Italijanska kuhinja - Strana 2
Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikaz rezultata 16 do 23 od ukupno 23
  1. #16

    Odgovor: Italijanska kuhinja

    Letnje spagete

    Sastojci
    400 g špageta
    500 g svežeg paradajza
    1 konzerva tunjevine
    3 čena belog luka
    svež bosiljak
    1 dl ulja
    sok od limuna, so, biber
    parmezan

    Priprema
    Špagete skuvati u dobro posoljenoj vodi. U međuvremenu paradajz staviti u provrelu vodu. Zatim ih očistiti, odstraniti semenke i iseći na sitno. U mikseru pasirati ribu, paradajz, bosiljak, so, sok od limuna i 0,5 dl ulja. U tiganju propržiti beli luk isečen na listiće i dodati skuvane špagete. Preko špageta sipati umak, preko staviti rendani parmezan i služiti dok je toplo.
    Covek je sinteza beskonacnosti i konacnosti,prolaznog i vecnog, slobode i nuznosti, kratko: sinteza.

  2. #17

    Odgovor: Italijanska kuhinja

    Punjeni kaneloni ( cannelloni )


    Potrebno je:
    pakovanje kanelona
    500 gr mešanog mlevenog mesa
    1 veća glavica crnog luka
    200 gr šampinjona
    3 čena belog luka
    so i biber
    kašika margarina
    5 listova svežeg bosiljka
    150 gr kačkavalja
    5 jaja
    2 čaše kisele pavlake
    Propržiti crni luk na margarinu. Dodati šampinjone isečene na listiće i mleveno meso. Dodati beli luk,so po ukusu,biber i listiće svežeg bosiljka.
    Kanelone obariti 2-3 minuta. Puniti pripremljenom smesom i slagati u podmazanu vatrostalnu činiju.
    Umutiti jaja sa pavlakom i preliti preko kanelona. Preko toga narendati kačkavalj i zapeći u rerni.

    Napomena: Podjednako je ukusno ako se umesto kanelona koriste neke druge makarone...Samo s kanelonama vizuelno lepse izgleda

  3. #18

    Odgovor: Italijanska kuhinja

    Taljatele(Tagliatelle) sa susamom i piletinom



    Potrebno je:
    500 gr taljatela(tagliatella)
    300 gr šampinjona
    400 gr pilećeg belog mesa
    2 dl pileće supe
    2 dl tečne neutralne pavlake
    50 gr susama
    100 gr parmezana
    100 gr putera
    peršun
    začin,biber
    Pileće belo meso iseći na tanke štapiće,taljatele obariti u slanoj vodi,a šampinjone iseći na listove. Susam propržiti u suvom tiganju.
    U dubljem teflonskom tiganju otopiti 50 gr putera,pa propržiti piletinu dok ne porumeni.
    U prženu piletinu dodati šampinjone, dinstati dok ne omekšaju,pa dodati pileću supu i pavlaku,sačekati da provri i dodati obarene taljatele.
    Sve sastojke promešati i kuvati dok masa ne postane kašasta,a zatim dodati parmezan i susam,pa začiniti po ukusu. Na samom kraju dodati ostatak putera,pa promešati i posuti sitno seckanim peršunom.
    Umesto taljatela mogu se koristiti i špagete.

  4. #19

    Odgovor: Italijanska kuhinja

    Pasta sa povrćem







    Koriste se integralni, soja, heljda ili kopriva makaroni. Pripremaju se kao i špagete, s tim što ih je potrebno duže kuvati.
    * kg makarona
    * 1 Kašika soli
    * 2 Kašike hladno cedjenog ulja



    Preliv:
    * 1 gl karfiola
    * 1 veza peršuna
    * 3 šargarepe
    * 1 gl crnog luka
    * 2 celera
    * 1 gl belog luka
    * 1 koren peršuna
    * l paradajza
    * 2 Kašike paradajz pirea
    * 1 dcl kečapa
    * 50 g parmezana
    * 2 Kašike hladno cedjenog ulja
    * 1 kašikica bibera
    1 Kašika origana
    4-5 listića sveže nane
    2 lista lovora
    1 kašikica morske soli


