da li se zubi smeju vaditi u trudnoci
Zubi se u trudnoći češće kvare, pa je obavezna redovna higijena i kontrola kod stomatologa. Ako je potrebno, karijes zuba sme i treba da se popravi. Izbegavaju se stomatološke intervencije u prvom trimestru trudnoće ako to nije neophodno. U drugom triemstru se mogu bez bojazni zubi popravljati i koristiti lokalna anestezija i antibiotici po potrebi, koji su dozvoljeni trudnicama, kao i dozvoljeni lekovi protiv bolova.
Poruku je izmenio irnik, 07.11.2007 u 03:43
neunistiva zlojebaba!
Vise ti stete moze u trudnoci prouzrokovati kvaran zub nego vadjenje zuba. Naravno da se zubi mogu vaditi u trudnoci ukoliko stomatolog proceni da treba a naravno zna da si u drugom stanju.
To su zablude, ali normalno je da se plasis svakog lekica dok si trudna i da za sve pitas. A jedna od najvecih je da se zubi u trudnoci ne popravljajuI onda krenes da povracas, kiselina odvali zube, ne brines se lepo o njima, ne ides kod cika zube i eto karijesa preko noci. Sasvim normalno.
I te anestezije su doziranene brini.
Problem nastaje kada zene dugo ne rade konzervativu zuba i pre trudnoce, pa navale na secere i sokove, pa posle bude kuku i lele. U toku trudnoce posecuj svog stomatologa cesce nego inace i kada te nista ne boli, kontrolisi desni, pravilno odrzavaj higijenu usne duplje i sve ce biti u redu. I hormoni mogu u toku trudnoce da ti naprave ludnicu sa desnima i da one oteknu i da krvare i da prave dzepove. Zato kod cika zube i zevaj. Budi dosadna, ali tako ces odrzati svoje lepe zubice tokom trudnoce.
Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid
e, pa mozda vama zvuchi smeshno, ali ja imam trip da tje u trudnotji da mi poispadaju zubi....
i to nije moj jedini trip vezan za trudnotju..... joooooooj!
Moras prihvatiti poraze i pobede,
moras se navitji na tugu i sretju,
moras da volis i da te vole,
moras biti deo stvarnosti,
ipak,
nikada ne napustaj svoje snove!
Ih da mi bar zvuci smesno, nego je onako malko i primitivno, opet kazem dvadeset prvi vek je, a ako je trudnica posecivala stomatologa ranije kao prvi i drugi red publike Grand parade, te se tako o njima i brine, onda je vrlo verovatno da ce nesto i pootpadati![]()
za vreme trudnoce treba da se obrati veca pozornost na prehranu.. ne u smislu da se jede za dvoje, jer je to netacno, vec shta se unosi u organizam.. treba da se pojacha unos minerala i vitamina.. osobito vitamica C, E i B, jer oni odrzhavaju zdravlje zubnog mesa.. al' posebna pazhnja treba da se obrati na dodatno unoshenje kalcija i fosfora, jer oni su nepohodni za odrzhavanja zdravlja zubiju i kostiju..
(ipak mi je neshto ostalo u secanju iz shkole)
moomoo meee jooouu
Sad se setih da dodam. Jedino sto ne smes u trudnoci da radis vezano za zube (or anything) je rendgen![]()