Čarobni svet roštilja
Strana 1 od 4 123 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 47
  1. #1

    Čarobni svet roštilja

    Koliko smo samo puta bili u prilici da se oprobamo kao majstori spremanja roštilja .Da pokažemo društvu ko je glavni majstor , a zaista i morate biti za spremanje vrhunskog roštilja . Neponovljiv ukus i miris roštolja redovan je pratilac svakog dobrog vikend druženja na izletima , mnogih zabava , prijema itd.
    Na izgled sve može izgledati slično: pripremimo žar i lagano pečemo meso .
    Ipak varijacije su ogromne od pripreme vatre ,vrste mesa za pečenje (riba , svinjsko , pileće i dr.) , načina pripreme roštilja , čuvenih i ponekad tajnih začina za meso , marinada , priloga itd.
    Upravo zato i otvaram ovu temu sa ciljem da svi nekim svojim receptom ili načinom pripreme doprinesemo da nam druženja u čarobnom svetu roštilja budu što prijatnija i naravno što ukusnija.

  2. #2

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    Marinada za pastrmku


    Na početku evo jedne odlične marinade za ribu čiji ukus na roštilju je fenomenalan.

    Za 1 kg pastrmke potrebno je :

    1.5 dl belog vina
    pola šolje limunovog soka
    2 male kašike vinskog sirćeta
    2 kašike maslinovog ulja
    3 česnja luka
    peršun , so i mleveni crni biber

    Riba obavezno mora biti sveža , a u marinadi je potrebno ostaviti jednu noć.

  3. #3

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    Šampinjoni sa roštilja


    Dobar i skoro nezaobilazan prilog na svakoj roštiljadi.Možete ga isprobati u nekoliko varijanti . Evo dve dobre .

    Prva varijanta

    Šampinjone operite i izvadite dršku i sredinu . Prvo zapecite šampinjone tako da šupljina bude sa donje strane , potom ih okrenite i u sredinu stavite margarin ili sir trapist (po sopstvenom izboru) i ispecite do kraja , dok ne porumene.

    Druga varijanta

    Šampinjone operite i površinski očistite
    Stavite ih u posudu i napacajte sa biljnim uljem , vegetom i biberom
    Ostavite ih preko noći napacane u hladnjaku
    Ispecite ih na kraju na roštilju sa drvenim ugljenom kada je žar slabija tako da potamne i omekšaju .
    Odlično se slažu sa sa svim jelima sa roštilja .

  4. #4

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    Pikantna piletina na roštilju


    Potrebni sastojci :

    1 pile
    4-5 supenih kašika suncokretovog ulja
    limunove kriške za ukrašavanje
    so i biber po ukusu

    Začini za meso:
    2 male kašike karija u prahu
    1 čajna kašika mlevenog kima
    1 čajna kašika čilija u prahu
    4 češnja naseckanog belog luka

    Sastojci za umak:
    1 kafena šoljica jogurta
    4 supene kašike svežeg usitnjenog peršuna
    so po ukusu

    Priprema:


    Pile operite, obrišite papirnatim ubrusom i razrežite na osnovne delove.
    U manjem tiganju zagrejte mešavinu karija u prahu, kim i čili u prahu toliko da zamiriše. Umešajte naseckani beli luk i mešavinom začinite komade piletine. Ostavite tako u poklopljenoj posudi oko 1 sat da se meso prožme začinima. U međuvremenu jogurt promešate s malo soli, bibera i sveže usitnjenim peršunom. Odstajale komade piletine posolite, pobiberite, premažite uljem i pecite na roštilju dvadesetak minuta ili duže, što zavisi o veličini delova piletine. Poslužite još toplo s umakom od jogurta i ukrasite kriškama limuna.

    Napomena:
    Ovo jelo možete napraviti i tako da komade piletine istrljate smesom gotovih začina za piletinu ili kombinacijom vlastitih začina po izboru (na primer :slatka mlevena paprika, vegeta ili so, sveže mleveni biber, beli luk u prahu ).

  5. #5

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    Ljuti sos za jela sa roštilja


    Potrebni sastojci :

    1 veća glavica iseckanog luka
    2 supene kašike ulja
    1 kašika tucane paprike
    1 kafena kašika ljute tucane paprike
    3/4 šolje kečapa
    pola šolje piva
    1/4 šolje jabukovog sirćeta
    1 supena kašika vorčester sosa

    Priprema :

    Zagrejte ulje , dodajte luk i celer i pržite oko 5 minuta.Potom dodajte papriku i mešajte jedan minut. Dodajte kečap,pivo i vorčester sos. Mešajte na tihoj temperaturi oko 30 minuta. Ovaj sos se može pripremiti i nedelju dana unapred i ostaviti da stoji u frižideru .

  6. #6

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    PUNJENA VEŠALICA


    Sastojci:
    meso svinjsko 250 gr.
    svinjska maramica 100 gr.
    luk beli, biber, so, aleva paprika

    za nadev :
    dimljeno svinjsko meso 70 gr.
    kačkavalj 70 gr.

    Priprema :

    Svinjsko meso od karea iseći na dve šnicle , izlupati čekićem i pripremiti za rolovanje. Dimljeno meso i kačkavalj iseći po dužini u obliku štapića i dodati začine po ukusu. Svinjsku maramicu raširiti na dasci, preko nje staviti pripremljeno meso, staviti nadev po dužini, rolovati je i tako pripremljenu peći na roštilju .

  7. #7

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    UŽIČKI ĆEVAPI


    Sastojci (za 5 osoba) :

    1 kg mlevene junetine
    150 g užičkog kajmaka
    so , biber , aleva paprika

    Mlevenu junetinu ostavite na hladnom mestu da odleži 12 sati. Zatim je još jednom sameljite, dobro izmesite, začinite po ukusu, oblikujte ćevape i odmah ispecite na roštilju. Pečene ćevape prelijte zagrejanim kajmakom.
    Uz prilog servirati pomfrit i šampinjone na roštilju .

  8. #8

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    RAŽNJIĆI


    sastojci :
    500 g svinjskog buta
    200 g dimljene slanine
    1 praziluk
    2 paprike babure
    vegeta
    slatka aleva paprika

    priprema :

    Meso od svinjskog buta iseći na manje kocke i uvaljati ih u mešavinu vegete i aleve papreike. Meso ostaviiti da malo ostoji. Za to vreme iseći slaninu i papriku na komade , a praziluk na kolutove. Kad je sve pripremljeno možemo početi sa pravljenjem ražnjića. Na žicu po želji slagati komade mesa , slanine, paprike i kolutove praziluka . Ovako pripremljeni ražnjići brzo se peku na laganoj žari . I ova roštiljada po ovako lepom vremenu mora biti upotpunjena sa hladnim pivom ili domaćim vinom (opet po želji ).

    P.S. RECEPT ISPROBAN 12.05.2007. ( ODLIČNO )

  9. #9

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    ŠTUKA NA ROŠTILJU


    Štuka je riba koja se najčešće koristi za spremanje riblje čorbe ili paprikaša.Međutim vrlo je ukusna i kad se spremi na roštilju .

    sastojci :

    Štuka u količini prema potrebi
    peršun , beli luk , so , ulje , limun

    priprema :
    Štuka se očisti na uobičajen način i zareže po dužini ledja. Ako je veći komad zareže se više puta da bi se riba brže i bolje ispekla. Zatim se riba posoli , iznutra napuni sa malo sitno iseckanog peršuna i belog luka i stavi da ostoji . Nakon toga štuka se peče na na roštilju. Štuke do 400 gr mogu se peći cele . Veće štuke se režu na komade . Tokom pečenja riba se maže uljem. Kada je pečena stavi se na tanjir i pospe sitno seckanim peršunom i ukrasi kriškama limuna .

    Probajte , odlično je

  10. #10

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    JAGNJEĆI RAŽNJIĆ

    neophodni sastojci i način pripreme :

    Jedan kilogram jagnjeće plećke (dovoljno za 4 - 6 osoba), 1 glavica luka, 2 zelene paprike, 250 gr vrganja, so, biber i kašika ulja.
    Jagnjetina se izreže na kocke veličine 3 cm, meso se položi u posodu, posoli, pobiberi i prelije uljem, pa se sve dobro izmeša i pusti da odstoji 1 - 2 sata. Zatim se meso natakne na štapiće i peče se na roštilju oko 15 - 20 minuta. U medjuvremenu se očiste luk, vrganji, paprika, koji se seku na kocke veličine mesa.
    Kada je meso polupečeno skida se sa štapića, a zatim se na stapiće naslaže naizmenično polupečeno meso, luk, paprika i vrganji, pa se sve zajedno ponovo peče još oko 15 minuta, odnosno dok meso i ostale namernice ne budu mekani.
    Poruku je izmenio Bule, 20.05.2007 u 11:30

  11. #11

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    MARINADA ZA PILEĆE BATAKE


    Evo još jedne dobre marinade za mso sa roštilja

    za 1.5 kg pilećih bataka potrebno je :

    1 glavica luka , veza peršuna
    4 češnja belog luka
    1 kafena kašika crvene paprike
    1 koren celera
    1 kašika mešavine začina
    1/2 šolje ulja , so , biber u zrnu
    belo vino koliko je potrebno da se prekriju bataci
    1 kašika soja sosa

    Sve sastojke sitno iseckajte.Batake posolite , začinite mešavinom začina i crvenom paprikom . Stavite ih u sud i prelijte belim vinom . Ostavite da ostoji jednu noć frižideru .

  12. #12

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    PILEĆE PLJESKAVICE


    neophodni sastojci :

    1/2 kg pilećih bataka,
    1/2 kašikice soli,
    1/4 kašikice bibera,
    2 čena belog luka,
    1 kašikica tucane paprike,
    3 kašike prezli,
    2 jajeta, 2 dl jogurta,
    2 pečene ljute papričice.

    Iz bataka izvadite kosti, pa ih zajedno sa kožicom sameljite na mašini za meso ili u blenderu. U većoj posudi pomešajte prezle, meso, jaja, iseckan beli luk, tucanu papriku, biber i so, pa rukom gnječite i mesite dok masa ne postane kompaktna i lepljiva. Pokrijte i stavite u frižider na pola sata. Šake dobro nakvasite ( da vam se meso ne lepi za njih ), pa od mesne mase oblikujte malo deblje pljeskavice i slažite na celofan ili aluminijumsku foliju. Pljeskavice pecite na vrelom roštilju. Kada se jedna strana potpuno ispeče, tek tada okrenite i pecite drugu stranu, inače će vam se pljeskavice raspadati. Papričice oljuštite i sitno iseckajte, pomešajte sa jogurtom, pa time prelivajte pljeskavice.

  13. #13

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    ĆURETINA SA POVRĆEM


    Potrebno je :

    100 g šampinjona,
    350 g ćurećih grudi,
    čen belog luka, 4 lovorova lista,
    1/2 kašikice iglica ruzmarina,
    kašikica sušenog origana,
    kašika soka od limuna,
    3 kašike maslinovog ulja,
    so, biber, 3 paprike,
    2 glavice mladog crnog luka,
    100 g sitnog paradajza.

    PRIPREMA :

    Šampinjone obrisati vlažnom krpom, očistiti i prepoloviti. Meso oprati, istući tučkom i iseći na kocke veličine 4 cm. Oljuštiti beli luk i ispasirati. Ruzmarin iseckati, a lovorovo lišće oprati i iseckati. Pomešati origano i ruzmarin sa čenom belog luka. Sve pomešati sa sokom od limuna i maslinovim uljem. Marinadu posoliti i pobiberiti. Kockice mesa i šampinjone držati oko 60 minuta u marinadi, uz povremeno okretanje. Mladi crni luk i paradajz oprati i očistiti. Mladi crni luk iseći na 4 cm dugačke kriške. Paprike oljuštiti i oprati. Meso i pečurke izvaditi iz marinade.Zajedno sa crnim lukom, paradajzom, paprikom i lovorovim listićima zabosti na štapić. Štapić sa mesom pržiti oko 15 minuta uz stalno okretanje na umereno vrelom roštilju. U međuvremenu premazati ostatkom marinade. Vreme pripremanja oko 45 minuta.

  14. #14

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    MARINADA ZA RAŽNJIĆE

    za 1kg ražnjića potrebno je :

    1 glavica sitno seckanog luka
    2 kafene kašike đumbira
    1 kafena kašika karija
    200 g kiselog mleka

    Treba sjediniti sastojke i preliti preko mesa . Ostaviti da ostoji jednu noć u frižideru

  15. #15

    Odgovor: Čarobni svet roštilja

    PUNJENA PLJESKAVICA NA ROŠTILJU

    za pripremu ovog jela pšotrebno je :

    1 kg mlevenog mesa
    200 g sira trapista
    so , biber
    malo mešavine začina
    1 glavica sitno seckanog luka
    1/2 ljuta paprike ( po želji )

    Priprema :

    Začinite mlaveno meso po želji gore navedenim sastocima osim sira trapista .
    Mesnu masu podelite na četiri priblično jednaka dela.Od svakog dela formirajte po dve pljeskavice, jednu većeg, drugu malo manjeg prečnika. Na veće pljeskavice stavite po 50 g sira, pa svaku prekrijte sa po jednom manjom. Pristima dobro pritisnite i spojite ivice. Ovo morate pažljivo i temeljno da uradite, u suprotnom, tokom pečenja, iz pljeskavice će iscureti sir i ceo posao će biti uzalud. Pecite na srednje jakoj vatri, dok ne porumeni sa obe strane. Služite vruće sa domaćim lepinjama, dok iz pljeskavica curi sir.

Strana 1 od 4 123 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Da imam čarobni štapić...
    Autor _baba_ u forumu Pričaonica
    Odgovora: 109
    Poslednja poruka: 18.09.2017, 13:04
  2. Napravi svoj svet
    Autor Vlada Vasic u forumu Filozofija
    Odgovora: 38
    Poslednja poruka: 14.09.2009, 21:08

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •