Dovoljna bi bila i restauracija?
Dr Zvonimir Kiš, urolog u penziji, proveo je u zgradi Narodnog pozorišta, subotičkom hramu kulture, počev od pedesetih godina, dosta vremena. Mnogi Subotičani i ne znaju da je nekada u Maloj sali Pozorišta bio bioskop:
– Da ne govorim o pozorišnim predstavama koje sam tamo pogledao, koje su, istina, bile na lokalnom nivou, ali je bilo i mnogo gostovanja. To je bilo nešto za poštovanje. Mislim da je takva pozorišna zgrada navodila ljude da se i oblače i ponašaju kako to doliči jednom hramu kulture. Tako je bilo sve do nekih godina kada je došao Ljubiša Ristić, koji je pokušao da jedno avangardno pozorište smesti u klasično, u klasičnoj zgradi. Tada sam već komentarisao da nemam ništa protiv Ristića, ali da je trebalo obezbediti jedan objekat u gradu gde bi on mogao dati puni zamah svom radu, jer i to treba ceniti, njegove predstave su imale svoju publiku, i ja sam bio u njoj. Sve u svemu, za zgradu pozorišta me vezuju lepe uspomene. Pošto u javnosti već dugo godina postoji dilema šta sa zgradom Pozorišta, podsetiću na svoj stav kada je prvi projekat bio gotov i kada se o njemu raspravljalo, a on je bio jako skup, kao i izgradnja, pa se, verovatno, zato kasnije i odustalo od nje. Ja sam bio za to da se u etapama restaurira zgrada subotičkog Pozorišta, jer mislim da je baš po njoj Subotica prepoznatljiva, kao i po Gradskoj kući. I danas sam tog stanovišta. Imam informaciju da su temelji sadašnje pozorišne zgrade zapravo nepouzdani, a ja se pitam koliko tu ima istine, jer svojevremeno se govorilo da i Gradska kuća tone, pa je zbog toga bila zatvorena Štrosmajerova ulica, jedna od najlepših u gradu. Onda je nakon promene vlasti rečeno da i ne tone Gradska kuća toliko, pa je ona ponovo otvorena za saobraćaj. Bojim se da i kod Pozorišta nije do kraja rečeno da li su ti temelji dovoljno čvrsti ili ne, a konačno, i restauracija bi mogla biti takva da se ti temelji saniraju. Apsolutno sam za to, ako se može, da se sa što manje para uradi što bolje i lepše.