Čajdžinica Vojvodina Cafea - Strana 2
Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikaz rezultata 16 do 30 od ukupno 30
  1. #16

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Citat irnik kaže: Pogledaj poruku
    Ako pijete čaj, nemojte to činiti na engleski način, dodavajući u njega mlijeko, jer time neutrališete blagotvorno dejstvo čaja.To sugerišu njemački stručnjaci iz bolnice Šarite pri Berlinskom univerzitetu, koji su provjeravali efekat pijenja čaja sa ili bez mlijeka na 16 zdravih žena.
    Ja volim Earl Gray ali nema teorije da bih mogla da ga pijem bez mleka. Sam po sebi je veoma gorak da mu mleko daje pitkost a malo žutog šećera, optimalan ukus. Inače onima koji nisu navikli podseća na Merimin baby sapun, bergamot mu daje specifičan ukus.
    Volim čajeve, ali sam izbirljiva. Ne podnosim kamilicu, od nje mi je muka kao i od hibiskusa. Volim čaj od jasmina, mente, majčine dušice, pa i zeleni ponekad. Dopada mi se i narandza sa rumom, jabuka sa cimetom i jogurt-jagode
    I definitivno ne vezujem čajeve za zimu. Leti su super instant čajevi od brusnice ili zeleni sa narandzom..
    Never lie to someone that trusts you. Never trust someone that lied to you.

  2. #17

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Citat Isahara kaže: Pogledaj poruku
    Volim čajeve, ali sam izbirljiva. Ne podnosim kamilicu, od nje mi je muka kao i od hibiskusa.
    A ja volem hibiskus Nisam uvek raspoložena baš za njega, al' mi je zanimljiv. A kad staviš mleko (iako nije baš da nešto ide ) bude roze

    Sad pijem naizmenično:

    Passion i African Red Bush




    www.tazo.com

    Calm sam popiJo


    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  3. #18

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Citat SQUAW kaže: Pogledaj poruku
    Passion i African Red Bush
    A gde nabavljaš te fancy čajeve?
    Ovo drugo je afrički grm a ovo što se zove Passion mora da je neka mešavina...
    Never lie to someone that trusts you. Never trust someone that lied to you.

  4. #19

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    A gde nabavljaš te fancy čajeve?
    U inostranstvu, ovde nema. Meni su sve seke raštrkane preko pa mi donose ili šalju ono što volim il' ja ponesem sama. Ove gore konkretno mi je kupila yige_gui

    Ovo drugo je afrički grm a ovo što se zove Passion mora da je neka mešavina...
    Rooibos pijem godinama, ovde nisam ni gledala da li ima da se nađe, al' ne stignem ni da ga tražim, uvek ga imam. Mislim da sam probala sve proizvođače I u Africi rodbina Meni je on mnogo lep (Može i sa mlekom i šećerom, al' više volim bez). Sad često kuvam zeleni rooibos.
    I ovaj tazo gore je mešavina, nije samo red bush Ima i hibiskusa i ruzmarina i narandže i limuna... svašta Passion isto ima hibiskus cvetiće, cimet, koren sladića, mango&passion fruit i još svašta pride.

    Calm je bio kao bronhi bombone i u njemu opet hibiskus ali i kamilica, pepermint, sladić, list kupine i još neka čuda koja nit znam da prevedem nit znam gde rastu bez wikipedije. Znači sve ono od čega ti je muka ženska

    A banča/kukiča već ima na svakom ćošku kod nas. I to pijem
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  5. #20

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Više o čaju


    Reč ČAJ je nastala od kineske reči, koja se u raznim delovima Kine različito izgovara; od ČA’, TSA’, do TSE’. U Evropu je stigla preko Rusije kao ČAJ, kako i mi kažemo, a preko Holandije i Velike Britanije kao TEA, TEE, THE’ i TE. Svi čajevi potiču od istog grma zimzelene biljke koja ima latinsko ime Camellia sinensis. Čajeve delimo na crni, zeleni, crveni i beli, što je rezultat tehnološkog procesa proizvodnje. Zeleni je obrađen samo parom da se ne bi uništili enzimi i potom se suši na vazduhu ili valjcima. Budući da nema procesa oksidacije i fermentacije, on zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve druge dragocene sastojke. Suprotno tome, crni čaj je fermentisan, a proces oksidacije toliko je odmakao da se boja pod uticajem enzima promenila u gotovo crnu. Kada se pripremi, on deluje tamno, ponekad crvenkasto. Beli čaj je vrlo redak (samo neke oblasti Kine), ali nije bele boje kao mleko, već bezbojan, tj. proziran.

    Kako pripremiti čaj?

    Za pripremu dobrog čaja potrebno se pridržavati nekih osnovnih uputstava:
    • čuvati čaj u zatvorenoj posudi, daleko od jakih mirisa
    • upotrebljavati samo čajnik od porculana ili terakote
    • zagrejati čajnik toplom vodom pre upotrebe
    • staviti u zagrejani čajnik potrebnu količinu čaja
    • jednu kašičicu za svaku šoljicu ili jednu filter vrećicu za svake dve šoljice
    • upotrebiti svežu, tek proključalu vodu
    • preliti čaj vrelom vodom i ostaviti oko 3 minuta, ne duže od 5 minuta

    Šećer, limun, mleko, med

    Najčešći dodaci čaju su šećer, limun, mleko i med. Čak i malo šećera u čaju menja njegov ukus, pa će pravi ljubitelji i poznavaoci čaja biti jako uzdržani u njegovom slađenju. Važna je umerenost kod dodataka, jer je čaj sam po sebi umerenog i diskretnog ukusa. Med od lavande u čaju od kamilice, metvice ili pelina deluje umirujuće i protiv grčeva u probavnom sistemu. U čaju od jasmina i drugim kineskim zelenim čajevima ili mešavinama crnih čajeva iz Indije i Zakavkazja (English Breakfast, Ruski) preporučljiva je kriška limuna. Čaj s mlekom kog posebno vole Englezi uvek je crni čaj (English Breakfast, Ceylon, Darjeeling, Assam, Ruski kao i čuveni Earl Grey).

    Zeleni čaj – poželjno je da bude jači, ali bi ga ipak trebalo procediti nakon dva do tri minuta. Isti listići mogu se upotrebiti i drugi put, ali ih treba duže ostaviti u vodi (oko 5 minuta). Posebnost kod pripreme zelenog čaja je da proključalu vodu prekrijemo listićima tek kad se ohladi na oko sedamdeset stepeni.
    Voćni čaj – mora odstajati duže u proključaloj vodi. Cedi se nakon desetak minuta, a može se piti i potpuno hladan.


    Koliko kofeina ima u šoljici čaja?

    Vrsta čaja Kofein u mg Prosečno kofeina u mg
    Crni čaj 25 - 110 40
    Oolong čaj 12 - 55 30
    Zeleni čaj 8 - 30 20
    Beli čaj 6 - 25 15
    Dekofeizirani čaj 1 - 4 2
    Biljni čaj 0 0

    Mali čajni rečnik


    Aromatizovani čajevi – dodavanjem drugih biljnih sastojaka, ekstrakata i aroma, čajevi dobijaju aromu. Najpoznatiji primeri su kineski jasmin, ruža, Earl grey. Na tržištu ih ima preko sto vrsta.

    Assam – područje severoistočne Indije (reka Brahmaputra) najveći je čajni vrt sveta. Čajevi su vrlo jaki, imaju finu aromu, a najbolji su iz druge berbe (second flush).

    Bancha – vrsta japanskog zelenog čaja.

    Blend – mešavina različitih vrsta čajeva koju sastavljaju stručnjaci.

    Camelia sinensis – grmolika biljka, inače botanički srodnik ukrasnog grma kamelije, čiji listići nam daju crne, crvene i zelene čajeve.

    Ceylon – trgovački naziv za čajeve sa Šri Lanke, visoko cenjenih zbog jačine i ukusa

    Crni čaj – grupni naziv za sve fermentisane čajeve.

    Crveni čaj – polufermentisani (poluzeleni) čaj (Oolong).

    Darjeeling – Čajni nasadi Indije na obroncima Himalaja (800 – 2000 metara nadmorske visine) koji daju vrhunske čajne vrste, posebno u drugoj berbi (sredina juna do kraja avgusta), nežne arome, poznate i kao "šampanjci među čajevima"

    Earl grey – čaj aromatizovan bergamotovim uljem (podvrsta pomorandže) ili cvetom.

    English breakfast – mešavina čajeva s Ceylona ili iz Indije, karakterističan po jakom ukusu dobijenom kratkim i sitno seckanim listićima.

    Fermentacija – vrenje, treći stepen prerade, kada se sokovi iz osušenog lista oksidacijom hemijski promene i razviju aromu crnog čaja. Crni čaj = fermentisani čaj.

    First flush – prva berba u Darjeelingu (april). Oznaka za posebno aromatičan čaj visokog kvaliteta.

    Gunpowder – kineski ili japanski zeleni čaj listića savijenih u kuglice.

    Infusions – naziv za biljne i voćne čajeve odomaćene u Evropi kao što su npr. kamilica, lipa, šipak i dr., mešavine, ponekad egzotičnog sastava npr: jabuka, pomorandža, šumsko voće, božićni čaj, pinakolada, Indian summer i dr. U tim "čajevima" pravog čaja i nema.

    Jasmine – najomiljeniji čaj u Kini – najčešće zeleni ili crveni čaj s dodatkom jasminovog cveta.

    Kandis – kandirani šećer, najbolji zaslađivač čaja.

    Keemun – posebno mirisan i nežan crni čaj iz kineske provincije An Hui.

    Kofein – alkaloid koji se oslobađa iz čajnih listića tri minuta nakon što ih prelijemo kipućom vodom.

    Lapsang souchong – dimljeni crni kineski čaj, velikih listova.

    Mate – južnoamerički naziv (Yerba mate) – daje listiće bogate teinom od kojih se pravi čaj blagog ukusa (piće gauchosa).

    Oolong – polufermentisani ili crveni čaj poreklom iz Kine, čija je fermentacija zaustavljena na pola postupka.

    Orange pekoe – (nizom. kraljevski čajni listić), prema engleskoj klasifikaciji čaj druge klase.

    Pai mu tan – zovu ga belim planinskim čajem; čuveni je kineski zeleni čaj koji se po očuvanim velikim listovima sasvim razlikuje od drugih.

    Second flush – druga letnja berba u Darjeelingu. Vrhunski kvalitet čaja.

    Sencha - Japanski zeleni čaj (jesenja berba).

    Tein – sinonim za kofein.

    Zeleni čaj – svaki čaj je zelen do postupka fermentacije; sadrži više teina i tanina. Japanci ne fermentišu čajeve I zato su svi njihovi čajevi zeleni (Sencha, Bancha, Gyokuro, Gabalong).



    Lično, najviše volim Twinings i Lipton čajeve...
    Poruku je izmenio irnik, 17.08.2008 u 14:25
    nije dotakla ništa što bi moglo da boli
    njene ruke su bele kao led
    njene misli su čiste, ona misli da voli,ona veruje, veruje

  6. #21

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Evo bas sada pijuckam Liptonov Earl grey sa malo secera i malo mleka, pa se setih ove teme...

    Volim cajeve i svakodnevno ih pijem, oduvek....

    Najvise volim zeleni caj i gore pomenut Earl grey...Volim nanu (na prvom mestu) i ostale nase domace cajeve...skoro sam otkirala neku mesavinu koja se zove Rtanjski caj i odusevio me....Jednio kamilicu ne podnosim....
    Covek je sinteza beskonacnosti i konacnosti,prolaznog i vecnog, slobode i nuznosti, kratko: sinteza.

  7. #22

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Ja otkrila, i naravno navukla se, na Milfordov "Schneewalzer",ukus ruma...mmm
    ...il smo samo tu zbog ravnotee među zvezdama...

  8. #23

  9. #24

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    ma najvise volim zeleni caj i zdrava i bolesna.jednostavno mi prija
    Najveca vlast je vladati sobom.

  10. #25

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    podjednako uživam i u pripremi i u ispijanju ovog predivnog napitka..napravila sam od toga pravi ritual u kome uživaju sva čula..
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  11. #26

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Trenutno pijem Aksum organic, caffeine free. Za svaku preporuku

    https://carandafoods.com/store/index.php?productID=1
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  12. #27

    Odgovor: Lekovite biljke

    Biljni čajevi
    Čaj je moguće napraviti od doslovno svake biljke na planeti. Ipak, samo su neke od njih uspele da se proslave zahvaljujući svojim jedinstvenim mešavinama isceljujućih supstanci. Nana, kamilica, žalfija, hibiskus, kao i mnoge druge biljke, još davno su stekle reputaciju kućnih lekara i pronašle svoje mesto u kuhinjama širom sveta. Kamilica je od 16. veka na glasu kao sjajan lek protiv čitavog niza problema poput: bolova i grčeva u stomaku i želucu, viška želudačne kiseline, dijareje, visoke temperature i groznice, menstrualniuh tegoba, neredovnog ciklusa, postporođajne anemije. U slučajevima najrazličitijih iritacija i upala, kamilica povećava broj leukocita u organizmu, jačajući tako njegove odbrambene mehanizme. Zbog svog neagresivnog i umirujućeg dejstva, čaj od kamilice je veoma korisan i za lečenje osetljivih delova tela, kao što su oči i usta, zatim za smirivanje osipa, opekotina i drugih iritacija kože. Pomaže i u lečenju bubrega, jetre, žuči i reumatizma, a mnogi je inhaliraju kad dobiju grip ili požele da pročiste disajne puteve. Ipak, dva najpopularnija dejstva kamilice tiču se negovane kože i kose i duševnog mira. Kamilica se već vekovima koristi u kozmetici, kao izuzetna lekovita travka za negu svih tipova kože i kose, za otklanjanje podočnjaka, peruti, ispiranje, hidrataciju, detoksikaciju. Kad tome dodate činjenicu da ova biljka ima blago sedativno dejstvo, da smiruje i otklanja posledice stresa, na pragu ste idealne kombinacije za kraj svakog napornog dana: jednu kesicu u šolju, pet u kadu sa toplom vodom i svet je vaš.
    Većinu svojih blagotvornih efekata kamilica duguje bisabolu, kamazulenu i brojnim flavanoidima. Čaj se sprema bez prokuvavanja, zato što ova osetljiva jedinjenja, gube svoje dejstvo pod uticajem visokih temperatura. U zavisnosti od jačine čaja koju želite da postignete, kesicu sa kamilicom možete izvaditi iz šolje nakon 10 do 60 minuta. Za razliku od mnogih biljaka, među kojima je i Camellia sinesis, kamilica ne daje napitku neželjenu gorčinu ili kiselost, čak ni ako u vodi stoji veoma dugo. Pošto dobar ukus ne izostaje, recept je prost: što je čaj jači, biće jača i njegova dejstva, a poseban kvalitet tih dejstava je dugoročnost većina lekovitih sastojaka kamilice zadržava se u ljudskom organizmu i do dve nedelje.
    Pisani podaci kažu da je nana, bar po pitanju evropeizma, znatno starija dama od kamilice. Prvi čaj od ove mirisne biljke napravljen je još u vreme starog Rima i dugo je ispijan kao lek protiv bolova u stomaku i grudima. Moć da otkloni bolove ovog tipa i danas diktira njenu osnovnu upotrebu u kućnoj medicini. Čak se ni jednostavnost recepta nije promenila ubaciti listove u kipuću vodu, sačekti da se napitak ohladi i popiti. Sa druge strane, zna se da je čaj od nane već u toku srednjeg veka korišćen i kao odlično sredstvo za izbeljivanje zuba, što objašnjava udeo nane u modernim pastama za zube. Nana je uz to, slično kamilici, dobar borac protiv prehlada, a već dugo se uspešno koristi i za smirivanje kože posle ujeda insekata. Međutim, neka novija istraživanja govore da upoznavanje ove biljke još uvek traje. Jedno od takvih rezultiralo je dokazima da nana smanjuje količinu testosterona u krvi, što kod žena pomaže pri lečenju preterane maljavosti. Uz sve ovo, nana je već vekovima neizostavni deo aromaterapije, pošto njeni blagotvorni mirisi i lekoviti sastojci smiruju um podjednako kao i telo. Kao i kamilicu, treba je spremati sa vodom koja nije provrela.
    Isti način pripremanja važi i za božansku biljku hibiskus. Ovaj crveni cvet prebogat je vitaminom C, koji pri ključanju gubi svoje dejstvo. Hibiskus sadrži brojne antioksidante, a poznat je i kao borac proiv holesterola i visokog krvnog pritiska.

    izvor: grandpleasure.com
    Poruku je izmenio Cecara, 03.04.2009 u 21:35 Razlog: izvor
    Nikad ne raspravljajte s budalom, ljudi možda neće primjetiti razliku.

  13. #28

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Volim cajeve (to mi u genima)...najvise pijem zeleni i beli(nedavno probala i super je)

    a sto se cajeva tice, citala davno u Politikinom Zabavniku da cimet (miris i ukus) utice da se zaljibis ( ili ako osoba popije caj sa dodatkom cimeta)...provereno fercera
    Budi pametan i pravi se lud

  14. #29

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    ja volim zeleni chaj bez nishta i crni chaj sa shecherom i mlekom.

    sad bi pisala o tome al piso ozbiljni na drugoj temi pa da ne ponavljam....
    & underpaid......

  15. #30

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Čaj od lana:

    2 supene kašike lana preliti sa 300ml mlake vode, promešati polopiti i ostaviti da stoji 45 minuta do sat. Nakon toga odliti tečnost (semenke će pasti na dno) i popiti tečnost najbolje ujutro na prazan stomak.

    Drugi način da napravite ovaj napitak je da uveče pre spavanja kašiku semenka prelijete šoljom vode, promešate, poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro odlijte tečnost i popijte je pre jela. Budite oprezni leti kada su temperature visoke, jer je emulzija koja se dobija lako kvarljiva.

    Čaj od lana nema neki poseban ukus, pa ako deca ne žele da ga piju možete da zasladiti nekim prirodnim voćnim sirupom ili medom, ili umesto vode koristit prirodni voćni sok (recimo od jabuke).
    & underpaid......

Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Slične teme

  1. Vojvodina za sećanja
    Autor nenad.bds u forumu Vojvođanski bircuz
    Odgovora: 12
    Poslednja poruka: 19.07.2015, 15:36
  2. Naj macan Vojvodina cafea
    Autor NSdjanka u forumu Ženski kafić
    Odgovora: 450
    Poslednja poruka: 03.06.2013, 22:09
  3. Arapska Vojvodina
    Autor Premix u forumu Politika
    Odgovora: 17
    Poslednja poruka: 30.01.2013, 20:15
  4. Prosečna starost posetilaca Cafea
    Autor StOlA u forumu Druženje forumaša
    Odgovora: 62
    Poslednja poruka: 21.10.2010, 09:49
  5. Naj cupi Vojvodina cafea
    Autor ZOE u forumu Muška kafana
    Odgovora: 183
    Poslednja poruka: 01.07.2010, 22:41

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •