Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste) - Strana 3
Strana 3 od 13 PrvaPrva 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 31 do 45 od ukupno 185
  1. #31

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    LAZANJE from SQUAW's kitchen

    Potrebno je 300 grama mlevenog mesa, lazanje (kore) - pola kilograma (ja kupujem domaće, na pijaci, ponekad kupim i malo više od pola kilograma, nikada nisam pravila sa onim iz prodavnica ili u kutijama ), pola litre mleka, 1 glavica crnog luka, biber, origano, so, kečap, 125 grama putera, 1 pakovanje zdenka sira (ja i dalje svaki sir koji je u tom fazonu zovem zdenka , okrugla kutija i unutra masni mazivi sir u trouglićima ), 1 pakovanje tost kačkavalja, 100 grama tvrdog kačkavalja.

    Sad ovo sve posebno:

    1. Skuvati lazanje (kore)
    2. Upržiti luk, kad bude staklast dodati meso, i kad je meso gotovo dodati so, biber, origano i kečap, onako da bude sočno.
    3. Masni sir izdrobiti kašikom koliko je moguće, istopiti puter u šerpici i dodati taj izdrobljeni sir i mleko (sir izmrcvariti da ne budu grudvice, koliko je moguće).

    Ovo iznad bi trebalo nekako sve u isto vreme raditi, da se rezanci ne bi pretvorili u neku glupariju ako su mnogo pre skuvani.

    U tepsiju staviti sledećim redom: polovinu lazanja, preko toga polovinu one mešavine sa mlekom, pa polovinu mešavine od mesa, preko toga poređati listiće tost kačkavalja, pa ponoviti sve isto još jednom sa preostalim korama, mlekom i mesom i na kraju izrendati tvrdi kačkavalj i posuti origanom. Zapeći u dobro zagrejanoj rerni, ne puno, jer sve je to već skoro gotovo Prijatno
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  2. #32

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Evo sad malo kolači Bar jedan od ova dva u mom životu je prisutan svaki dan od kako znam za sebe jer su ih i deda i tata morali imati ujutru obavezno uz kafu i hladno mleko, pa ih mi ženske nekako pravimo po inerciji a deca ih obožavaju lako se i brzo prave

    Voćni kolač

    5 jaja (prvo se umuti belance mikserom u šne, pa onda doda žumance), u to se zatim doda 1 šoljica mleka, 1 jogurt (onaj mali, 2dcl ili koliko već), 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 1.5 šoljica ulja, 3 šoljice brašna. Sve se izmuti mikserom (ne mora na najjače kad se završi belanac), sipa u podmazan pleh (malo ulja i brašna, ili ako ne podmazujete onda masni papir za pečenje kolača), pobaca voće odozgore (ja obično stavljam višnje) i gurne se u rernu Bušnete čačkalicom kad izgleda da je gotovo, da proverite Kad se malo ohladi posuti prah šećerom. Seći na kocke.

    Crni kolač

    5 jaja (opet prvo belance pa žumance ), 5 šoljica šećera, 2.5 šoljice ulja, 5 šoljica mlevenih oraha, 1.5 šoljica mleka, 3 rendane jabuke (onako nakisele malo, na krupno rende), 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 3 šoljice brašna, 1 supena kašika kakaa ili čokolade u prahu ili 2 štangle otopljene čokolade. Izmešati sve, sipati u podmazan pleh (ili papir za pečenje dole) gurnuti u rernu i ispeći (opet proveriti čačkalicom). Kad se ohladi preko premazati glazurom od istopljene čokolade. Seći na kocke.

    *šoljica = šoljica za kafu, ne velika, ne minijatura, nego ona srednja.
    ** pleh = onaj malo dublji što ga neki zovu đuveč.
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  3. #33

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Beli sos

    Ovo je meni baka spremala u nedostatku sosa od paradajza koji ide uz rinflais (kuvana zelen i meso iz supe) a može i da se kombinuje i uz pečeno meso. Ja ga obožavam

    Sitno secakni beli luk (nekoliko čenova, recimo 3-4 ) proprži se na ulju da dobije zlatnu boju, doda se dve-tri kašike brašna (e sad, ja slabo stojim sa merama, sve radim odokativnom metodom, što bi rekli po osećaju ) sve u zavisi koju količinu spremam, malo ga propržim i dolijem vode-oko pola litre i posolim. Meša se dok se ne zgusne. Na kraju sipati jednu kašiku sirćeta. Nekad je baka stavljala i mirodjiju, onda bude još lepši

  4. #34

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Citat Najgora kaže: Pogledaj poruku
    Beli sos

    Ovo je meni baka spremala u nedostatku sosa od paradajza koji ide uz rinflais (kuvana zelen i meso iz supe) a može i da se kombinuje i uz pečeno meso. Ja ga obožavam
    I nama je baka to pravila Mi smo to zvali ajmokac i uvek je bio sa pilećim mesom u velikim komadima koje se doda u taj sos kad je gotov
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  5. #35

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Dimljene kolenice ispod sača


    Jedan recept koji smo ja i moj kum praktikovali više puta da spremamo na Fruškoj Gori.Jednostavno da bi ga spremili mora Vas poslužiti lepo vreme i morate biti raspoloženi za koji sat dobrog kuvanja uz domaću rakiju ili hladno pivo.

    Prvo napravite dobru žar kako bi držala temperaturu dok jelo ne bude gotovo.
    Sač pre pečenja namažite dobro sa uljem ili mašću.Slažite lagano povreće i to po mogućnosti papriku baburu.šargarepu,nešto manje crnog luka i paradajza isečenoih na kolutove.Zatim stavite dimljene butkice koje ste prethodno dobro začinili vegetom ili nekom drugom mešavinom začina.Većinu začina upije kasnije krompir.So stavljati po ukusu jer dimljene butkice već mogu biti dovoljno slane. Na i oko butkica staviti mnogo,mnogo krompira.Neki ljubitelji dobre hrane spremni su čak da tvrde da je krompir ovako spreman najukusniji. Prosto sva aroma se skupi u njemu.Na kraju ubacimo u sač i po koji lovorov list.Sada do vrha sača nalijemo vode,koja će kasnije polako da ispari.
    Sač staviti na žar i lagano peći butkice.Poželjno je po koji put i otklopiti poklopac tek da vidite kako jelo napreduje. Ako je žari malo , možete je napraviti sa strane sača i dodati je pod dno,ne sa strana jer usled jake temperature krompir može da se zalepi za strane sača.
    Dobro spremanje ovog jela zahteva i iskustvo koje se naravno stiče učestalijim spremanjem .

  6. #36

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    J O G U R T
    jedan litar mleka prokuvanog i ohlađenog i jedna čaša(2dcl) kiselog mleka promešajte dobro i gotovo!
    In vinas veritas

  7. #37

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Kiselo mleko!

    Dva litra mleka prokuvanog i prohlađenog do temperature približno 40 stepeni celzijusa, 4-5 kašike jelovne kiselog mleka, promešajte da se kiselo mleko dobro sjedini sa običnim mlekom, obmotajte posudu sa peškirom, poklopite i ostavite da stoji oko 3-4 sata, posle toga ste dobili domaće kiselo mleko.Posuda u kojoj se kiseli mleko poželjno je da stoji u toploj prostoriji.
    In vinas veritas

  8. #38

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Pohovani obrani kravlji sira
    Kriške sira iseći nožem pedhodno umočenim u vodu na režnjeve debljine približno debljine od 0,5 do 1 cm. Umutiti jaje. Režnjeve sira uvaljati u pšenično brašno, pa u jaje, pa onda u prezle, pržiti na vrelom ulju i neokretati dok dobro ne porumeni jedna strana, pa tek onda drugu pržiti. Obavezan je obrani kravlji sira, stari, jer u protivnom neće ostati celi komadi!!
    In vinas veritas

  9. #39

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Riža sa zukini-tikvicama i piletinom

    1. Zukini (zelene tikvice) ogulim i narežem na kolutice ili na kocke. Mladi luk ( a moze i obicni crni luk) takodje isjeckam na kolutiće.

    2. Na hladno maslinovo ulje (moze i suncokretovo ) stavim luk, izgnječeni bijeli luk i zukini, pa izdinstam. Dodajte Zacin C ili Vegetu i rižu (oko 250 g), pa opet malo prodinstam, umiješam maslac, unaprijed skuvanu isjeckanu piletinu, malo soli, biber, papar i zalijem sa oko 800 mL vode ili pilece supe. Dobro promiješam i poklopljeno polako kuvam na srednjoj temeperaturi, s povremenim mijesanjem.
    3. Kad riža napola omekša, umiješam vino (oko 50 mL), bosiljak i nasjeckani peršun.

    4. Služiti toplo s rendanim parmezanom.
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  10. #40

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Punjeni krompir

    Desetak krompira ujednačene veličine, malo veći od kokojšjeg jajeta, oljuštiti pa oštrim nožem odrezati vrh. Nožem ili onom spravom za dubljenje, pažljivo izdubiti svaki krompir, kao da ste barenom jajetu izvadili žumance. Šupljine puniti predhodno pripremljenom masom za sarmu, poređati u posudu za pečenje jedan do drugog, naliti sa dva decilitra vode i jednim decilitrom ulja. Pokriti krompir sa alu folijom i peći na temperaturi približno 220 stepeni, Na upola pečenja skinite alu foliju i pecite do kraja bez nje.Krompir je pečen kada uvri voda iz posude. Svaki krompir možete poklopiti sa odreskom paradajza, ili pola kašičice kajmaka itd..
    Takođe krompir se može puniti sa raznim masama koje vaša mašta ili iskustvo primeni.
    In vinas veritas

  11. #41

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Jelo kojem ne znam ime ali pravila sam ga danas pa se sad setila da ga upišem ovdi, možda će da proba još neko da smulja ovo:

    Pileće belo meso (500, 600, 700 gr, koliko kupite) iseći na kockice (ne na minijature baš) i na 10 minuta propržiti na ulju u tiganju. To staviti sa strane.

    Drugi tiganj na tebe je red (onaj najveći što imate, dubok) - crni luk iseći na kockice, propržiti na ulju da bude staklast, dodati 1 pakovanje pečurki isečenih na listiće, biber i vegetu po ukusu, i dinstati i to 10 minuta. U to na kraju iscediti i 1 limun (može i pola ako ne volite mnogo kiselo) i umešati 2 kisele pavlake (ili skoro 2, kako procenite).

    Ugrejali ste rernu za to vreme na opaku temperaturu.

    Uzimate vatrostalnu posudu ili pleh malo dublji, sipate meso, preko toga pečurke i nalijete i 1dcl vode (pola čaše) da ne bude suvo. Gurnete u rernu na 10 minuta. Posle 10 minuta izvadite iz rerne, narendate na krupno kačkavalj da bude pokriveno jelo (ne znam koliko kačkavalja ), vratite u rernu na 5 minuta, onda isključite posle 5 minuta i ostavite još 10 minuta u toploj rerni. Gotovooooo

    Uz to napravim i zelenu salatu i pire krompir
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  12. #42

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Prokelj

    Lako i jednostavno
    Potrebno:
    -0,5kg. prokelja
    -150gr. suve slanine
    -jedna veća glavica crnog luka
    -2dcl. vode
    -so i ostali začini po želji

    Priprema:Suvu slaninu iseći na kockice staviti u posudu i dodati malo ulja, pržiti dok ne počne da rumeni, dodati sitno iseckan crni luka, i pržiti dok ne postane staklast, dodati predhodno opran i prosušen prokelj, naliti sa vodom i kuvati od 20-30 minuta na osrednjoj jačini temperature, da krčka ali da nije preterano, pri kraju posoliti i začiniti po želji, kuvati još pet minuta i gotovo!
    In vinas veritas

  13. #43

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Kuvana zelena boranija!

    Potrebno:
    -dve kese zamrznute zelene boranije
    -jedna veća glavica crnog luka
    -dva čena belog luka
    -jedna jelovna kašika kajmaka
    -jedna kafena kašičica gustina
    -so, začin ,ulje

    Priprema:
    Na jedan decilitar ulja ispržiti glavicu crnog luka sitno seckanog dok ne dobije staklast izgled.
    Dodati zelenu, odmrznutu boraniju, pa preko nje kašiku kajmaka.
    U dva dcl. hladne vode razmutiti gustin i sipati u posudu sa boranijom.
    Iseckati beli luk, pa i njega dodati.
    Posoliti i dodati začin po želji, pa kuvati na umerenoj temperaturi oko 45 minuta.
    Posle toga jelo je gotovo!
    In vinas veritas

  14. #44

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Kolač sa jabukama

    Potrebno je:

    6 jabuka
    šolja brašna
    šolja šećera
    šolja griza
    1 pp
    1 margarin
    cimet (po želji)

    Brašno, pp, šećer i griz izmešate u jednoj činiji da se praškovi sjedine. Jabuke oguliti i izrendati.

    U tepsiju đuvečaru (Squaw ju je već opisala) sipati šolju praškaste smese, na to staviti pola rendanih jabuka, ovde dolazi onaj cimet po želji, pa ponovo šolja praškaste smese, ostatak jabuka, opet cimet po želji, i na kraju poslednja šolja praškaste smese. Po vrhu naslagati listiće margarina da pokriju sve. Peći dok ne porumeni.

    Važno je napomenuti (iako ni meni nije baš bilo najjasnije prvi put ) da se tepsija prethodno ne podmazuje ničim.

    Inače, kolač je i posan, brzo se sprema, ne zahteva neko posebno kulinarsko znanje, sastojke svi imaju u kući, tako da ... prijatno!




    When life hands you lemons, ask for tequila and salt

  15. #45

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Pošto smo preživeli a i jako nam se svidelo, stižu dva recepta: slani i slatki. Oba se spremaju sa korama za pitu, a nije potrebno puno vremena ni drndanja.



    Slani rolat

    Potrebno:
    kg kora za pitu
    3 jajeta
    1 kiselo mleko (može i 2dl jogurta)
    1 dl ulja
    malo soli
    origano (ili bosiljak) po želji
    200g stišnjene šunke
    200g sira koji može da se renda (trapist ili sl.)

    Umutiti jaja, kiselo mleko, ulje so i začin. Mazati svaku koru. Poslednju koru namazati kečapom. Na nju naslagati šunkaricu, narendati sir, posuti još malo začinom i zaviti sve u rolat. Staviti u pouljen pleh, premazati ostatkom smese i peći 20-25 minuta na 200C.



    Štrudla

    Potrebno:
    kg kora za pitu
    3 jajeta
    2 čaše šećera
    2 kisela mleka
    1 čaša ulja
    2 čaše brašna
    1 pp

    Za fil:
    200g mlevenih oraha (ili maka)
    1 čaša šećera
    1 vanil šećer
    Sve ovo prokuvati u malo mleka.

    Umutiti jaja, šećer, kiselo mleko, ulje, brašno i pp.
    Mazati 3-4 kore smesom, poslednju koru premazivati smesom za fil. Rolovati u štrudlice.
    Peći u pouljenom plehu 20-25 minuta na 200C.

    When life hands you lemons, ask for tequila and salt

Strana 3 od 13 PrvaPrva 12345 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Nescafe - zabranjen i kancerogen
    Autor greco u forumu Kulinarstvo i ishrana
    Odgovora: 25
    Poslednja poruka: 31.03.2012, 20:14
  2. Copy & Paste
    Autor Arthur Dent u forumu Pričaonica
    Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 19.06.2010, 22:12
  3. Paste i punjene paste
    Autor SQUAW u forumu Kulinarstvo i ishrana
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 27.03.2010, 20:16
  4. Specijaliteti libanske kuhinje
    Autor Aiko u forumu Recepti
    Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 14.06.2009, 20:02
  5. Bad Copy
    Autor Lady S u forumu Domaći spotovi i tekstovi
    Odgovora: 22
    Poslednja poruka: 31.03.2008, 09:48

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •