Začini
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 29

Tema: Začini

  1. #1

    Začini

    Začini (i biljke) se koriste u mnogim kulturama kako bi se istakla aroma hrane. Upotrebljavaju kako u pripremi hrane tako i u očuvanju iste, a poznat je i njihov medicinski učinak na ljudsko zdravlje.

    Neke začinske biljke možete i sami da naberete u bašti ili prirodi. Pri tom je važno znati neka osnovna pravila koja obezbjeđuju bezbjednu i svrsishodnu upotrebu nabranog bilja.

    Ime: Herbs.jpg Pregleda: 564 Veličina: 95.1 KB

    Bere se samo zdravo i čisto bilje, nikako ne ono koje raste pored puteva, železničkih pruga ili pored naselja, jer je gotovo uvek zagađeno prašinom, isparenjima, zagađenim vazduhom... Isto tako, ako je lišće biljke oštećeno od insekata ili gljivičnog oboljenja, takođe se ne smije koristiti kao začin u jelima.

    Najbolje je da se začinsko bilje bere po suvom, toplom, sunčanom vremenu, nikako ne posle kiše ili dok je vlažno od rose. Oštećene, slomljene delove biljaka treba odmah izdvojiti i baciti.

    Nabrane biljke treba što brže osušiti ili konzervirati na neki drugi način. Ukoliko se suši, najbolje je poređati ga (listiće ili strukove) jedno do drugog, na čistu podlogu prekrivenu belim papirom ili čaršavom, a yatim staviti na mesto koje nije izloženo direktnom suncu, ali je toplo i zaštoćeno od vetra. Ukoliko se papir ovlaži zamenite ga drugim. Biljke se mogu vezati u snopiće i okačiti da se suše na hladnom i suvom, promajnom mjestu. Isto tako se mogu brzo osušiti i poređane jedna do druge u plehu, u poluotvorenoj pećnici zagrejanoj najviše na 40 stepeni. Sjeme začinskih biljaka suši se na isti način i na istoj temperaturi.

    Osušeno začinsko bilje ili sjeme najbolje se čuva u dobro zatvorenim metalnim kutijama, ili u obojenim staklenim teglicama sa čvrstim poklopcem. Veće količine mogu se smestiti i u višestruke papirne kese. Zatim ih treba držati na prohladnom, suvom i tamnom mestu. Sunčeva svetlost štetno deluje na većinu osušenih biljaka, menja im prirodnu boju i smanjuje aromu. sušeno bilje može se koristiti najduže 4-6 meseci, kasnije gubi u kvalitetu i aromi.

    Začinsko bije se može nekoliko dana čuvati svježe u frižideru. Jednostavno ga dobro operite, otresite od vode i stavite u plastičnu kutiju a onda u frižider.

    Začinsko bilje može se zamrznuti, a zamrznuto moze da traje i duže od 6 mjeseci. Operite ga, smjestite u kalupe za led i odozgo nalijte malo vode pa ga zamrznite. Kockice leda sa začinskim biljem istresite u plastičnu vreću, čvrsto uvežite i čuvajte u zamrzivaču.

    Neke vrste začinskog bilja kao sto su peršun, mirođija, celer i bosiljak uspešno se čuvaju u soli. Treba ih sitno iseckati i izmešati sa solju, u razmeri 20 g soli na 10 g bilja, smjestiti u staklene bočice koje se dobro zatvore, i čuvati u frižideru.
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  2. #2

    Odgovor: Zacini

    BOSILJAK

    Ime: bosiljak.jpg Pregleda: 179 Veličina: 10.2 KB

    Upotrebljava se lišće, sveže ili sušeno, za salate, supe, jela od povrća (naročito paradajza), za ribu, meso, marinate, sosove i prelive. U kuvana jela dodaje se pred sam kraj kuvanja jer mu je ukus tako izrazeniji.

    Lekovito dejstvo - miruje, opušta, uspavljuje. Neki tvrde da deluje kao afrodizijak. Podstiče lučenje stomačnih sokova, pa pospešuje varenje i izaziva apetit.
    Poruku je izmenio irnik, 21.11.2006 u 05:03
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  3. #3

    Odgovor: Zacini

    ANIS
    (morač, janež)


    Ime: anis.jpg Pregleda: 208 Veličina: 11.4 KB

    Koristi se i list i sjeme.
    Sjeme anisa je sivo-smeđe boje i ovalnog oblika. To je sjeme biljke Pimpinella anisum, koja je srodna kopru, kuminu i komoraču. Sjeme anisa miriše i ima ukus po slatkom korijenu (gospino bilje).

    Evropljani koriste anis u pripremi kolača, keksa i slatkog hljeba. U nekim zemljama Bliskog Istoka i u Indiji dodaje se corbama i gulašima. Slatki ukus anisa vrlo je popularan za pripravu slatkiša, a anisovo ulje upotrebljava se u pripremi specijalnog likera, ali i za začinjavanje ribe, živinskog mesa, krem supa i sosova. List ima blaži ukus, a upotrebljava se svež u salatama, jelima od povrća ili krem sirevima.

    Lekovito dejstvo - Anis poboljšava varenje, smanjuje nadimanje, ublažava kašalj i glavobolju, smiruje zapaljive procese.
    Poruku je izmenio irnik, 21.11.2006 u 05:03
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  4. #4

    Odgovor: Zacini

    Curry


    Ime: curry.jpg Pregleda: 353 Veličina: 43.8 KB

    Curry prah je mješavina više začina (kurkuma, kumin, korijandar, cayenne papar, piskavica i sasušeni smrvljeni bijeli luk). Premda ima snažan, ljut ukus, začini koji su u njemu smješani ipak imaju jaču aromu kada se koriste posebno. Ljutina curry praha zavisi o kombinaciji začina koji su smješani.

    Curry se najviše upotrebljava u Indiji i cijeloj jugoistočnoj Aziji. Curry jela su jela od povrća, mesa, peradi i ribe u kojima dominira curry začin. Osim za curry jela, ovaj začin koristi se i za prelive za salate te u jelima sa sirom i jajima.
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  5. #5

    Odgovor: Zacini

    KAPAR


    Ime: kapar.jpg Pregleda: 195 Veličina: 8.5 KB

    Mediteranska biljka kod koje se koriste pupoljci veličine zrna bibera, koji se konzerviraju u sirćetu. Kapari se stavljaju u salate i pikantne sosove. Iseckan i pomešan sa peršunom bifteku daje poseban ukus.

    Lekovito svojstvo - Olakšava varenje i podstiče apetit.
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  6. #6

    Odgovor: Zacini

    Kurkuma (Turmeric)


    Ime: turmeric.jpg Pregleda: 184 Veličina: 20.9 KB

    Kurkuma začin dolazi od korijena lisnate biljke Curcuma longa, koja uspijeva u Indiji i na Karipskim ostrvima. Ovaj korijen ima čvrstu smeđu kožu i žarko narančasto meso, a začin se pravi od izraslina iz korijena koje izgledaju kao prsti. Korijen se kuva ili sprema na pari, zatim se osuši i samelje. Boja začina može biti od svijetlo žute do narandzaste. Kurkuma ima blagi slatko-gorki ukus, te miris koji podsjeća na narandzu i đumbir.

    Kurkuma je sastavni dio curry začina, daje mu žućkastu boju. Kao zasebni začin upotrebljava se u indijskim i orijentalnim jelima te jelima iz Jugoistočne Azije. Dodaje se jelima od mesa i leće, raznim jelima sa rižom, plodovima mora, salatama i prelivima za salate.



    Korijandar (Coriander)


    Ime: kor.jpg Pregleda: 318 Veličina: 103.7 KB

    Korijandar je sjeme biljke Coriandrum sativum, a izgleda kao sitna kuglica smeđe do crveno-žute boje, izbrazdane površine. Potječe iz Maroka, Srednje i Južne Amerike. Ima veoma nježan, specifičan slatkasti okus koji podsjeća na mješavinu limuna i kadulje. Neki ga nazivaju i kineski peršun jer izgledom podsjeća na peršun.

    U kulinarstvu se upotrebljavaju listovi biljke (po izgledu sliče peršunu) ili sjeme koje se dodaje jelima cijelo ili smrvljeno (kako bi se aroma jače osjećala). Korijandar u sjemenu dodaje se curry jelima i gulašima, jelima s rižom, piletinom, sirom i jajima. Korijandar u listovima dodaje se
    marokanskim gulašima te meksičkim salsama.



    Kopar (Dill)


    Ime: dill.jpg Pregleda: 211 Veličina: 6.6 KB


    Kopar je visoka biljka Anethum graveolens. Sjeme i listovi kopra imaju veoma dobar ukus, koji lagano podsjeća na kumin, ali je znatno blaži. Miris kopra je prodoran.

    U kulinarstvu se upotrebljava sjeme i sasušeno lišće kopra. Najčešće ga nalazimo u njemačkim, ruskim i skandinavskim jelima, ali je vjerojatno najpoznatiji kao sastojak pri kiseljenju krastavaca. Kopar se takođe koristi u umaku za ribu na roštilju ili žaru (naročito za skušu i lososa), jelima sa jajima, sirom i povrćem, u prelivima za salate te kao dekoracija na jelima.



    Komorač (Fennel)


    Ime: fen.jpg Pregleda: 171 Veličina: 7.7 KB

    Komorač je ovalno zeleno ili žuto-smeđe sasušeno voće biljke Foeniculum vulgare koja potječe iz Evrope i Indije. Ovo voće raste u grozdovima, a unutar njega su sitne sjemenke. Komorač ima ukus koji podsjeća na anis ali je aromatičniji, slađi i manje prodornog okusa.

    U kulinarstvu se najčešće upotrebljava u italijanskim jelima (npr. corbe), kobasicama te nekim curry jelima. Komorač je naročito ukusan u jelima s ribom.
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  7. #7

    Odgovor: Zacini

    Klinčić (Cloves)


    Ime: cloves.jpg Pregleda: 176 Veličina: 42.7 KB

    Klinčići su smeđi, sasušeni, neotvoreni pupoljci cvjetova sa zimzelenog drva Syzygium aromaticum, koje potječe s Moluk Ostrva (dio Indonezije), a danas se uzgaja i u drugim zemljama. Imaju snažan i prodoran ukus i miris, a upotrebljavaju se cijeli ili samljeveni.

    Klinčići se najčešće upotrebljavaju u pripremi kolača i drugih slatkiša. U nekim zemljama dodaju se jelima sa svinjetinom i šunkom, piletinom, ribom (npr. u mariniranoj haringi), umacima te curry jelima.




    Kumin, kimel, kim (Cumin)



    Ime: cumin-and-coriander.jpg Pregleda: 349 Veličina: 124.2 KB

    Kumin je blijedo zeleno sjeme biljke Cuminum cyminum, koje potiče sa Mediterana ali se ustalila i u Indiji, Turskoj te na Srednjem istoku. Kumin ima vrlo specifičan, oštar, malo gorkast ukus. Ima vrlo prodoran miris.

    U kulinarstvu, kumin se koristi u zrnu ili samljeven. Dodaje se curry jelima, meksičkim jelima (npr. chili con carne), marinadama, uz jela sa sirom i jajima, te jelima sa ražnja ili grilla.



    Kardamon, dragušac (Cardamon)


    Ime: kardamon.jpg Pregleda: 234 Veličina: 9.3 KB

    Kardamon je sjeme tropskog voća poznatog kao Elettaria cardamomum, koje potiče iz Indije, Šri Lanke i Gvatemale. Ovo sjeme nalazi se u ovalnim mahunama koje se nalaze u zemlji. Cijele mahune mogu biti zelene, smeđe, crne ili bijele. Kardamon se u kulinarstvu koristi kao smrvljena mahuna ili se koristi samo sjeme (kao cijelo ili samljeveno). Kardamon ima prodoran i slatkast ukus.

    Kardamon se koristi pri pripremi curry jela i jela sa janjetinom koja se serviraju uz rižu. U arapskim zemljama kardamon se dodaje crnoj kavi.



    Kadulja (Sage)



    Ime: kad.jpg Pregleda: 166 Veličina: 10.3 KB

    Kadulja raste na zimzelenom grmu Salvia officinalis, koji ima dugačke, sivozelene listove baršunaste površine. Upotrebljava se svježa ili sasušena. Ima vrlo snažan ukus, pa ju treba upotrebljavati u malim količinama. Ugodnog je mirisa.

    Kadulja se dodaje salatama, jelima sa mesom (svinjetina, perad, divljač) i ribi na žaru. Najčešće se upotrebljava za spremanje punjenja za zivinu, pogotovo curke.
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  8. #8

    Odgovor: Zacini

    Biber (Pepper)

    Ime: pep.jpg Pregleda: 211 Veličina: 9.0 KB


    Biber je zrno tropske biljke penjačice Piper nigrum koja raste u Indiji i Aziji. Zrna bibera mogu biti crna, bijela, zelena i ružičasta. Zelena zrna su nezrela zrna koja su sasušena zamrzavanjem. Crna zrna su zrela i otvorena zrna. Bijela zrna su zrela zrna koja su namočena kako bi otpala vanjska ljuska i ostala samo jezgra. Ružičasta zrna su zrna koja se obično čuvaju u octu. Crni biber ima oštar, snažan ukus i miris, bijeli biber je ljući od njega, a zeleni biber je blažeg i svježijeg ukusa.

    Biber se može koristiti u svim vrstama jela sa mesom, peradi, ribom i povrćem. Ukusan je u jelima sa rižom i tjesteninom, jajima i sirom, kobasicama te supama. Ukus i miris bibera najviše dolazi do izražaja kada je biber svježe samljeven, neposredno prije dodavanja jelu.
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  9. #9

    Odgovor: Zacini

    Muškatni orah (Nutmeg)

    Ime: nut.jpg Pregleda: 185 Veličina: 8.8 KB

    Muškatni oraščić je sjeme zimzelenog drva Myristica fragrans, koje potiče sa Molučkih ostrva. Ovo drvo daje dva začina: muškat i muškatni oraščić. Oba začina dolaze od voća koje se razdvoji na spoljasnju ljubičastu opnu i smeđe unutrašnje sjeme tj. muškatni oraščić. Ovaj začin ima sladak, aromatičan ukus koji podsjeća na orah. Upotrebljava se u komadu ili isitnjen.

    Muškatni oraščić uglavnom se koristi u pripremi slatkiša, pudinga i sl. Takođe se dodaje kobasicama, supama, jelima sa mesom (naročito gulaši sa svinjetinom i teletinom) i povrćem, te u umaku od sira.
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  10. #10

    Odgovor: Zacini

    Majcina dusica (Thyme )


    Ime: thym.jpg Pregleda: 395 Veličina: 6.1 KB

    Majčina dušica je sitni sivo-zeleni list niskog grma Thymus vulgaris. To je baštenska biljka koje ima aromatično lišće prijatnog mirisa i pomalo oštrog ukusa Ovi listovi upotrebljavaju se svježi ili sasušeni (usitnjeni ili pretvoreni u prah). Imaju snažan miris, te nježan ukus koji pomalo podsjeća na metvicu.

    Majčina dušica upotrebljava se u pripravi jela s peradi (npr. za punjenje), janjetinom, teletinom, divljači (npr. gulaši), umacima za ribu, čorbe od morskih plodova, razna jela od jela i paradajza, te kao dodatak jelima sa rižom i tjesteninom.

    Koristi se i za pravljenje kobasica, jer deluje kao prirodni konzervans.

    Lekovito dejstvo - Ublažava prirodne tegobe i umiruje nerve.
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  11. #11

    Odgovor: Zacini

    Mak (Poppy seeds)


    Ime: pop.jpg Pregleda: 187 Veličina: 10.2 KB


    Zrna maka su plavo-siva zrna u čauri biljke Papaver somniferum koja je karakteristična za mediteransko područje. Najkvalitetniji mak dolazi od jedne holandske vrste ove biljke. Mak ima ukus koji podsjeća na orah.

    Mak se koristi za obogaćivanje ukusa kruha, kolača i keksa, dodaje se tjestenini, ribi i povrću, a u Indiji se pomoću njega zgušnjavaju umaci.




    Mažuran (Marjoram)


    Ime: marj.jpg Pregleda: 191 Veličina: 6.7 KB

    Mažuran je sivo-zeleni list biljke Majorana hortensis koja potiče iz Azije i Evrope. Ima ukus sličan origanu, slatkast ali malo gorak. Upotrebljava se svjež i sasušen.

    Mažuran se uglavnom koristi za jela sa mesom, naročito jagnjetinom te kao punjenje za perad. Koristi se i u corbama, jelima sa sirom te povrćem. Majoran daje jelima poseban ukus, pa se zato koristi kao začin za svinjsko, guščije i pačije meso i mahunasto povrće, a zajedno sa bosiljkom daje odličan ukus pečenom krompiru. Pomesan sa kristalnim šećerom vrlo lepo ga aromatizuje, te je takav šećer delikatesan dodatak kolačima.

    Može se, kao i većina ovde nabrojanih aromatičnih trava, gajiti kao ukrasna trajnica u aromatičnom vrtu. Beru se gornji, nadzemni djelovi u vrijeme cvjetanja, od jula do septembra, vezuju u snopiće i suše na osjenčanom, promajnom mjestu.



    Metvica (Mint)


    Ime: mint.jpg Pregleda: 232 Veličina: 10.9 KB

    Najpoznatije dvije vrste lista metvice dolaze od Mentha spicata L. i Mentha piperita L. Metvica potiče iz Evrope i Azije. Koristi se svježa ili sasušena. Mirišljava je, ima snažan slatki ukus koji ostavlja osjećaj hladnoće.

    Upotrebljava se kao dodatak sladoledima, kremovima i likerima, ali i jelima od mlevenog mesa, jagnjetine i masnim i teškim jelima, jer olakšava varenje. Izuzetno je omiljen začin u engleskoj kuhinji.

    ljekovito dejstvo - Ima blago sedativno dejstvo, podstiče apetit i ublažava stomačne tegobe. Naročito je delotvorna kod žučnih tegoba.
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  12. #12

    Odgovor: Zacini

    Cimet (Cinnamon)


    Ime: cim.jpg Pregleda: 185 Veličina: 4.4 KB

    Cimet je sasušena kora drveća među kojima je najpoznatije kasija, koja se najviše uzgaja u Šri Lanki i na Sejšelskim ostrvima. Cimet se upotrebljava u štapićima ili kao prah. Štapići nastaju tako da se kora drveta oguli, zamota, pritisne i sasuši, te nareže na oblike koje izgledom podsjećaju na bodlje. Cimet ima slatkasti miris koji podsjeća na drvo, sladak je i nježan.

    Cimet je vjerovatno najčešći sastojak kolača, keksa te drugih slatkiša. Upotrebljava se u cijelom svijetu. Na Srednjem istoku, cimet se koristi i za pripremu nekih jela sa piletinom i jagnjetinom. Štapići cimeta upotrebljavaju se i prilikom kiseljenja te kao dodatna aroma za vruće napitke.


    Chili


    Ime: ch.jpg Pregleda: 166 Veličina: 6.5 KB

    Chili je mala paprika koja se uzgaja u Centralnoj i Južnoj Americi, Indiji i na Dalekom istoku. Može se upotrebljavati svježa i sasušena. Svježe paprike mogu biti zelene ili crvene boje. Zelene su znatno ljuće od crvenih, a sjemenke su najljući dio kod obje vrste. Crvena paprika može biti razne jačine: blaža vrsta koristi se za pripremu crvene paprike u prahu kao začina, a vrlo ljuta vrsta za Cayenne papar.

    Chili se često koristi u pripremi meksičkih jela. Dodaje se jelima s mesom (npr. chili con carne), peradi, jajima, ribom, sirom, rižom i tjesteninom. Nakon priprave chilija kao sastojka nekog jela, neophodno je dobro oprati ruke.


    Cayenne papar


    Ime: cay.jpg Pregleda: 173 Veličina: 6.6 KB

    Cayenne papar radi se od sasušenih mahuna chili paprika koje imaju vrlo snažan ukus. Ovaj snažan začin doprinosi ljutom okusu jela u Aziji, Južnoj Americi te Srednjem Istoku. Moglo bi se reći da se Cayenne papar tradicionalno upotrebljava u meksičkoj i italijanskoj kuhinji.

    Ovaj papar ima žarko-crveno boju, gotovo da i nema okusa kad se proba zasebno. Međutim, ubrzo nakon što se proba za sobom ostavlja osjećaj vrlo, vrlo ljutog jela.

    Može se dodavati raznim jelima od povrća i mesa.
    "Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it." Lou Holts

  13. #13

    Odgovor: Zacini

    Ih koliko lepih začina, sanjam da ih imam sve poređane, pošto mi je glavna zanimacija kući da spremim nešto egzotično pikantno. Mogu da zamislim kako mirišu zelene pijace u nekim dalekim zemljama. Ono malo poseta drugim zemljama
    uvek sam koristio da obiđem zelenu, i ako ima riblju pijacu. I danas kada osetim neki specifični miris začina, uvek me podseti na zemlju u kojoj sam bio.

  14. #14

    Odgovor: Zacini

    Origano

    origano ima prijatan gorkast ukus. Preko je potreban za brojna italijanska jela, na primer za picu. Origano je biljka koja ima neverovatne antibiotske sposobnosti.Ulje origana se koristi u prirodnoj medicini kao lek protiv raznih infekcija disajnih organa, upale sinusnih šupljina, pomaže pri iskašljavanju i izbacivanju mukusa, deluje antifungalno pa pomaže i kod gljivičnih oboljenja grla,noktiju isl.
    Njegovo korišćenje pri kuvanju u letnjim mesecima sprečava razvijanje bakterija u jelima.


    Šafran


    "crveno zlato" iz La Mance važi za najbolji šafran na svetu. Za kilogram šafrana potrebno je oko 200 000 cvetova šafranovog cveta koji pripada porodici ljiljana Oni se beru ručno i sortiraju. Miris mu je aromatičan, a ukus ugodno oštar i gorak. Jelima od mesa i sosovima od paradajza daje poseban ukus koji asocira na Istok. Šafran (Croeus sativus) je neverovatno skup - svaki cvet ima tri zlatno narandžasta žiga i samo se oni koriste kao začin. Zemlja u kojoj je jelo bez šafrana nezamislivo je svakako Španija, dok je u Francuskoj on dodatak supama, a u Italiji nezaobilazan za pripremu rižota Milaneze. Španci ga uvek stavljaju u pirinač, riblje paprikaše, supe od povrća, jela na bazi morskih plodova.
    Pošto ga je veoma malo -prstohvat šafrana natopljen u malo tople vode ili belog vina daće tečnost sunčane, vrele boje kojom se zatim može bojiti
    bilo koje jelo. Šafran se gotovo uvek dodaje na ovakav način, ali ponekad u nekim vrstama pilava dodaje se na kraju kuvanja, tako da jelo bude prošarano mnogim nijansama,narandžastog.Šafran u prahu (takođe skup) je supstitucija sušenim žigovima.Postoji veoma jak španski prah, colorante alimentario (koji sadrži tartrazin, E102) koji dodaje boju bez arome i koristi se kao malo ekonomičniji dodatak u pripremi jela.

    Melisa


    (limun-trava) - sveži ili osušeni listići ove aromatične biljke sa mirisom limuna koristi se prvenstveno za začinjavanje zelenih salata, pikantnih biljnih soseva, divljači i čorbi.


    Karanfilic


    tropsko drvo sa Filipinskih i južnih Moluckih ostrva čiji se cvetni pupoljci koriste za jela od mesa, soseve, tople napitke i neke vrste zimnica. Koristi se vrlo umereno, jer je veoma aromatičan. Obavezan je satojak u kuvanom vinu i poslasticama sa medom ili voćem.


    Nana


    Upotrebljava se kao dodatak masnim i teškim jelima, pasulju i drugim mahunarkama, sosovima i salatama, kao dodatak likerima i slatkim kremovima. Čaj od nane smiruje i ublažava stomačne tegobe.
    Volim je od štala do neba, od blata do pšenice, toplu od ciganskih gudala i blagdanskih očenaša, vršidbenu i zadušničku, smeđu kao devojačke pletenice, tu zemlju čardaša, čaša i bezemljaša ...tu Vojvodinu bogomojačku, i bezbožničku, i ivnsku, belju od jaganjaca, crnju od paljevina, tu Vojvodinu svetonikoljsku, velikogospojinsku...

  15. #15

    Odgovor: Zacini

    Ja Sam Stvarno Luda Za Zacinima U Kuci Imam Sada Preko 50 Razlicitih Kad God Idem Na Dopust, Prvo Sto Trazim To Su Zacini Moj Moz Kaze Da Sam Najvise Od Svih Volim Curry

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •