60 od ukupno 69

Odgovor: Kako ste naucili da kuvate?

Mesec dana pred dolazak na studije, moja majka je odlučila da me obuči u kuvanju... Bogami, bilo je i preslatkih i preslanih jela, a bilo je i nejestivih, ali sad sam majstorica Posebno za ova posna jela, jer ''živuljke koje imaju majku'' nisu na jelovniku...
    Sad ozbiljno, znam da pravim mnogo jela, ali sa mrsnom hranom baš ne umem da baratam...
    Poslastice, razne kolače i torte sam naučila od bake još davno, jer sam volela da razvlačim razna testa oko stola, vadim modlicom kolače i druge interesantne stvari pa je baka imala volje i vremena da mi otkrije neke tajne iz njene kujne...

Naučilo me zavijanje stomaka.
    Do momenta kada sam počela solo da živim moje umeće kraj šporeta se sastojalo od kuvanja kafe, griza na vodi (jer bi mi na mleku redovno zagorelo) i čaja.
    E, sestra i ja smo jedva dočekale da živimo bez roditeljskog zvocanja. Uživale smo dve nedelje u meniju koji se sastojao od ovakvih ili onakvih sendviča. A onda su nam se sendviči malo dojeli i uželesmo se kuvane hrane.
    Nešto sam pravila sećajući se kako su to mama i baba pravile, za nešto sam vrtela kuvare, a bogami i Telekom se ovajdio od mog učenja. I bilo je tu svakojakih jela, neslanih, preslanih, onih što su se mogla jesti i ona koja su se i pored svog truda ipak bacala.
    ... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

naucila sam od mame i tetke,uvek sam volela da se petljam oko kuhinjedok sam zivela sa mamom uvek sam gledala kako to mama radi,mada je ona mrzela da joj bilo ko ulazi u kuhinju i petlja po njojsada kada nisam pod maminim nadzorom uzivam i ne mrzi me da nesto spremim samo za sebemoje drugarice jedva cekaju klopu kod menea vecina njih ne zna da ispece jajea ja ne mogu da zivim na sendvicima, pa vecinu slobodnog vremena iskoristim da spremim nesto lepopa bez lazne skromnosti ja sam ekspert za kuvanje

Citat coolgirl kaže: Pogledaj poruku
    a ko je rekao da jesam
    ono sto znam sam naucila jer pise na kesici kako se pravi
    Na mojoj kesici nema uputstvo ali svaka domaica zna da spremi 2 jaja pa ni netreba nişta da pişe
    Ko je za jednu voznjicu

od caleta specijalca za sve od kuvanja pa do majstorisanja

to neznaci da sad kuvam prelepo nego ta osnovna jela ume se netjemo ostati gladni

Od mame. Sve! Nisam se nikad bojala kuhinje, i još kao mala sam imala svoj pribor...mama mi kupila malenu daščicu, oklagijicu, kuhače i sve što ide uz domaćicu, naravno i kecelju. Počela sam sa kolačima i tortama (lizanjem fila) a završila sam na sarmama, pasuljima i ostalom. Još uvijek ne mogu reći da znam da kuham savršeno, ali se trudim. Jela sa mesom i krompirom sam aposlvirala, ustvari sve sa mesom sam apsolvirala. Jedino što ja ne volim da eksperimentišem sa meksičkim, kineskim, i ostalim jelima. Poprilično sam tradicionalna, i držim se samo balkanske kuhinje. Žao mi je samo što sam bila u kratkim intervalima sa bakom, pa nisam naučila mnogo od vojvođanske kuhinje. A sad nema ko da me nauči.
    Eh, pitu još nisam naučila da razvijam. Ali neću odustati dok je ne dovedem do savršenstva.
    Morske plodove ne jedem, pa ih i ne kuham.
    Pa čemu onda osmeh što sam ja ničija
    kad je to, zapravo, najgore što može da ti se desi?

nemam pojma....moja majka savrseno kuva,ali me nikad nije smarala insistiranjem da ucim ....ali se desavalo da mama ode na put a da tata udje u sobu,tresne kintu na sto i kaze:Danas imamo radnike oko masina,spremi rucak...i onda sam ja sa nekih petnaest-sesnaest godina spremala rucak za nekoliko odraslih,gladnih muskaraca.....
    ja sam gurman,i klopa je jedna od mojih ljubavi...
    naucila sam da spremam uglavnom ono sto volim,sama,po instinktu i pomalo iz kuvara...imam osecaj za improvizaciju i ne volim mnogo zacine,posebno ne one preterano aromaticne
    nikad nisam naucila (niti pokusala ) da spremim klasicnu tortu
    jedino one Smuti-oblikuj-o`ladi
    mislim da sam dobra s testima i testeninama
    kuvam iskljucivo kad zelim i kad mi se hoce,i volim da nahranim prijatelje
    Ploviti se mora i bez broda ..

Kuhinja je moja velika ljubav i ponekad mi se čini da oduvek znam da kuvam..još kao mala devojčica sam se stalno muvala u kuhinji i "pomagala", a vremenom je to "pomaganje" postalo pravo pomagaanje i jedva sam čekala da mama negde ode da se uvalim u kuhinju i nečim je iznenadim..u početku su to bile neke jednostavne stvari, a kasnije sam se okuražila i počela sa komplikovanijim jelima..

Recept mi služi samo da da ideju, ali nikada ništa ne merim, čak ni kada pravim torte i kolače..sve ide odokativnom metodom i expert sam za nemoguće kombinacije koje na kraju ispadnu savršeno..

Eto, sad sam gladna..
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..

Relativno kasno sam naučila da kuvam, posle tridesete. Prijatelj mi je našao posao preko leta u jednom velikom restoranu, gde sam na prijemnom razgovoru prećutala da ne znam da kuvam. Šef mi je dao posao da kuvam za osoblje restorana, za nekih dvadesetak ljudi, da spremam šta hoću. Sreća je bila u tome da je šef vrlo retko zalazio u naš restoran, a kolege su odmah shvatile o čemu se radi, te mi pomogli... Sjajna stvar je bila ta da sam mogla da trošim novac na namirnice praktično neograničeno, te sam mogla da spremim šta god mi je palo na pamet.
    Uprkos svemu kuvanje mi nije postala strast, ali naravno da kuvati, spremati hranu, svako mora da zna.

Nisam nauchila.
    Ne ponosim se time, ali mislim da sam glupa za to. Kuvanje smatram gubljenjem vremena iako volim da jedem i izuzetno cenim osobe koje dobro kuvaju.
    Kad budem morala, verovatno cu spremati neka instant jela
    ili kranje jednostavna, barena ili svezha.
    Za to je potreban talenat, ja ga ne posedujem
    Never lie to someone that trusts you. Never trust someone that lied to you.

Prvo nesto koje sam skuvala sa svojih 12 godina je bio puding, ali kako nisam nikad ranije kuvala, i nisam znala da treba pola litara mleka za jednu kesicu praska, to je ujedno bio i moj prvi kulinarski neuspeh.
    Prvi uspeh je bila moja cuvena brza palacinka - umuti se smesa stavi u pleh da se pece, pa se onda malo ohladi i filuje po zelji (slatko ili slano) uvije rolat i gotovo.
    Mojoj sreci nije bilo kraja, narocito kad su svi ukucani probali moj specijalitet i bili odusevljeni. A nakon toga morala sam je spremati bezbroj puta kad bi neko odjednom ogladneo -
    Ne secam se da sam nesto posebno ucila kako kuvati, nego sve je islo spontano. Kako bi neka od baka ili moja mama kuvali, ja bih bila pored njih i pazljivo gledala sto i kako rade. Pomagala, kako znam i umem.
    Najzanimljivije mi je bilo kad treba nesto da se radi od testa, a mama se salila da je to valjda nasledno jer je njen deda bio poznat pekar i imao svoju nadaleko cuvenu pekaru u gradu Debar.
    Torte i kolaci postali su mi zanimljivi kasnije, narocito volela sam da eksperimentisemi pravim torte razlicitih oblika, za rodjendane mladjih braca i sestara.
    Nemam problema da bilo sta skuvam i da naravno to bude ukusno za jelo, a i lepo da izgleda

Da se nadovežem na svoj davni post, bila sam prisiljena kuhati jer ovaj moj nije znao ništa (uostalom, kao što ne zna niti dan danas).

Dakle, bačena u koštac sa životom udvoje - kuhanje neizbježno.
    Prestani razmišljati o svojim granicama..
    Počni otkrivati svoje mogućnosti.

Udala sam se u 18 , kada me je kuvanje interesovalo koliko i lanjski sneg.
    Da sam htela da kuvam otišla bi u kuvarsku školu

Elem.. neko vreme smo živeli u "prvobitnoj zajednici" sa njegovim roditeljima, gde me je svekrava još više razmazila.
    Ni meni ni mojoj (vršnjakinji) zaovi nije davala da privirimo u kuhinju.

Eee.. a onda su ptići poželeli svoje gnezdo.. i odselili se.

Prvi dana nismo nešto ni bili baš gladni.
    I drugi dan ... slično.

Osmi dan ... kad zamalo pomresmo od gladi.. ja šta ću-kud ću ... naučih da kuvam.

THE PAST IS HISTORY, THE FUTURE IS MISTERY,TODAY IS A GIFT... THATs WHY ITs CALLED " PRESENT "

Vec sa osam godina sam znala skuvati pasulj,grasak ,napraviti pire i pohovati snicle,dalje je sve islo lako jer sam volela kuvati sto i dan danas volim

Volim da kuvam......"krala" sam zanat od mame, bake, kasnije od svekrve,njegove bake.........."kradem" i danas kad god probam, vidim nesto novo.....mislim da nije tesko kuvati kad se ima za koga

Strana 4 od 5 PrvaPrva ... 2345 PoslednjaPoslednja

Slične teme

1. Kako ste otišli?
    Autor euridika u forumu Dijaspora
    Odgovora: 29
    Poslednja poruka: 18.04.2015, 14:29
  2. Odgovora: 66
    Poslednja poruka: 04.02.2015, 18:28
  3. Kako lazu muskarci, a kako zene
    Autor LaraKroft u forumu Ženski kafić
    Odgovora: 84
    Poslednja poruka: 22.05.2012, 15:35