    Zagrejati ulje na tihoj vatri i dodati luk. Dinstati dok ne omekša, povremeno dodavati vodu da ne zagori. Dodati šargarepu, celer, peršun i paškanat i dalje pirjaniti 10-tak minuta. Dodati karfiol i začine, a nakon 7 minuta naliti paradajz sokom, dodati pire i kečap. Kuvati dok karfiol ne omekša, paziti da se ne prekuva. Na samom kraju dodati peršunov list. Preliti preko pripremljenih makarona i posuti parmezanom. Služiti vruće.
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  5. #20

    Odgovor: Italijanska kuhinja

    Citat Aiko kaže: Pogledaj poruku
    Pasta sa povrćem
    Posto je sad aktuelan spanac i prokelj na pijaci, pre neki dan sam pravila pastu sa ovim zelenisom...bila je
    Prokelj i spanac se obare u slanoj vodi (5 minuta)...
    Dinstati mladi luk i bukovaču ( sitno iseckana) ...
    Spagete ili taljatele obariti...Pomesati sa povrcem i na kraju dodati jednu pavlaku...
    Posuti origano...

  6. #21

    14 Italijanska kuhinja

    Italijanska kuhinja Italijanska kuhinja jeste jedna od najpopularnijih, ali se često kaže i da je ona jedna od najpoznatijih kuhinja u svetu.

    Malo geografije

    Pre nego što pređemo na glavnu temu, moram da Vas podsetim na neke, za njeno razumevanje bitne, geografsko-istorijske činjenice.

    Italija se nalazi na jugu Evrope. Na zapadu se graniči sa Francuskom, na severu sa Švajcarskom i Austrijom, a na severo-istoku sa Slovenijom. Ovo, 301.323 km2 veliko, čizmoliko poluostrvo, 80% u vodenom okruženju (Jadranskog, Jonskog i Tirenskog mora) je od ostatka kontinenta odvojeno najvišim planinskim lanacem u Evropi, Alpima. Da zlo bude veće, i Apenini se protežu celom dužinom ove uske zemlje, a presecaju je i brojne reke. Rezultat svega toga je prilično raznolika klima i još raznolikiji reljef: plodne doline, brežuljkaste ravnice, šumovite planine, gole stene, vrhovi pod snegom, mediteranske obale...

    Malo istorije

    A sad, malo istorije. Značajne civilizacije su se smenjivale na ovoj teritoriji još od davnina. Nema potrebe da se vraćamo baš u praistoriju, ali se moramo setiti da su Grci, Etrurci i Rimljani malo provladali ovuda.

    Pa je postojao i jedan period kada su na Apeninskom poluostrvu egzistirali brojni gradovi-države koji su, osim uzajamne netrpeljivosti, delili tek po neku reč ili običaj. Takvo stanje je potrajalo sve do 1861. godiine kada se najveći broj njih ujedinio stvorivši Italiju otprilike onakvom kakvu je sad znamo (podeljenu na 20 regiona, toliko poznatih da biste ih, verovatno, lakše nabrojali nego nekih 20 država SAD-a).

    Još neke populacije su, od tad na ovamo, prešle ovu teritoriju, duže ili kraće se zadržavajući, i svaka od pomenutih je ostavila svoj trag na mnogo čemu što se sad naziva italijansko, pa i na onom što nas trenutno najviše zanima.

    I rezultat svega toga

    Sve ovo je uticalo na oblikovanje jedne od najpopularnijih kuhinja sveta. Italijanska kuhinja jeste jedna od najpopularnijih, ali se često kaže i da je ona jedna od najpoznatijih kuhinja u svetu. Mada je ovo drugo daleko od tačnog, iznenađujuće je koliko ljudi ipak veruje da je sa njom dobro upoznato. Svi ti kvazi-poznavaoci je poistovećuju sa nekoliko najpoznatijih specijaliteta, što je pravo bogohuljenje za jednu tako bogatu i raznoliku kuhinju.

    Prvo, postoje veoma velike razlike u načinu pripremanja, pa i u izboru hrane koja se priprema, između regiona (a kao što rekoh, ima ih dvadeset), a potom i između manjih teritorija unutar tih regiona.

    Drugo, Italijani vole da prilikom kuvanja koriste sezonsko voće i povrće pa se svaki ovaj segment njihove kuhinje znatno menja sa promenom godišnjeg doba.
    Na kraju krajeva, ako nekog u Italiji pitate šta je to italijanska kuhinja ili italijanska hrana, ni neće znati da Vam kaže, ali ako pitate za toskansku, rimsku, lombardijsku, ligurijsku... To je već nešto na šta se da odgovoriti.

    Zato mislim da je sasvim dovoljno da se konstatuje da su glavne odlike italijanske kuhinje dezasortiranost i varijabilnost. Kako je komplikovano onoliko koliko i zvuči, detaljna razrada ove teme bi rezultirala ruskim klasikom, a zna se koliko su uvek bili omiljeni. Osim toga, ni nemam volje sve to da pišem, a verujte, ni vi ne biste imali volje sve to da čitate.

    Kulinarske razlike između...

    Ipak, ja sam tu da bar malo pojasnim ovu kulinarsku zavrzlamu. Da bi lakše izašli na kraj sa ovim teškim zadatkom, Italiju ćemo posmatrati kao Severnu, Centralnu i Južnu (jer se tako i deli). To je nivo na kom se već mogu vršiti neka uopštavanja.

    ...Severne,...

    Paste su prvo jelo u obroku za većinu Italijana, osim za one na severu koji će se pre opredeliti za rižoto ili palentu. Ovaj deo italijanske kuhinje koristi više putera, više krema, više parmezana i maskarpone sira. Na trpezi će se naći i svašta što retko ko očekuje u italijanskoj kuhinji: gulaši, paprikaši, kim-čorbice, štrudlice i kiseli kupusi, a sve sa dodatkom paprike, maka, rotkvica, cimeta ili sirćeta... Malo su tu svoju varjaču umešali Austrijanci, malo Slovenci, malo Francuzi i malo Nemci, a ranije su mešali još Austro-Ugari i, sve u svemu, ima uticaja toliko različitih kultura da je nemoguće tačno utvrditi šta je sve i odakle došlo.

    ...Centralne i...

    Za Centralnu Italiju su karakteristični tortelini, ravioli i drugim vrste paste sa simpatičnim nazivima i prosciutto, kod nas poznatiji kao šunka. Generalno, mesu bolje da se ne nadate mnogo. Naravno, ima regiona u kojima se i ono pojavljuje, ali češće kao sastojak nekog preliva nego kao mesine koje mi spremamo. Ima, doduše, jedno meso koje se tamo jede u slast gatalinke. To su one male, slatke žabe koje svojim položajem u tegli prognoziraju vreme (iskreno se nadam da, u slučaju istrebljenja pomenute vrste, Italijani neće početi da jedu meteorologe). Kažu da je njihovo meso dobro za slab želudac, ali je nezgodno što vam prvo treba jak da biste prelomili da ih probate. Ali, opet, kažu i da vredi.

    ...Južne Italije

    Južna Italija je carstvo kačkavalja, mocarela i pekorino sira, lazanja, maslinovog ulja i, naravno, paradajza. Dabome da se paradajz i maslinovo ulje koriste u celoj Italiji, ali ipak nešto manje nego ovde. Južna Italija ili, da budemo precizniji, Sicilija je dom čuvenog italijanskog sladoleda poznatog kao gelato (vrlo maštovit naziv koji u prevodu znači zaleđen) i polu-smrznutog deserta od vode, šećera i arome limuna, narandže, kafe ili mente. U odgovarajućoj sezoni budu mu dodate i jagode ili dudinje. Samo u jednom gradu, Katanija, se pravi i granita sa aromom čokolade. Osim po ovim ledenim poslasticama, Sicilijanska kuhinja se razlikuje i po upotrebi mnogih namirnica inače karakterističnih za arapsku kuhinju kao npr. pistaći.

    Dnevne navike i tradicionalni meni

    Sve u svemu, italijanska kuhinja je kombinacija, već pomenutog, maslinovog ulja (s izuzetkom krajnjeg severa gde se koriste neki drugi zamašćivači), povrća, a naročito, već pomenutog, paradajza, žitarica, voća, sireva i ribe.

    Sve ovo Italijani konzumiraju u dva navrata dnevno. Onaj jutarnji obrok, koji nemamo ni mi, ali ga znamo kao doručak, zamenjuju jednim kapućinom. Mora se priznati da je ova kombinacija sa mlekom ipak malo zdraviji izbor od naše dvodecilitarske turske zamene.

    Znači, ručak im je prvi, a večera drugi obrok. Ono što je bitno je da se, bilo da se radi o ručku bilo da se radi o večeri, nigde ne sme žuriti. Jede se polako, uz (vinsku) čašu razgovora, potpuno se posvećujući uživanju u ukusu svakog pojedinog dela obroka.
    Inače, tradicionalni italijanski meni izgleda ovako:

    - antipasto je toplo ili hladno predjelo.
    - primo, prvo jelo, je toplo jelo. U toj ulozi će se naći pasta, rižoto, njoke, palenta ili neka supa i sve to, uglavnom, u vegetarijanskom izdanju.
    - secondo, drugo ili glavno jelo, je riba, ili već neki plodovi mora, ili meso. Najviše se koristi teletina, mada je, u poslednjih šezdeset godina, i govedima sve aktuelnija.
    - contorno, sporedno jelo, je neka salata ili već neko povrće i uvek ide posle glavnog jela.
    - dolce, desert, može biti svašta. U ovoj, od mesta do mesta, tako različitoj kuhinji se, verovatno, deserti razlikuju najviše. Ne bi bilo preterano reći ni da svaka kuća ima svoju poslasticu, ili bar svoju varijantu neke. Sladoled, granita ili tiramisu su samo maleni deo onoga što Vam može biti posluženo u ovom delu obroka.
    - caffe tj., sad već svima dobro znani, espresso. Kraći, duži, s mlekom ili bez, u svakom slučaju, pije se posle jela.
    - ammazzacaffe, u bukvalnom prevodu, ubica kafe je mala čaša likera koja se pije posle kafe da ublaži njen ukus. I ovde postoje brojne vrste, ali su najpoznatiji grappa, od grožđa, amaro, od billja i limoncello, od limuna.

    Trebalo bi zapamtiti da je ovaj njihov primo ono što će vas učiniti sitim. Vrlo lako se može desiti da, ako se čuvate za glavno jelo rukovodeći se poznatim pravilima, ostanete manje-više gladni. Dobro, pored ovako bogate trpeze, baš gladni nećete ostati, ali svakako nećete dobiti šta ste očekivali. Izuzetak je Toskana u kojoj je prihvaćeno pravilo da je glavno jelo glavno jelo.

    I na kraju

    Otprilike, to je to. Ima još nekoliko stvari koju nisam spomenuo, a koje ne smem da ne spomenem u tekstu o italijanskoj kuhinji. Pretpostavljam da već pretpostavljate da su u pitanju pica, špagete, makarone, origano... Eto, spomenuto je.

    Verujem da ste, od ovolike priče o hrani, ogladneli. Ja jesam i idem da spremim sebi špagete. Pošto sam pravi Vojvođanin i slanina mi je osnovna životna namirnica, ja ću one alla Carbonara, a Vi vidite šta ćetete.


    Jetra na talijanski način :
    Potrebno je :

    1. 30 dag teleće jetre,
    2. 5 svježih paprika,
    3. 3 rajčice,
    4. 1 glavica luka, sol, papar,
    5. malo majčine dušice i mažurana,
    tjestenina za prilog :
    6. špagete, maslinovo ulje.

    Oljuštite luk i nasjeckate ga vrlo sitno. Paprike operite i narežite na rezance. Ispržite luk. Kad postane staklast, primešajte paprike. Ogulite rajčice, narežite i dodajte u omekšane paprike. Ispirjajte. Dobro obrišite začinske biljke, nasjeckajte ih pa solju i paprom umiješajte u papriku. Posebno na ulju ispržite jetru narezanu na što tanje komadiće. Maknite je sa štednjaka i primiješajte u povrće. Dotjerajte okus. Skuhane špagete zauljite i prelijte smjesom jetre i paprika.

    Pile nadeveno na italijanski način Sastojci
    1 pile
    150 grama hleba
    mleko
    nekoliko režnjeva slanine
    1 celer
    2 kašike nastruganog parmazana
    1 glavica crnog luka
    2-3 čena belog luka
    maslinovo ulje
    so i biber

    Način pripreme
    Odvojiti hleb od korice, pa ga potopiti u mleko. Istisnuti ga i pomešati sa prethodno ispečenom sitno seckanom slaninom i lukom. Zatim dodati na kocke isečen celer i 2 kašike parmezana, posoliti i pobiberiti.

    Pile oprati i osušiti, posoliti i pobiberiti, pa iznutra namazati belim lukom. Unutrašnjost pileta napuniti pripremljenom smesom od hleba, pa zašiti otvor. Pile spolja premazati maslinovim uljem i peći u rerni oko dva sata


    Spageti Nena

    Za 4 osobe

    Sastojci:

    - crni luk (1 glavica)
    - ulje (1 šoljica)
    - mleveno meso (300 g)
    - brašno (2 sup. kaš.)
    - paradajz pire (1 tuba)
    - so
    - biber
    - vegeta
    - bosliljak
    - origano
    - belo vino (1 čaša)
    - dimljeni kačkavalj (300 g)
    - špageti (500 g)

    Način pripreme:

    Na ulju prodinstati sitno iseckani crni luk, posoliti, dodati mleveno meso, i pržiti na tihoj vatri. Doliti 1/3 čaše belog vina, i ostaviti da se meso izdinsta. Prethodno dodati malo vegete i bibera. Posebno razrediti paradajz pire u vodi do gustine kečapa. U prodinstano meso umešati dve kašike brašna, i kada se dobije gusta masa, sipati paradajz. Kuvati na blagoj vatri najmanje 30 min. i povremeno mešati. Dodati origano, još vegete i bibera po ukusu, malo bosiljka, i preostalo vino. Sos ne treba da bude ni previše redak, ni previše gust. Pre nego što je sos gotov, skuvati špagete u prethodno proključaloj i zasoljenoj vodi, sa nekoliko kapi ulja. Špagete procediti, služiti sa toplim sosom, i po želji narendati dimljeni kačkavalj.
    Nikad ne raspravljajte s budalom, ljudi možda neće primjetiti razliku.

  7. #22

    Odgovor: Italijanska kuhinja

    Ravioli punjeni dimljenim lososom
    u sosu od limuna i mirođije

    Sastojci za raviole:

    125 gr dimljenog lososa u komadima
    1 belance
    20 ml slatke pavlake
    10 gr sveže mirođije
    45 gr kukuruznog brašna
    32 lista sveže testenine debljine oko 2mm
    5 ml ulja
    2 - 3 šolje raviola

    Sastojci za sos:

    7 gr maslaca
    15 gr brašna
    šolja belog vina
    šolja guste pavlake
    sok od pola limuna
    30 gr mirođije, krupno iseckane
    so i sveže mleveni biber

    Način pripreme:

    1. Staviti komade lososa, belance, pavlaku i mirođiju u blender i umutiti u penastu smesu.

    2. Posuti kukuruzno brašno na radnu površinu i poređati listove testa u četiri reda.

    3. Premazati ivice svake druge kore sa belancetom. Na ostale staviti 5 gr smese u sredinu. Staviti druge listove odozgo i pažljivo pritisnuti prstima ivice oko smese da se naprave jastučići u obliku raviola.

    4. Do polovine napuniti šerpu vodom i uljem, pustiti da provri, dodati raviole i kuvati oko 2 -3 minuta. Staviti u stranu i pokriti plastičnom folijom.

    5. Za sos od limun ai mirođije: istopiti maslac u šerpi, dodati brašno i pirjati oko 1 minut. Sipati vino i promešati dok se ne dobije glatka smesa, potom dodati pavlaku i sok od limuna. Pustiti da provri i potom smanjiti vatru kada je sos dovoljno gust.

    6. Za serviranje: dodati mirođiju, so i biber u sos i preliti raviole.
    ...kada Vreme povuče nazad, nije ba lako ni ostati na svom mestu...

  8. #23

    Odgovor: Italijanska kuhinja

    Acini di pepe con salsa di pomodoro & prezzemolo salsa




    RecepAt:
    Kutlacom po kazanu: Acini di pepe con salsa di pomodoro & prezzemolo salsa



    Linguini con salsa di pomodoro




    RecepAt:
    Kutlacom po kazanu: Linguini con salsa di pomodoro
    moomoo meee jooouu

Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Slične teme

  1. Japanska kuhinja
    Autor Aiko u forumu Recepti
    Odgovora: 16
    Poslednja poruka: 28.03.2010, 11:57
  2. Vaša omiljena kuhinja?
    Autor Lady S u forumu Kulinarstvo i ishrana
    Odgovora: 50
    Poslednja poruka: 28.03.2010, 11:53
  3. Vi i kuhinja
    Autor swba u forumu Muška kafana
    Odgovora: 77
    Poslednja poruka: 02.08.2009, 16:30
  4. Italijanska Calcio Serie A '08/'09
    Autor DarkRed u forumu Spomenar
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 25.05.2009, 23:20
  5. Kuhinja
    Autor Najgora u forumu Uređenje enterijera i eksterijera
    Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 14.07.2008, 13:14

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •