(Ne)Pismenost - Strana 9
Strana 9 od 13 PrvaPrva ... 7891011 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 121 do 135 od ukupno 193

Odgovor: (Ne)Pismenost

Ne znam zasita, u jednoj zemlji bi jedna gramatika trebala da vazi za sve, sto naravno, nije slucaj, pa odatle i lokalizmi mislim na prvi deo posta

A drugi:
    Da je nešto glomazno
    Da je nešto kabasto
    Da je nešto gabaritno
    Kol mi stjupid, ali ja tu ne vidim gresku
    Krek, krek.. Ne gudra

01 Odgovor: (Ne)Pismenost

Citat starsica kaže: Pogledaj poruku
    Ne znam zasita, u jednoj zemlji bi jedna gramatika trebala da vazi za sve, sto naravno, nije slucaj, pa odatle i lokalizmi
    ... to (konkretno) su ustvari bile leskovatchke pCovke i prostacizmi "upakovani" u lokalizmE

THE PAST IS HISTORY, THE FUTURE IS MISTERY,TODAY IS A GIFT... THATs WHY ITs CALLED " PRESENT "

Ne znam zasita, u jednoj zemlji bi jedna gramatika trebala da vazi za sve, sto naravno, nije slucaj, pa odatle i lokalizmi mislim na prvi deo posta

A drugi:
    Da je nešto glomazno
    Da je nešto kabasto
    Da je nešto gabaritno
    Kol mi stjupid, ali ja tu ne vidim gresku
    To je bila klopka,pošto u zavisnosti odakle je neka osoba neretko se dešava da ispravlja i tvrdi da je baš kako ona kaže pravilno...

Citat CHichaGlisha kaže: Pogledaj poruku
    ... to (konkretno) su ustvari bile leskovatchke pCovke i prostacizmi "upakovani" u lokalizmE
    Kvo

Ti imaš mnogo prljavu maštu,elem,da prevedem:

On joj je brat
    I on joj je brat

Ali da,služe za sprdnju...
    Kao i ona:
    Majka Jana čelobašče majka Mara(reci ovo nekome brzo i pitaj ga šta znači)
    A sad odo da spremim neko meze i da ga nabadam s's č'čkalicu

Nego da završavam-ne uzimam za zlo kad neko proguta neko slovo ili ne napiše neku reč pravilno ako je to u granicama normale...
    Poruku je izmenio Uprolazu, 17.05.2009 u 01:00 Razlog: zagrada

To je bila klopka,pošto u zavisnosti odakle je neka osoba neretko se dešava da ispravlja i tvrdi da je baš kako ona kaže pravilno...
    Je l' to znaci da sam prosla test?
    Sad kontam sta si hteo da kazes. Takvih je primer previse. Npr. u mom kraju Vojvodine, a zaista verujem i sire, mi za neder kazemo krtog. Ne znam da li si cuo za tu rec, ili takodje, kad nekome kazes: "Krtogu jedan." da to nije pogrdno, vec da je taj neko ugursuz nevidjeni.
    Krek, krek.. Ne gudra

Je l' to znaci da sam prosla test?
    Sad kontam sta si hteo da kazes. Takvih je primer previse. Npr. u mom kraju Vojvodine, a zaista verujem i sire, mi za neder kazemo krtog. Ne znam da li si cuo za tu rec, ili takodje, kad nekome kazes: "Krtogu jedan." da to nije pogrdno, vec da je taj neko ugursuz nevidjeni.
    Krtog je, koliko ja znam, mesto gde se riba okuplja u jatima, zimi, krtoži se.

(a i pesma od Blockout-a )

Citat Uprolazu kaže: Pogledaj poruku
    Kvo
    Ti imaš mnogo prljavu maštu,elem,da prevedem:

On joj je brat
    I on joj je brat

Ali da,služe za sprdnju...
    ... Ja imam mašticu čistu kao devojachka suzica ...

A služe za zezanje

samo... oni su joj braća koliko i onaj - bata koji poje pod pendŽerI ... ()

THE PAST IS HISTORY, THE FUTURE IS MISTERY,TODAY IS A GIFT... THATs WHY ITs CALLED " PRESENT "

mi za neder kazemo krtog. Ne znam da li si cuo za tu rec, ili takodje, kad nekome kazes: "Krtogu jedan." da to nije pogrdno, vec da je taj neko ugursuz nevidjeni.
    Za sta se kaze sta???

A sta je neder? A sta krtog?
    Budi pametan i pravi se lud

Ovde u mom delu Voshe, rec krtog koristimo za nered ili, u prenesenom znacenju, kad kazes nekome da je krtog, mislis da je blesav to sam ja
    Leptiricu sarenicu, ja pojma nemam sta je neder prvi put cujem za tu rec
    Krek, krek.. Ne gudra

Pa ti je napisa..a sada ja izgleda ispad'o krtog

E a ChiChu bi da pitam...sta je kapakljuka?

Citat leptiric kaže: Pogledaj poruku
    E a ChiChu bi da pitam...sta je kapakljuka?
    našlo si leptirche koga da pitaš ... možda neka kapa, kačket ... koji se mnogo nakljukao ...

...

ccc...pa iz tvog je kraja izraz...ja opkladu izgubih radi te reci (mada nisam je ni realizovala...drama queen )

pomoc prijatelja...kljuka...nos...ima veze s' nosem i oko nosa

... da nije ona dlakava ... veshtičija bradavica ... na nosu ???

Citat Meggy kaže: Pogledaj poruku
    Koliko smo pismeni?

Da li pridajete znacaj pravilnom govoru i pisanju, ili je za vas to od marginalnog znacaja? Da li vam smeta nepismenost pojedinih ljudi koji rade u medijima?

[/URL]

Stepen pismenosti, na nasem govornom podrucju je jako nizak. Ne znam koliko mi je to profesionalna deformacija ali grozim se, prvenstveno, gramatickih i pravopisnih gresaka.
    Elem.... riječca Ne je bauk u nasem pravopisu. O "li" da i ne govorim.Otvorim poruku a ono pise: "JER si dobro?" "NEZNAM odakleN si?" "KOI je to NAJ LJEPSI grad?" ....
    Gledam reklamu na TV..."Jogurt sa velikim komadicima voca" Velikim a komadicima?! Na kraju emisije voditeljka SE zahvaljuje gostima koji su se odazvali pozivu da gostuju! Neko joj zaboravio reci da je potrebno da zahvali gostima na gostovanju a da SE zahvali onima koji su bili pozvani a nisu dosli. Nedopustivo!

Vecina nas se, vjerovatno, slaze s mislju da uzajamna i direktna komunikacija dvoje ljudi ne moze biti kao komunikacija na ovaj nacin.Kad sa nekim komuniciramo licno, slusamo kako prica.U ovom obliku komunikacije, ja licno najprije zapazim kako pise( mislim na pravopis, gramatiku i kulturu izrazavanja). To mi je prvi "oblik selektovanja".

Ali.... i ja na forumima kristim razne terminologije, u zavisnosti od raspolozenja a koje nemaju ispravan pravopisni smisao jer sam tu da se opustim.

... a ja se uzbudjivam jel pretpostavka ili predpostavka.... chibe bre...

neunistiva zlojebaba!

Ako govorimo o forumu:

Tu na pismenost gledam kao i na umetnost.
    Tek kada se crtež i gomila dosadnih-obaveznih pravila savlada ... sve može da postane igra. I često baš ta igra nekome da, onaj pravi - osobeni pečat.
    (Za Pikasa na primer, malo ko zna, da je vrhunski crtač - grafičar. Da je pravi mag tek sa olovkom, grafitom, tušem, perom ... i iglom. A proslavio se sa "zezanjem" i ostao da se pamti po slikarstvu, po izmišljenom pravcu ... po Kubizmu. Naravno, to nije "praksa" i nije obavezno,
    nije svako Pikaso.)

Kada sam prvi put kročila na forum, bilo je to kao da sam pala s'Marsa u svet već odavno uigranih mahera-pisaČa.
    U masi, u tom moru običnih, neobičnih, jednostavnih , solidnih, bledih, priučenih, podnošljivih, neveštih, zanimljivih, dosadnih, simpatičnih, smešnih, tužnih, šturih, "produhovljenih" i ne"produhovljenh" rukopisa ... i mastila,
    izdvojilo se (samo):
    nekoliko (zlatnih) pera,
    dva bisera,
    ... a među (svima) njima ... jedan (jedini) - brilijant žena (pod nickom m)

reči, humora, ironije, aluzije, sarkazma, drskosti, vulgarnosti, provokacije, gadosti, "nepismenosti"
    a istovremeno, u sve to fino i vešto upakovane pameti, znanja i (u malom prstu) pismenosti,
    baš - koliko je potrebno da post zablješti, a ne istera oko .

Priče o pravopisu i pismenosti su mi listom dosadne, kao i oni koji na tu temu redovno "pilje piljevinu"
    (jer) ja volim ta "iskrivljena", žargonska, lokal"patriotska" poigravanja, zezanja i glupiranja u pisanijama (kao i u životu),
    naročito kada iza njih stoji neki maestro.

Zato uvek kada ih "prepoznam" - kliknem i viknem - Bravo (brate i sestro) Maestro ... Bravooo !!!

U RL stvari stoje malo drugačije.
    Tu već postoji opasnost da forumski "genije" na "ispitu" "pismenosti" "žive reči" - "padne".

Bude i to(ga) ... al'(ga) bude retko.

Strana 9 od 13 PrvaPrva ... 7891011 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

1. (ne)pismenost u Srbiji
    Autor exploited u forumu Obrazovanje
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 15.03.2018, 15:54
  2. Pismenost u Srba
    Autor sussi u forumu Humor i zabava
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 27.07.2007, 13:43

Tagovi za ovu temu

Vaš status