Uhvati i pusti ribu... Da li ste znali?
Prikaz rezultata 1 do 6 od ukupno 6
  1. #1

    Uhvati i pusti ribu... Da li ste znali?

    • Ako pustite nazad u vodu smudja od 10lbs. (4.5kg.) u sustini ste pustili nazad u vodu 525 smudja tezine 2 lbs (0.9 kg.) za svaku godinu za koju se taj isti smudj izmresti.......
    • DA ako pustite nazad u vodu stuku tesku 20 lbs. (9 kg.), pustili ste ribu koja je stara izmedju 14 i 18 godina.Ovako odrasla zenka je "vredna" preko 1000 stuka izmedju 3 lbs. i 5 lbs. ( 1.3kg. i 2.2 kg.) za svaku godinu koje se izmresti.......
    • DA zenka stuke i smudja izleze oko 35.000 komada ikre po jednom paundu (450gr.) sopstvene tezine.Od ovih 35.000 komada samo 15 primeraka ce preziveti i dostici punu zrelost........
    • DA smudju treba izmedju 5 i 7 godina da dostigne tezinu od samo 2 paunda (900 gr.).........
    • DA stuki treba izmedju 5 i 7 godina da dostigne tezinu od 3 do 5 paunda (1.3kg. do 2.2kg.)
    • DA PRIHVATANJE STUKE ZA OCI STISKOM U OCNE DUPLJE OSLEPLJUJE STUKU KOJA CE NAJVEROVATNIJE UGINUTI USLED TOGA.......
    • DA riba koju fotografisete treba biti drzana horizontalno a ne vertikalno i da vase ruke moraju biti vlazne pre nego sto prihvatite ribu za fotografisanje i pustanje.......
    • DA riba NE MOZE drzati vazduh duze nego sto to moze covek. Kada fotografisete ribu budite brzi i spremni. Ako niste spremni, ribu najbolje drzite u vodi dok ne pripremite kameru......

  2. #2

    Odgovor: Uhvati i pusti ribu... Da li ste znali?

    Na prvi pogled, pustanje ribe nazad u vodu ne zahteva neku posebnu tehniku i nije potreban nikakav prirucnik za to. Samo je bacite nazad u vodu i nastavite sa pecanjem?Ali nije to bas tako jednostavno kao sto izgleda....

    Sve je vise i vise protesta cak i o poznatim ribolovcima koji imaju svoje emisije na televiziji i o njihovom nacinu na koji drze i pustaju ribu nazad u vodu. Vecina njih samo prebaci ribu preko ivice camca i pusti je da padne u vodu. Mnogi od njih drze ribu dugo vremena izvan vode dok "blebecu", ni malo ne pokazujuci brigu o ribi koju drze u ruci.

    Bill Dance, jedan od najpoznatijih bas ribolovaca u Americi je skoro dobio ozbiljno upozorenje od BASSMASTERS kluba zbog nacina na koji se odnosi prema basovima koje upeca, pogotovu na nacin na koji ih drzi...za donju vilicu u horizontalnom polozaju preko ostala cetiri prsta iste ruke i bez podrzavanja stomaka drugom rukom.

    Cela ideja "uhvati i pusti" etike je povratak ne samo zive ribe u vodu, nego i nepovredjene ribe sposobne da prezivi posle pustanja.Ovo znaci da riba treba preziveti i proci kroz ceo proces zabadanja udice, zamaranja, prihvatanja, otkacinjanja, ozivljavanja i pustanja bez povrede i nepotrebnog i prekomernog stresa.Najbolji nacin zaobilaska stresa kod ribe je pustanje u najkracem mogucem vremenskom periodu.Prekomerna borba sa ribom stvara lactic kiselinu u ribi.

    Neke ribe su pod velikim stresom posle prihvatanja i pustanja i nivo lactic kiseline u njihovom sistemu je prekomeran, zbog cega riba treba veliku kolicinu kiseonika i duzi oporavak da bi bila sposobna da ponovo pliva.Uhvacena riba treba biti prihvacena, otkacena i pustena u najkracem mogucem roku, osim ako je riba uhvacena u velikoj dubini.

    Zamaranje ribe do tacke njenog totalnog umaranja koje se obicno iskazuje sa okretanjem ribe stomakom na gore, moze dovesti do prekomernog gomilanja i trovanja laktic kiselinom sto se obicno zavrsava uginucem ribe.

    U sustini velike ribe imaju vecih problema sa stresom nego manje ribe, pa samim time i veci procenat uginuca, pokazala su istrazivanja.

    Koliko dugo je predugo za velike i snazne ribe?

    Ne postoji stvarno merilo ovoga. Ako kompletno umaranje znaci uginuce ribe, znacilo bi i smrt za svako zivo bice koje sebe iscrpi do krajnosti, sto ukljucuje i trkace na duge staze i trkacke konje na primer, ali se u njihovom kao i u mnogim drugim slucajevima to ne desava.U slucaju riba u pitanju moze biti nacin na koje se riba zamara, pre nego sama duzina zamaranja.Agresivno zamaranje ribe se moze najverovatnije zavrsiti slamanjem "borbenog duha" kod ribe i samim tim spasavanjem njenog zivota.Dugo i sporo zamaranje u kojem ribolovci nalaze uzivanje i zadovoljstvo se obicno rezultira kod ribe vecom borbenoscu i nepredavanjem sto se kasnije odrazava sa nemogucnoscu ozivljavanja ribe nakon njenog prihvatanja.Ovo je cinjenica bez razlike da li koristite laki ili teski pribor.

    Agresivnost i borbenost samog ribolovca se cesto odrazava na brzo "uveravanje" ribe na predaju i nakon toga brzo i efikasno pustanje nazad u vodu. Mnogo ribolovaca ni malo ne razmislja o ovom psiholoskom "delu" u ribolovu, ali cinjenica je da je ovaj deo veoma efektivan.

    Jos jedan veoma vazan detalj je drzanje ribe vlaznom. Mnoge publikacije o "uhvati i pusti" etici savetuju ribolovcima da navlaze ruke pre nego dotaknu ribu, ili da koriste vlazan peskir, ili vlazne rukavice za prihvatanje ribe koja ce biti pustena nazad u vodu.Ovo sprecava skidanje vazne zastitne sluzi sa ribe.Ali koliko ribolovaca radi ovo?Veoma mali broj.

    Ribolovci sa obale ili ribolovci koji pecaju zagazivsi u vodu ce navlaziti ruke pre nego prihvate ribu, najvise iz razloga sto su oni blize samoj vodi. Za razliku od njih ribolovci iz camca se moraju nagnuti preko ivice camca i doseci povrsinu vode pa u ovome mozda vide nepotrebnost.

    Ribolovci na basa koji imaju najvise koristi od "uhvati i pusti" etike sa obzirom da je bas riba koja trpi najveci pritisak, su najvecim delom prilicno nezainteresovani i neobazrivi po ovom pitanju. Oni najcesce i podignu stapom basa iz vode, spuste ga na dno camca i onda ga prihvate potpuno suvim rukama, vrlo cesto tek posto se bas propisno "iskace" po dnu camca.

  3. #3

    Odgovor: Uhvati i pusti ribu... Da li ste znali?

    Najsigurniji metod za pustanje ribe je u samoj vodi i bez dodira.Ali riba koja je pod stresom treba vremena da se povrati. Da povrati snagu i primi dovoljno kisonika. Mnoge instrukcije o pravilnom pustanju savetuju drzanje ribe u vodi i pomeranje ribe napred-nazad kroz vodu, tako da joj voda struji kroz skrge.Ali u prirodi, riba uzima vodu samo od napred, kroz usta i ispusta je nazad kroz skrge, sto znaci da pomeranje ribe u "nazad"nije dobar savet, jer riba ne "uzima" vodu plivajuci u nazad ili prema pravcu strujanja vode.U stvarnosti, ako bi drzali ribu u brzoj vodi okrenutu sa skrgama uz strujanje vode, riba bi uginula.

    Pomeranje ribe samo u napred je veoma tezak proces, pogotovu ako ne mozete drzati golim rukama ribu za usta. Manje ribe jos i nekako, ali velike je totalno nemoguce pomerati samo u napred.

    Ribolovci iz camca mogu pomerati camac polako u napred upotrebom elektricnog troling motora ili velikog motora, ali riba treba biti podrzavana blizu glave u tom slucaju.Ne mozete drzati ribu samo za rep i pomerati camac u napred, jer ce se riba u tom slucaju okrenuti naopako ili sa strane.Ako ne mozete pomerati ribu u napred, onda je trebate nepomicno drzati jednom rukom za rep i drugom ispod stomaka dok se sama na oporavi.

    Ribolovac koji ne ubija ribu ne znaci i ribolovac koji nema uticaja na riblju populaciju. Cak i ako pustite svu upecanu ribu u vodu, Vi jos uvek imate efekta.Ako je prosecna smrtnost pustene ribe samo 5%, hvatanjem i pustanjem na primer 60 riba za nekoliko dana ili za nedelju dana, postoji velika sansa da ce najmanje tri od ovih riba uginuti. Ako je prosek 10% sest od tih riba ce uginuti. A ako jos pri tome dodate i nekoliko riba koje eventualno zadrzite, onda je vas totalan uticaj na populaciju broj zadrzane ribe plus procenat riba koje uginu posle pustanja.

    Istina je da ce neke ribe uginuti bez razlike na bilo sta. Procenat koji je naveden je tu samo ilustracije radi.

    Neki ribolovci su pazljiviji i uspesniji pri pustanju ribe od drugih. u svakom slucaju bolje je da pustite neke ili sve od riba koje upecate svaki put kada odete na pecanje, nego da svaki put zadrzite maximalan dozvoljen broj riba koje pecate. Ne zaboravite da odredjen procenat riba ugine prirodno svake godine.Cak i ako nikada ne zadrzite ribu, opet cete imati uticaja na riblju populaciju. I sto vise ribe upecate, veci uticaj ce i biti.

    Ovo je i glavni razlog zasto trebate usavrsavati svoju tehniku ne samo pustanja ribe nazad u vodu, vec i svoju tehniku zakacinjanja, zamaranja, prihvatanja, otkacinjanja i ozivljavanja ribe.

  4. #4

    Odgovor: Uhvati i pusti ribu... Da li ste znali?

    I pored svih limita u pogledu minimalne duzine riba, "uhvati i pusti" pravila i pazljivog rukovanja, riba nece prezivjeti ako nije pravilno skinuta sa udice.Pod pravilno se podrazumjeva sa sto manje ostecenja.

    Fokus u svemu ovome je da ako je udica preduboko progutana treba je ostaviti unutra tako sto najlon odrezemo sto je moguce blize oku udice.

    Tesko je naci bilo kakvu publikaciju o uhvati i pusti tehnici ili zvanicnu knjizicu organizacija koje upravljaju vodama u kojima ovo pravilo nije navedeno. No, da li je ono i najbolje rijesenje.

    Odgovor na ovo pitanje mozemo potraziti kod Doug Hannon-a. Bass profesor, kako ga zovu, jos je davno isticao zabludu oko rdjanja udice i njenom ispadanju cak i u slanoj vodi.Po njemu najveci problem je polozaj udice koju ostavljamo u ustima ribe.Tijelo udice koje stoji poprijeko otezava gutanje hrane, pa cak sluzi i kao opruga koja vraca hranu nazad.Bol koja se pri tome stvara tjera ribu na gladovanje.Proces razgradnje udice i njeno ispadanje je veoma dug i riba koja na ulazu u grlo ima popreceno tijelo udice brzo ugine zbog otezane ishrane i bola koji nastaje prilikom gutanja hrane.Nesto bolje prolaze ribe kojima je tijelo udice cvrsto pripijeno uz jezik ili okolno meso u grlu. Tada tijelo udice ne sprecava prolaz hrane i postoji samo bol na koji se riba vremenom moze navici sto daje vise sansi ribi da prezivi.

    Ova Hannonova zapazanja su potvrdjena od strane John Fostera fishery koordinatora DNR drzave Maryland koji je istrazivao ponasanje prugastog bassa u institutu Chasapeake zaliva.Ribolov na ovu vrstu bassa je bio zabranjen sredinom osamdesetih godina zbog veoma loseg stanja ove riblje populacije.

    Foster i njegove kolege su radili na dva uporedna dugorocna programa.U prvom drzali su bassove u polu slanoj vodi duzine od 18 do 28 incha koji su imali duboko zakacene udice u grlu. Udice su bile velicine 1/0 i 2/0 izradjene od razlicitih materijala navezane na predvez duzine 18 incha.

    Nakon cetiri mjeseca 78% riba je jos uvijek imalo udice u grlu. Kadmijumom presvucene udice su ubile 20% riba. Proizvodnja udica od ovog materijala je obustavljena.Bronzom presvucene udice su ze zadrzale kod 70 % riba, niklovane u 83% riba dok udice izradjene od nehrdjajuceg celika imaju procenat od 100%. Niti jedna nije otpala.


    U drugom testu predvez je rezan do oka udice kako se navodi u mnogim prirucnicima o uhvati i pusti.Ponovo niti jedna udica izradjena od nehrdjajuceg celika nije odstranjena, nikolivane su ostale u 88% slucajeva, bronzane u 76%. Smrtnost riba je bila veca kod riba sa cijih je udica skroz odrezan predvez. Iz ovoga se da zakljuciti da je predvez drzao tijelo udice po strani i time omogucio ribi lakse hranjenje.Kod udica koje su korodirale kontra kuka je bila znatno manja nego kod orginala.Osim toga tijelo ribe kao mehanizam odbrane je proizvelo tkivo oko ubodenog mjesta tako da je odstranjivanje udice jos vise otezano.Mjesecima poslije kacenja oko uboda moze doci do infekcije koja moze dovesti do uginuca ribe.

    Zasnovano na ovom istrazivanju Foster preporucuje ribolovcima vadjenje duboko zabodenih udica iz ribe.Ako je vadjenje ipak nemoguce ostaviti komad predveza duzine oko 18 incha (30-40cm) na udici.

    Jedan drugi test radjen je na Fork jezeru, Texas.Uporedjivano je kacenje ribe na zivi mamac i na varalice.Nakon sravnavanja rezultata doslo se do zakljucka da namirisani silikonci po pravilu zavrsavaju dublje u grlu ribe (Velikousti bass) nego zivi mamac.Testiran je ribolov pomocu carolina riga i ribolov plovkom.Kod karolina riga ribolovcima je savjetovano da daju kontru na prvi znak ribe, dok kod ribolova na plovak kontru je trebalo dati kad riba potpuno podvuce plovak pod vodu. U oba slucaja sistemi namamceni mirisljavim mamcima su zavrsavalu duboko u ustima ribe.Razlog ovome je sto riba kad uzme kedera drzi ga u prednjem dijelu usta pokusavajuci ga okrenuti glavom prema grlu kako bi ga lakse progutala. Kad uslijedi kontra udica se obicno zabada sa strane ili u gornju usnu ribe. Procenat prezivljavanja ovako ulovljene ribe je veoma visok.Ribe su pustane u poseban dio jezera gdje su ih ribolovci ponovo kacili, neke cak i nekoliko puta.Ovo istrazivanje pokazalo je jos jednu zanimljivost. Samo 12,5% riba koje su kacene za skrge je uginulo.


    Nakon svega ovoga namece se pitanje izvaditi ili ostaviti?

    Pokusati izvaditi udicu u svakom slucaju je pravi odgovor.Za vadjenje duboko zabodenih udica postoje razne alatke. Najnovija su mala klijesta pod nazivom D-barb.Pomocu ovih klijesta orezemo kontra kuku udice koja ostaje na namagnetisanom tijelu klijesta sprecavajuci da taj ostri vrh zavrsi u stomaku ribe. Nakon odsjecanja kontra kuke izvaditi preostali dio je vrlo jednostavno.Ako nismo u mogucnosti izvaditi udicu poslije odsjecanja vrha treba je ostaviti sa nesto navezanog predveza. Udica bez kontra kuke ce vrlo brzo sama ispasti.Za vadjenje udice iz grla ribe sve se vise koristi jedna nova tehnika a to je vadjenje udice kroz skrge ribe.Ako pazljivo podignemo skrzni poklopac kroz skrge mozemo lako doci do udice.Za ovu tehniku obavezno koristiti hirurska kljesta hvataljke ili D-barb.Udica se vadi bez naglig pokreda okretanjem zgloba ruke. Cimanjem ili vucenjem mozemo ostetiti skrge pa treba biti pazljiv.Ako je bas nemoguce odstraniti udicu otkinite Vas predvez na oko 30-40 cm od udice i pustite ribu. Postoji velika vjerovatnoca da ce na taj nacin preziviti.

  5. #5

    Odgovor: Uhvati i pusti ribu... Da li ste znali?

    Obzirom da sam procitao tekstove iz ovog posta, mogu samo da konstatujem da je sve jasno receno, ali malo je ljudi kojma tako nesto cini zadovoljstvo.

    I dalje su u nekom fazonu, "ko ce mi verovati bolje da ponesem ribu kuci".A neki drugi ljudi lepo izmislili digitalne foto aparate, koji su prava stvar za nesto ovako.

    ........cache and relise................

  6. #6

    Odgovor: Uhvati i pusti ribu... Da li ste znali?

    Mnogo sam riba u životu upecao, mnoge sam odneo kući, ali mnogo sam i pustio, uz komentare kolega: lud si ili svaka čast. U zadnje vreme mi je sve lepše da pustim uhvaćenu ribu, na veliku žalost onih čiji je analni otvor mnog širi od onog gde ubacuju hranu.

Slične teme

  1. Jeste li znali da..
    Autor yige_gui u forumu Belosvetske zanimljivosti
    Odgovora: 115
    Poslednja poruka: 29.03.2016, 02:34
  2. 10 stvari koje niste znali o meni
    Autor makilli u forumu Druženje forumaša
    Odgovora: 289
    Poslednja poruka: 07.03.2015, 02:23
  3. Kako ste znali??
    Autor kissigirl u forumu Ljubav
    Odgovora: 46
    Poslednja poruka: 07.06.2011, 11:08
  4. Sta biste radili kad bi znali da cete sutra umreti?
    Autor Painkiller u forumu Spomenar
    Odgovora: 55
    Poslednja poruka: 24.07.2009, 14:17
  5. Mozda niste znali...
    Autor irnik u forumu Spomenar
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 15.10.2007, 18:39

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •