Čajdžinica Vojvodina Cafea
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 30
  1. #1

    Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Za razliku od zemalja u kojima je ispijanje čajeva deo rituala i tradicije, kod nas ljudi pribegavaju čajevima pre svega u terapijske svrhe. Pa ipak, da bi čaj pokazao svu svoju lekovitost i delotvornost, važno je voditi računa o sledećim stvarima:

    • voda za pripremu čaja treba da bude meka;
    • poželjno je da posuda u kojoj se kuva čaj bude emajlirana, vatrostalna ili staklena, ali najvažnije je da bude potpuno ispravna i zatvorena;
    • posuda sa skuvanim čajem treba poklopljena da odstoji određeno vreme zbog ekstrakcije, što zavisi od vrste čaja, tj. biljke;
    • lekovite čajeve ne treba zaslađivati, jer im se na taj način smanjuju lekovita svojstva.


    Čaj koji ćete piti u terapijske svrhe zavisi od prirode oboljenja. Ipak, čajeve bi trebalo uzimati uz savet lekara i imajuću u vidu delotvornost određenih biljaka.


    Konzumirate li redovno čajeve ili samo kada ste bolesni? Koje biste čajeve preporučili ostalim članovima koji vole da "očajavaju", i koji su to čajevi koje redovno pijete?

    Ja obožavam čajeve. Redovno pijem raznorazne mešavine koje mi napravi moj travar, kukiča ili banča čaj, čaj za krvnu sliku (kupina, kopriva, kleka), čaj za jetru (čičak, cikorija, rastavić), i čaj koji mi je stigao po Sovi koju je poslala Megz - od travke zmijino mleko ko ne zna šta znači reč "gorko", nek proba. Popijem i nanu pred spavanje.

    Nekako se dovijam pa nabavljam čaj koji su konzumirali Ojibway indijanci, pa i njega redovno pijem. Odličan je, pogledajte koje sve biljke sadrži.

    Da čujem vas...
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  2. #2

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Well, primecujem u poslednje vreme kod zena veliku pomamu za zelenim cajem. Ja ga ne pijem, prejak mi je. Kod mene je stvar prilicno jednostavna: pijem nanu, kamilicu i hibiskus (bas tim redom kojim sam ih i navela). Povremeno se setim pa popijem caj od lista breze (neko mi je pomenuo da je dobar za pojacavanje protoka tecnosti kroz organizam), ali mi ne prija nikako (gorak je) i pijem ga bukvalno na silu

  3. #3

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Ja cajeve inace volim da pijem a ne samo kada sam bolestan. Najvise volim nanu i kamilicu, a kad god imam meda stavim dve kasike da ga zasladim

  4. #4

    11 Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Nisam bas neki ljubitelj cajeva Izbegavam ga u sirokom luku cak i kada sam bolesna. Nema vajde od mene

  5. #5

    11 Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    ja volim caj, mada ga ne pijem toliko cesto kao kafu. favorite mi je nana, zalfija i pelin (volim te koji su malo gorki). uvijek ih pijem bez secera, a zimi stavljam malo ruma da zamirise...
    nattydread is coming to dinner

  6. #6

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Citat nattydread kaže:
    ... a zimi stavljam malo ruma da zamirise...
    Sad si me podsetila - zimovanje, skijanje, pauza, čaj sa rumom!!!

  7. #7

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    kafa je amin, ali i caj bas volim..
    i to najvise te mesavine, ali sama ih sebi smesam..hehe..lipa, zova, sipak...ili majcina dusica, nana, bokvica... u svakom slucaju volim da imam puno cajeva kuci..
    kad sam bila mala, redovno sam sa bakom brala razne trave... otuda mi valjda i ta simpatija prema cajevima ...

    a indijanko, next time te vodim u cajdzinicu da ocajavamo..za preporuku, herbal hladan ili jasmin topli...

  8. #8

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Najvise volim nanu i majcinu dusicu a u poslednje vreme i vocni(jabuka borovnica kajsija sa cimetom)
    ivancica

  9. #9

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Pijem čajeve,zimi pogotovu (leti su ice tee varijante,to je granula varijanta), jer ništa ne može da ugreje kao topla šolja čaja.
    Najviše volim nanu,a zatim domaći čaj od svašta-nešto što skupi moj tajko po šumi,zatim neki zimski sa cimetom(to je isto mix) i čaj od trešnje(samo jednog proizvođača) ...da..i od nedavno zeleni čaj sa limunom,sjajan je,pošto onaj obični ne mogu da progutam koliko je gorak!
    Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

  10. #10

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Šoljica čaja za dobro zdravlje!



    Japanski običaj pijenja čaja nije izvorni; došao je iz drevne Kine oko 800 godine nove ere! Zapravo sve je počelo kretanjem budističkih sveštenika, koji su se nakon učenja u Kini vratili na službu u Japan. Već tada je, a to se vidi na osnovu zapisa i slika, vladalo uverenje da je čaj medicinski tj. zdravi napitak.
    Za vreme ere Kamakure (1191-1333) sveštenik Eisai je napisao knjigu pod naslovom Održavanje zdravlja pijenjem čaja.
    Kada danas kažemo bolesniku da pije čaj i da će mu biti bolje, to je uverenje koje potiče upravo iz tog pradavnog vremena. Osim toga, vladalo je uverenje da je čaj čarobna biljka, koja čuva zdravlje i produžuje život, pa je uzgajanje te biljke zapravo bila kultna stvar.
    Drugačije rečeno, svugde gde se uzgaja čaj, dolazi dugi život. Zapravo, može se reći da je čaj bio eliksir života, što je i danas za mnoge narode.

    Naučna istraživanja aktivnih supstanci iz čaja, koja se poslednjih godina sprovode u celom svetu, daju sve više dokaza da te rane pretpostavke nisu bile daleko od istine. Ima mnogo vrsta čajeva, pa je jasno da aktivne komponente nisu u svakom prisutne u istoj količini.

    Zeleni čaj je svakako izuzetak vredan pažnje.

    Ogromna je razlika u potrošnji ove namirnice; tako Engleska uvozi 180.000 tona čaja godišnje što joj osigurava vrlo visoko mesto u potrošnji sa 3,2 kg/godišnje po glavi stanovnika. Amerikanci su desetak puta manji potrošači (0,34 kg/po glavi stanovnika) a mi smo još manji.
    Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

  11. #11

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Antivirusno delovanje zelenog čaja

    Premda se nagađalo da zeleni čaj ima relativno snažno antivirusno delovanje, teško je bilo to i dokazati. Pomogli su japanski stručnjaci koji su prvi upozorili na zanimljiva iskustva iz uzgoja duvana, koji je jako osjetljiv na tzv. virus mozaične bolesti. Ako se listovi duvana preliju eksudatom zelenog čaja (koncentrisan ektrakt) oni su definitivno zaštićeni od pojave ove bolesti. Prof dr Shimamura je utvrdio aktivne supstance iz zelenog čaja, a to su katehin i njegov oksidovani oblik teaflavin.

    Sprovedeni su eksperimenti na dobrovoljcima, koji su pokazali da se svakodnevnim grgljanjem jakih rastvora zelenog čaja može prevenirati instaliranje virusa gripa u grlu u kritično prolećno vreme.

    Na tome se nije stalo pa su sprovedeni ekperimenti i na drugim grupama virusa među kojima je i virus AIDS-a. Utvrđeno je, naravno u laboratorijskim uslovima, da katehin usporava njegovo delovanje i širenje, ali ga ne ubija.

    Istraživanja se nastavljaju!!
    Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

  12. #12

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Osvežavajuće delovanje nezamenjivo!



    Dobri poznavaoci zelenog čaja kažu da nijedan napitak a još manje njihova mešavina, ne može tako dobro osvežiti telo kao što to može jaki zeleni čaj. Sadržaj kofeina je po pravilu veći nego u kafi, a kad se kombinuje sa katehinom, učinak je nezamenjiv!

    Miris tog napitka nežne zelene boje i kiselkastog ukusa podstiče pozitivne misli, krepi celo telo, umiruje, opušta i procišćava organizam.

    Nesumnjivo da takav napitak otklanja pospanost i prisiljava čoveka na aktivnost te podiže nivo raspoloženja. Pitanje doziranja čaja je isto kao kod kafe; svako ima drugačiji aršin ali je isto tako sigurno da ne valja preterivati. Opšte prihvatljiv princip je 2-3 šoljice dnevno, premda ima delova sveta gde se koristi i dvostruka doza. Samo posebno osetljive osobe mogu imati nesanice ako zeleni čaj piju naveče odnosno u jako koncentrisanom obliku.

    Osvežavajuće delovanje zelenog čaja prosečno je duže od onoga na koji smo navikli kod kafe, što se takođe pripisuje kombinovanom delovanju aktivnih supstanci. Iz toga se može naslutiti da je za neke profesije (piloti, vozači) bolje koristiti čaj nego kafu. Ova činjenica se svakako već i komercijalno koristi; umesto da se pije topli čaj za osveženje, uzimaju se tablete zelenog čaja!

    I tako eto; od čarobne formulacije do otkrića stvarnog lekovitog delovanja, prošli su vekovi.
    Svako ko podcenjuje delovanje čajeva, a posebno zelenog vara se!
    Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

  13. #13

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Ako pijete čaj, nemojte to činiti na engleski način, dodavajući u njega mlijeko, jer time neutrališete blagotvorno dejstvo čaja.To sugerišu njemački stručnjaci iz bolnice Šarite pri Berlinskom univerzitetu, koji su provjeravali efekat pijenja čaja sa ili bez mlijeka na 16 zdravih žena.


    Uz pomoć ultrazvuka je praćeno funkcionisanje arterije u podlaktici prije uzimanja tečnosti i dva sata poslije. Pokazalo se da crni čaj znatno poboljšava protok krvi, ali kad mu je dodato mlijeko taj efekat bio je potpuno poništen.

    S obzirom na to da su neka istraživanja pokazala da čaj može da djeluje i antikancerogeno, to što mlijeko mijenja njegovo biološko svojstvo moglo bi da znači da se i dejstvo čaja na tumore neutrališe, upozoravaju njemački stručnjaci, koji su najavili provjeru ove hipoteze.
    (PCNEN)
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  14. #14

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Svakodnevno pijem čaj od kada sam kafu svela na jednu i to ne dnevno,nego samo kada mi se baš pije.

    "Od kada se pojavio u Aziji, čaj je smatran namirnicom koja je dobra za organizam. Najstariji istorijski zapisi o čaju, naglašavaju njegove medicinske osobine, u početku se koristio kao obloga protiv reumatizma. Na svoj način sve legende o čaju, bilo da su kineske, indijske ili japanske, sve one ilustruju stimulativne i okrepljujuće osobine čaja. Imperator Šen Nong (Shen Nong), otac kineske medicine i agrikulture, potvrdio je u svom delu:"Rasprava o planetama" da: čaj ublažava umor, jača volju, zabavlja dušu i oživljava vid. U XX veku medicina nam dozvoljava da naučno razumemo mnogobrojne dobrobiti čaja koje su primetili njegovi ljubitelji pre već više od 200 godina.

    ...

    Tanini iz čaja su supstance koje mogu da se porede sa onim taninima koje nalazimo u vinu i čije su karakteristike vrlo bliske. Odredjene karakteristike čaja, kao: boja i jačina zavise direktno od polifenola i tranformacije koje trpe. Lako se prepoznaje čaj bogat vitaminom po gustini svoje tečnosti i gorčini koja se javlja kada se ostavi da odstoji: tanini se polako oslobadjaju, ali se povećavaju tokom vremena, tako da se koncentracija tanina u čaju koji dugo stoji povećava i daje gorčinu.

  15. #15

    Odgovor: Čajdžinica Vojvodina Cafea

    Volim da pijem caj. Nisam bas neki probirac, ali nekako mate caj mi bas nekako odgovara. Mada, priznajem, sumadijski caj mi je, ipak, na prvom mestu....
    Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
    Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
    Hej kafano, moja rano...
    Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
    Bircuz koji radi 25 sati dnevno!

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Vojvodina za sećanja
    Autor nenad.bds u forumu Vojvođanski bircuz
    Odgovora: 12
    Poslednja poruka: 19.07.2015, 15:36
  2. Naj macan Vojvodina cafea
    Autor NSdjanka u forumu Ženski kafić
    Odgovora: 450
    Poslednja poruka: 03.06.2013, 22:09
  3. Arapska Vojvodina
    Autor Premix u forumu Politika
    Odgovora: 17
    Poslednja poruka: 30.01.2013, 20:15
  4. Prosečna starost posetilaca Cafea
    Autor StOlA u forumu Druženje forumaša
    Odgovora: 62
    Poslednja poruka: 21.10.2010, 09:49
  5. Naj cupi Vojvodina cafea
    Autor ZOE u forumu Muška kafana
    Odgovora: 183
    Poslednja poruka: 01.07.2010, 22:41

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •