Mamci za pecanje
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 21
  1. #1

    Mamci za pecanje

    Crvici


    Mesni crvi

    Jedan od najznacajnijih i najhvaljenijih mamca za vecinu riba.Mesni crvi su larve muve zunzare.Najdugotrajniji i najtemperamentniji su ako poticu iz srcanog misica tkiva goveceta,ovce ili svinje.Sa ovakvim crvom moci cete da ulovite i nekoliko primera ribe a da ga ne zamenite na udici.

    Repati crvi

    Odlican mamac za mnoge ribe ali imaju jednu manu-tesko im je sacuvati svezinu.Mozemo ih naci na mestima gde se raspadaju organske materije

    Crvi potkornjaci

    Kao sto samo ime kaze, nalaze se ispod kore sasusenog drveta,u trulim panjevima.Ovi crvi su kod riba popularni u prolece. Barski crvi Ovog crva obozava mrena. Lici na crva potkornjaka,ispod glave ima bradavicu u kojoj se zabada udica.Dug je oko tri centimetra
    .

    Crvi iz brasna

    Mrko-zute boje,dugi oko 2 cm.Dobijemo ih iz ustajalog brasna u koje su ubaceni vuneni otpaci.Posudu treba prekriti retkom tkaninom i drzati ih na sobnoj temperaturi.Ove crve voli sitna riba,a dobri su i za primamu ribe na odredjeno mesto.


    Bronzani crvici

    Da bi se od belih crva ,mesnog ili ribljeg porekla,dobili bronzani tonovi,neophodno ih je dva do tri dana,drzati u posudu prelivene sa 2-3 kasike caja(indijski ili ruski)ili kafe.Zlatno-smedja,bronzana boja ovih crva podseca na larvu musice kamenjarke.Crvici bonzane boje posebno su efikasni za ribolov u zimskom periodu
    .

    Crvici plivaci

    U posudu nalijemo vodu,2-3 cm od dna, i ubacimo zeljenu kolicinu crvica.Posudu zatvorimo.Vrlo brzo ce izvestan broj crvica poceti da puze uz zidove posude.Ponovnim vracanjem u vodu primeticemo da neki od njih nece potonuti vec zaplivati ka povrsini.Zasto?Pre svega zato sto su ispunjeni vazduhom.Dva do tri ovako "napumpana"crva u stanju su da omanju udicu(18-20) podizu iznad dna.Ovi lebdeci egzibicionisti,iznad samog dna,vrlo su atraktivan zalogaj mnogim vrstama ribe.Dva crvica na udici vrlo su cesta postava u ribolovu na tekucim vodama.Medjutim,nacin njihovog postavljanja na udicu nije zanemarljiv.Izvesno je da je predvez ovakvog nacina pecanja vrlo tanan,samim tim i sklon uvrtanju.Kako bismo izbegli da se pri povlacenju suprotnom strujanju vode,udica i crvi na njoj ponasaju kao propeler.Kroz jednog crvica provucemo udicu citavom duzinom tela.Drugog crvica provucemo do prethodnog,sa sire strane tela.Ovim nacinom postavljanja crvica postizemo da cela udica bude kamuflirana,a oni ce se u vodimanje obrtati.Podrazumeva se da je udica vrlo tanana jer bi u suprotnom doslo do povredjivanja unutrasnje gradje crva i njihov efekat u vodi bio bi ravan nuli.

    Nijanse koje znace ulov

    Ako je najlon,kao na slici,vezan na udicu sa unutrasnje strane a pri tom i crv tako nakacen,slika A,cesto se desava promasaj pri kontriranju.Takav polozaj najlona na udici cini crva pomerljivim i sklonim uvrtanju.Vrh udice i crvic na njemu moraju biti okrenuti ka spolja,pri cemu i cvor na udici ima veliki doprinos ako je njegov izlaz sa udice takodje spolja(slika B).


    Svezi crvici

    Kako cete znati da li ste kupili dobre ili lose crvice? Svez crvic ima crno crevo koje se jasno providi kroz kožu i koje ukazuje da je crvicu davana najfinija hrana.


    Dva crvica na udici


    Jedini pravilan nacin da se dva crvica postave na udicu je: prvi crvic se probode po duzini da bi pokrio vrat udice, dok se drugi kaci pored glave, odnosno sa debljeg kraja. Vrh udice mora biti otkriven.

  2. #2

    Odgovor: Mamci za pecanje

    Gliste

    Kisna glista

    Kisna (vrtna) zivi u rastresitoj zemlji, bledocrvenkaste je boje. Moze da naraste do tridesetak centimetara. Pobadanje metalne sipke ili drvenog koca u rastresitu zemlju i okretanje koje cini pritisak na okolno zemljiste, prisiljava gliste da izadju na povrsinu. Jedan od nacina lova kisnih glista je i sledeci: na porozno zemljiste, za koje smo sigurni da je i staniste ovih glista, sipamo mlaku vodu u kojoj smo prethodno prokuvali orahovinu ili vecu kolicinu dobro zasoljene vode.


    Glista lauferka

    Obitava u plavnom podrucju, uglavnom ispod busenja trave. Vadi se dosta jednostavno. Na povrsini priobalnog zemljista lako se uocavaju gomilice njenog izmeta. Zabadnjem u zemlju i drmanjem kocica, gliste se isteruju na povrsinu ili jos jednostavnije, cupanjem busenja trave na takvim mestima. Boja ove gliste je pretezno karamel-braon. Poseduje performanse dobrog mamca. Pored sarana, snop ovh glista rado uzimaju i nesto krupnije ribe.


    Glista djubretarka

    Ovo je najrasprostranjenija vrsta glista. Obitava u stajskom djubristu. Pri dodiru ispusta tecnost-sluz neprijatnog mirisa. Narasta maksimalno 6-8 cm. Postoje kultivisana uzgajalista ovih vrlo korisnih glista. Izuzetno je pokretljiva i kao takva veoma dobar mamac za sve slatkovodne ribe.

    Zivahna glista


    Glista koja se uvija je super mamac koji tera ribu da zagrize. Glista se navlaci samo sa jednog kraja, i to sa onog debljeg gde je glava. Deo koji visi izgleda u vodi zivahno. Ako glistu probodete kroz sredinu delovace mlitavo. Medutim ako na udicu stavljate vise glista, nije vazno sa koje strane cete ih probosti.
    Poruku je izmenio HLEBmaster, 01.10.2006 u 13:38

  3. #3

    Odgovor: Mamci za pecanje

    Hleb


    Najstariji i najznacajniji mamac biljnog porekla jeste hleb. Postoje mnogobrojni nacini koriscenja, to jest postavljanja ovog mamca na udicu.


    Hlebna ruza



    Pravi se iskljucivo od komadica sredine svezeg hleba. Velicina zavisi od udice oko koje se sa dva prsta lagano stegne. Ovaj nacin postavljanja mamaca koristi se za tekuce i mirne vode
    .

    Korica hleba

    Upotrebljava se u povrsinskom i dubinskom ribolovu. Bez opterecenja olova, zabacuje se na vodu da pluta po povrsini.Ovaj mamac pravi se i od svezeg i od bajatog hleba. Tone sporije od "ruze" pa je zbog toga jos privlacnija za ribe. Korica hleba je neprevazidjena kao plutajuci mamac za sarane, amure, klenove, crvenperke i ponekad linjake. Kada se upotrebljava kao mamac u dubinskom ribolovu, onda olovo treba postaviti blize udici. Upotrebljava se na svim vodma za lov vecine riba iz porodice sarana
    .

    Valjci od dvopeka

    Sredinu hleba stavimo na pleh pa u rernu da bismo dobili dvopek. Kada se ohladi, sitno ga izmrvimo i umesimo sa vrelom vodom. Lepljivoj masi doda se zatim izgnjecen, obaren krompir u odnosu 3:1 u korist hleba. Sve se mesa i gnjeci dok ne dobijemo neku vrsu testa. Na kraju se dodaju po zelji zacini kako bi mamci mirisali.

    Hlebni valjci sa belim lukom



    Dva kuvana i izgnjecena krompira pomesati sa 100 do 150 grama sredine belog hleba i samleti u masini za meso. Ovoj smesi dodati 2-3 cesnja tucenog belog luka. Testo oblikovati u valjke.


    Hlebni valjci sa vocnim sirupom

    Sredinu hleba ( svezeg ) staviti u platnenu krpu, preliti vocnim sirupom (visnja, malina, jagoda, kupina..). Smesu gnjeciti kroz krpu dok ne postane lepljiva, a potom dodati malo psenicnog brasna kako bi smesa postala kompaktnija. Umesto sirupa, mogu se koristiti svezi plodovi voca.

    "Lupani svezi hleb"

    Sredina bajatog hleba stavi se u cistu posudu i nakvasi hladnom vodom. Voda se iscedi a hleb se stavlja u cistu krpu i mesi sve dok tecnost izlazi iz nje.Testasta masa se izvadi, stavi na dasku za hleb i dobro izlupa. Kada dobijemo tvrdocu mekog, mladog kackavalja valjak je gotov. U sebi ne sme da ima gruudvica neumesenog hleba. Ko zeli da mu valjak mirise ili da ima posebnu boju moze dodati med.

    Poruku je izmenio HLEBmaster, 01.10.2006 u 13:38

  4. #4

    Odgovor: Mamci za pecanje

    ...a gde ti je komšijin mali?

  5. #5

    Odgovor: Mamci za pecanje

    Citat Najgora kaže:
    ...a gde ti je komšijin mali?

    pa shta mislish odakle mi crvici?

  6. #6

    Odgovor: Mamci za pecanje

    INSEKTI

    Krompirova zlatica


    Masovna pojava ovih stetocina ucinila je de se vrlo cesto nadju na vodi i tako postanu primamljiva hrana za ribe, tj. dobar mamac za lov ribe, narocito klena. Kutija sa izbusenim poklopcem, cije je dno prekriveno slojem neprskanog krompirovog lisca, spremiste je u kojem zlatica moze duze da se odrzi.


    Cvrcak (popac)

    Zivi u zemlji i intezivno je crne boje. Lako ga je isterati iz njegovog podzemnog skrovista. Deblja vlat trave ili slamka zavucena u njegovo skroviste, prisilice cvrcka da se pojavi na povrsini. Nalivanje vode u njegovo prebivaliste naterace ga u panican beg. Takodje, uduvavanje dima kroz plasticnu slamku. Pri najmanjem sumu odlazi ka skrovistu i zato treba biti sto tisi pri lovu. Sortirani u malim plasticnim kesama, mogu se zamrznuti i kasnije posluziti u nesto izmenjenom nacinu ribolova. Kraj jeseni i pocetak proleca vreme je odmrznutih cvrcaka u lovu na klena. U sezoni se , naravno, na udicu stavlja ziv cvrcak.


    Bela buba

    Na obalama nasih reka pronalaze se takva mesta gde je obala izbusena malim kanalima sirine 1-2 cm u precniku. U neposrednoj okolini takvih mesta vadi se mulj iz vode posebnom napravom zvanom bager ( suplji metalni valjak). U ovom mulju mogu se naci larve leptira, takozvana bela buba. U mnostvu prirodnih mamaca, bela buba veoma je cenjena jer je univerzalna- za sve vrste riba.

    Mnogobrojne vrste ovih insekata narocito su poslastica salmonidnim ribama, te stoga sluze i kao uzorci za pravljenje vestackih musica.

    Vodeni cvet


    Mala vodena larva koja jednom godisnje metamorfozom postaje srebrnasti leptir, tezine svega nekoliko miligrama. Leptirici izlecu iz vode ( reka cveta), iskljucivo nocu, krajem jula i pocetkom avgusta. Za svog kratkotrajnog zivota (zive samo dva casa ) polazu jajasca na vodi. "Cvetanje" traje oko 30 minuta. Lov na vodeni cvet moguc je pomocu jakog izvora svetlosti. Privuceni svetloscu, leptirici dolecu i padaju na platno bele boje, postavljeno ispod reflektora ( automobilski far). Ulovljene leptire treba sto pre obraditi (izmestiti u nekoj posudi). Dobijenu masu odloziti u frizider ili zamrzivac u manjim plasticnim kesama. Cvetanje traje nekoliko uzastopnih dana. Od dobijene mase vodenog cveta prave se manje grudvice( velicinu diktira riba koja se lovi) koje se zatim mese sa tankom kucinom. Mamac je vrlo delotvoran, narocito u lovu soma. Nazalost, "cvetanje vode " je sve redja pojava. Reke su veoma zagadjene, pa se i ova vrsta mamca teze nalazi.

    Suseni vodeni cvet

    Recept za susenje buba, koje kasnije mozete upotrebiti kao odlican mamac- kada vode u kojima zive ove bube "procvetaju", tj. kada vodeni cvet, ziveci jedan dan, pocne da pada na povrsinu reke, pokupite ga. Rasprostrite ga zatim po novini ili platnu i susite na suncu pet-sest casova. Potom tako "prepariranu" bubu pospite brasnom i okrenite na drugu stranu da se susi jos nekoliko casova. Kada susenje bude gotovo, pokupite bube, slozite u drvenu kutiju i cuvajte na suvom mestu.


    Skakavci


    Odrastao skakavac dobar je pesak, konjanik i avijaticar. Uz to je muzikalan, mada zriku proizvode samo muzjaci. Priroda ih je obdarila velikim i jakim parom zadnjih nogu i krilima. Pre izlaska sunca, u rosnoj travi, lak su plen ribolovaca. Danju ih lakse loviti mrezicom za leptire. Raznih velicina i nijansi, za ribolov su pogodniji oni manji, zagasitih boja. Koriste se kao najprimamljivija hrana za klena. U sivoj kutiji, sa svezom travom mogu se odrzati dva-tri dana. U kasnu jesen i prolece zamrznuti, oni su dobar mamac. Lipljan i pastrmka cesto se zalecu na skakavce. Jedno od pravila je ne otkidati im nozice, jer su tada mnogo neubedljiviji i nepokretniji na udicu.


    Mravi i njihova jaja

    Samo krupniji mravi mogu posluziti kao mamac na udici. Za ribolovce je vrlo ineresantan crni mrav, sa krilima ili bez njih, a takodje i njegova jaja. Da bi se doslo do vece kolicine ovih jaja, treba se posluziti malim lukavstvom. Potrebna su nam cetiri kocica, duzine po dvadesetak centimetara i dva komada crnog platna, dimenzija 25 x 25 cm. Prvi komad platna postaviti na zemlju u neposrednu blizinu mravinjaka. Drugi komad platna, pomocu kocica, pricvrstiti na nekoliko centimetara iznad prethodnog. Ovako napravljena hladovina privuci ce, crne mrave da svoja jajasca sklone iz prethodno rasturenog mravinjaka. Toplota sunca, pri kojoj se ovo izvodi, naterace mrave da svoja jajasca zastite tako sto ce ih preneti u hlad, na postavljeni komad platna.

    Ovako pribavljena jajasca rasuti po plehu, postepeno zagrevati u rerni i voditi racuna da ne promene boju. Posle hladjenja jajasca presuti u tamnu posudu sa poklopcem i cuvati na tamnom, sto senovitijem mestu. Ako jajasca crnog mrava stavimo na paru nekoliko minuta, ona ce nabubreti i tada su bolja za ribolov. Bodorka, crvenperka, deverika i sitna bela riba rado uzimaju ovaj mamac.

    Rovac

    Zivi u starom, rastresitom, stajskom djubretu, takodje i u rastresitim, nadjubrenim oranicama i bastama. Prednje noge rovca su vrlo snazne, modifikovane u klestasti sklop pomocu kojeg lako rije zemlju, praveci citave lavirinte u njoj. Iskopane rovce treba drzati odvojeno, jer se unistavaju medjusobno. Boja im je zuckasto-mrka sa blagim fluoroscentnim odsjajem. Mamac od rovca najbolje je naciniti na sledeci nacin : tanku strunu obavijemo oko najtanjeg dela tela vrata, a zatim je pricvrstimo za udicu. Tako rovac ostaje neostecen, a u vodi se ponasa zivanho. Kidanje prednjih nogu ne preporucuje se. U letnjem periodu rovac postaje letac. To je vreme njegovog parenja o on napusta podzemni svet. Leteci, cesto pada u vodu i omoljen je plen ribama. Mamac- rovac preporucuje se u vreme mutnih i sijerih boda, a za soma i u bistroj vodi. Zbog zvoje blafe fluoroscentnosti izuzetan je za nocni ribolov. Pored soma najcesce ga uzimaju mrena, klen i saran.


    Gusenice

    Gusenice sa lista topole, koje je i najlakse naci, koriste se u ribolovu u letnjem periodu. Ni ostale vrste gusenica nisu nezamenljive. S obzirom na to da su dosta meke i nepouzdane na udici, nisu cesto na repertoaru nudjenih mamaca. Njihov najcesci konzument je klen.


    Ose

    Prilicno dobar mamac za lov klena. Rizik da pri baratanju ovim insektom budemo "zacnuti" veoma je veliki. Ako znamo koliki bol ubodom moze da nanese, mozda i ne zavredjuje truda kao mamac. Ne moze se zanemariti ni procenat alergijskih reakcija kod ljudi cak i sa fatalnim ishodom. Naravoucenije: nema ni pecanje bez bola. Salu na stranu, kada je osa u pitanju-oprez!


    Obad


    Obad (Tabanus) je insekt, tj. krupna muva, duzine 10-25 mm, sjajnih zelenih ociju, koje prelivaju duginim bojama. U letnjem periodu, na mokroj kozi vrlo neprijatan, a na udici veoma privlacan mamac za klena.

    Kucna muva


    Vrlo rasprostranjen, prilicno dosadan i zarazan insekt. Cest je gost nasih dvorista i stanova. Moze se prilicno lako uloviti. Kao mamac muva je dobra za kedera, bodorku, klena, crvenperku, jaza itd.


    Svitac


    Pocev od prvih dana maja svici se mogu nahvatati u velikom broju, prvenstveno na korovskim travnjacima. U letnjim nocima, kad se pred parenje pocne javljati "osvetljen", moze se hvatati i pomoci baterijske lampe. Kako su njegova stanista pored vode, normalno je da u nju pada i to obicno pored same obale, jer je los letac. Ribama je zanimljiv zbog crvenkasto-narandzaste boje grudi i trbuha, kao i unutrasnjih krila.

    Kada ih nahvatate, nekoliko dana ih mozete cuvati u teglici, sa malo trave na kojoj je nadjen. Na udicu se stavlja probadnjem kroz glavu, tako da jezicak izadje kroz glavu a vrat i plocica udice kroz zadnji deo tela. Ovako stavljen na udicu, izuzetan je mamac. Udicu treba zabaciti bocno od brzaka tako da ga boda nanese na zeljeno mesto. Olovo se ne koristi, a plovak je najbolji od pera i povlaci se na pedesetak centimetara od udice. Kako je ceo postupak lak, dobro je koristiti sto duzi stap.

  7. #7

    Odgovor: Mamci za pecanje

    Sećam se, imao sam nekih desetak godina i otišli na Šodroš na pecanje. Sretnemo jednog dedicu i on nam objasni da riba najviše voli sendvič. A šta je sendvič? E, pa ovako: staviš na udicu malo nokle, pa deo gliste, pa kukuruz i opet hleb.

    A inače stiropor i gumene bombone su takođe odlični. Samo sa stiroporom se mora znati pecati i na prvi udar vući, jer će inače riba skontati da nije nokla. A gumene bombone treba da budu one zmijice i što drečavije.
    Neki ljudi samo zinu, pa zagade okolinu...


    Nisam paranoičan, ali to ne znači da me neko ne progoni!

  8. #8

    Odgovor: Mamci za pecanje

    A gumene bombone treba da budu one zmijice i što drečavije.
    Samo se nadam da nisi jeo silikonske twistere

    Elem, crvena glista rules..

    Joj, a secam se ono onomad kad sam "sluchajno" zabasao na jedan ribnjak u blizini Beograda haha Nestalo mi svih oblika glisti pa sam sharane vadio i na rovca..Jer naravno kad god idesh negde gde ima ribe, neshto drugo ce ti zafaliti...

    Ishlo mi se na pecanje, uzmem mapu i nadjem prvu vecu vodu.. Provalim koji bus ide do tamo i stignem u sred bela dana. Okolo neke njivchine .. i par kucica.. ali bas od ribnjaka pa nadalje pochinje selo... Nisam bio sto posto siguran da je ribnjak, znam da je Sava u blizini pa reko mmozda je i bara.. Upranu "zgradu" sam "prevideo".. mislim da je i pisalo ribnjak ili ribolovno gazdinstvo shta ga znam al to sam video u odlasku..

    Elem, zavuchem se u trsku za svaki sluchaj, i zabacim preko sve trske u opshte ne videvshi vodu ... Ma mislim da nije proshlo 10 minuta .. savija se trska .. ukenjo sam se kad sam pokushao da kontrirram ..hehehe Dovuchem nekako.. lenjova do obale .. pruzzim ruku onako iz trske i u torbu.. Sharanche .. no vidim golach znachi ribnjak definitivno.. Zabacim opet.. naravno..al kad sam sabro tri komada od po 2 kile .. reko odo ja lepo kuci.. dok me ne perforira chuvar dramlijama... Imao sam dovoljno olovica u torbi, nije mi trebalo neko i u guzici..a i rovce sam potroshio..

    Bus stanica je tu odmah pored, mesto je pustara i naravno svi se znaju i svako ko je doshao sa strane privlachi pazznju. Osobito shto tu nema ko shta da trazi sem ribnjaka. Shtapovi mi u vojnoj torbi..a i sharani isto. Zzivi.
    Poche torba da mi se koprca pred onim ljudima .. Sednem ja lepo na njih, reko bolje da ih ispresujem, mozda neki od chuvara bash sad cheka bus..
    to je bilo tih mojih 2 minuta straha kojima sam platio ribu

    Dolazio sam i narednih nedelja sa drugarima .. U glavnom uveche..

    Tek sam kasnije saznao da je tu bilo svachega ranije .. i da se pucalo a i da se kralo na veliko.. Pa i priche da tu ima i matichnih sharana od po 20tak kila koji ti iskidaju svu opremu... No .. Bilo je zabavno i ovako..

  9. #9

    Odgovor: Mamci za pecanje



    Svaki put kad procitam naslov ove teme procitam Momci za pecanje.
    Koje mamke za momke preporucujete?

  10. #10

    Odgovor: Mamci za pecanje

    Pa poshto smo svi mi jeshni (i pishni), najbolja je dobra nd vrutja pizza al to .. cemo na kulinarstvu and ..

  11. #11

    Odgovor: Mamci za pecanje

    Citat HLEBmaster kaže: Pogledaj poruku
    Samo se nadam da nisi jeo silikonske twistere
    Sprečili me!

    Dobra ti ova tema.
    Neki ljudi samo zinu, pa zagade okolinu...


    Nisam paranoičan, ali to ne znači da me neko ne progoni!

  12. #12

    Odgovor: Mamci za pecanje

    Kukuruzna nokla, ili kukuruzni valjak!

    Jedan od neprevaziđenih mamaka za pecanje šarana, karaša, deverike i mnogih drugih riba je nokla ili valjak spravljen od kukuruznog brašna, neki ga još zovu kulja, inače to je preteča i sadašnji pratilac boilia.Dugo mi je trebalo da savladam tehniku spravljanja, a da pritom dobijem mekoću, elastičnost, da dugo stoji na udici i da pritom bude mekan. I jednostavna rešenja su najčešće i najbolja, pa evo kako ja to radim:
    U odgovarajući lonac, ili šerpu, veličine dna kao i ringlo na električnom šporetu, sipamo vodu, na vrh kašičice šećer i isto toliko soli, stavimo u vodu. Čekam da voda počne da vri pa onda sipam odozgo kukuruzno brašno ne mešajući. Odnos je zapreminski isti voda-brašno, obično kao meru koristim pvc čašu od jogurta, jedna čaša vode jedna čaša brašna. Smanjim jačinu grejanja i pustim da kuva oko pet minuta, ili kada voda odozdo počne da probija na više mesta kroz brašno koje pliva odozgo. Onda uzmem varjaču i mešam masu sve dok se ne stvori grudva koja maltene cela ide oko varjače, dok traje mešanje, s'vremena na vreme sklonim posudu sa grejnog tela da nebi došlo do zagorevanja. Kada vidim da je masa postala kompaktna i ukuvana izručim je na čistu kuhiljsku krpu, navlažim malo ruke sa hladnom vodom i masu isitnim na što sitnije komadiće(1-2cm), ostavim da odstoji, prohladi se, približno 30-tak minuta i onda je onako isitnjenu uvijem u istu krpu, i priča je gotova.
    Neke napomene:
    Na licu mesta isitnjene komade uzmem, potrebnu količinu, navlažim malo ruke i mesim među dlanova, isitnjena masa se tako sjedini i postane gumasta, od koje odvajam kuglice željene veličine za na udicu, svu masu ne praktikujem da umesim odjednom već prema potrebi, jer u zavisnosti od temperature posle izvesnog vremena ili će se presuši, ili će biti isuviše mekana.
    Boju, arome i zaslađivače odnosno ostale dodatke, dodajem kada mesim isitnjenu masu za na udicu, tako da od iste mase mogu da pravim kuglice različite boje, arome itd...Često praktikujem da dodam kašičicu meda (praktična su mala pakovanja meda za čaj u pvc pakovanju). Ako su kasni jesenji dani, a voda hladnija nego vazduh, par kapi jestivog ulja će održati mekoću valjka u vodi i neće izgubiti elastičnost. Još dve važne napomene da bi se valjak održao što duže a da ne izgubi elastičnost, nemojte ga stavljati u pvc kesu ako ga kuvate uveče a ujutro idete na pecanje, već neka ostane zamotan u krpi do polaska, a kada pođete stavite ga u kesu i svo vreme pecanja čuvajte ga u kesi u hladovini. Pri dodavanju aroma obavezno pri prelasku na drugu operite dobro ruke, jer mešavina nekih aroma proizvodi efekat odbijanja a ne privlačenja riba(takmičari to dobro znaju), takođe budite oprezni u dodavanju aroma u smislu količine jer prevelika doza će najuriti ribu, a količina arome dodate u valjak zavisi od temperature, što toplije to manje mirisa, nekiput je dovoljno samo dlanom dodirnuti flašicu arome pa onda umesiti valjak. I preporučujem, ako ima uslova i mogućnosti, za spravljanje valjka-nokle-kulje, koristiti domaće kukuruzno brašno, prosejano na fino sito, a ostatak od sejanja preliti ključalom vodom, "namirisati", i praviri grudve za primamljivanje u zoni zabačenih udica. I jedno i drugo nemojte držati u frižideru, izgubit će elastičnost

  13. #13

    Odgovor: Mamci za pecanje

    @ morrib
    I ja pravim na taj nacin noklu.

    Evo i ja da postavim jedan recept za lov ciprinidnih riba.
    Priprema se od krompira i ribljeg brasna.
    Potrebno:
    - 2 krompira veličine jajeta,
    - 150g prezli,
    - 100g sitno mlevenog mesa,
    - 100g ribljeg brašna i
    - ulje od konoplje.
    Priprema:
    Obariti krompir. Ohladiti, izgnječiti i dodati prezlu, mleveno meso i riblje brašno. Sve dobro izmešati, preliti sa malo tople vode, pa mešati dok se ne dobije lepljivo, gusto testo. Na kraju dodati kašiku ulja od konoplje, premesiti, pa praviti valjke željenog oblika i veličine.

    Dobar recept, proveren na vodi, a i brzo se pravi.
    Poruku je izmenio Nenad_DPb, 09.09.2007 u 10:53
    Treba znati da se prvi poljubac ne daje ustima vec ocima.

  14. #14

    Odgovor: Mamci za pecanje

    Kuvana Pšenica

    Jedan od nezaobilaznih mamaka za pecanje je i kuvana pšenica. Dok se ne uđe u "štos" kako je skuvati prođe dosta vremena i dosta propuštenih dana pecanja, da se to nebi dešavalo evo mog ličnog iskustva: Količinu pšenice koja mi je potrebna za pecanje i primamljivanje isperem u hladnoj vodi, gde ispliva sva nečistoća i prazna zrna. Pažljivo ocedim vodu gde sa njome ode i nečistoća. U odgovarajuću posudu veličine ringla na šporetu stavim opranu pšenicu maksimalno do polovine posude, a ostatak prostora nalijem vodom i stavim na uključeni šporet. Najčešće pecam na dobro skuvana cela zrna pšenice. Da bi zrno maksimalno nabubrelo, a da ne pukne dovoljno je da se pšenica kuva 10 minuta, posle toga posudu u kojoj je pšenica skloniti sa šporeta, poklopiti je i uviti u neku puniju krpu ili peškir. Da bi postigla krupnoću i skuvanost do kraja potrebno je da odstoji celu noć. Ako pak pecate sa raspuknutim zrnima vreme kuvanja se duplira (20 minuta), a ostali postupak je isti. Arome se dodaju kada je žito skuvano ili na licu mesta ako imate više kombinacija aroma. Šta ja obično uradim, operem flašice od soka, koje imaju široki zatvarač, i njih ubacim par kapi arome, i tako i za ostale arome, što naravno obeležim vodootpornim markerom, ostatak pšenice mi služi za primamljivanje. Da bih izbegao problem kišeljenja i fermentacije skuvane pšenice za pecanje u svaku teglicu ubacim alkohol 96% (može se kupiti u apotekama), a količina je otprilike na bocu od 250ml. 10-15%, ako nemam alkohol onda ubacim votku u duploj količini. Pšenica konzervirana na taj način nema ograničeni rok trajanja, tako da može trajati i cele sezone pecanja, a da se ne promeni.Ako želite da obojite pšenicu u određenu boju, koristite prehrambene boje i stavite ih u vodu pri kuvanju, stim što treba ubaciti dosta boje jer pokožica pšenice teško prima boju. Neke prirodne arome kao što su anis, konoplja, cimet itd., takođe praktikujem da kuvam sa pšenicom. Vodu u kojoj je kuvana pšenica ocedim i sipam u flašu pa je koristim za mešenje brašnastih primama za ribu. Postoji i način čuvanja pšenice za kraći period, a da se ne ukiseli, tako što se pšenica ocedi od vode u kojoj je kuvana, nalije hladnom vodom i ostavi u frižideru, uz još jednu promenu vode moguće je sačuvati pšenicu skuvanu i do deset dana. Šta se sve peca na zrna pšenice? Pa skoro sve ribe, sem grabljivica. Od veličine udice i ribe koju želite da pecate zavisi koliko će te zrna stavljati na udicu. Jedno je važno, za pecanje na zrno pšenice moraju se koristiti vrlo tanke udice da se zrno nebi raspuklo prilikom kačenja, i spadalo prilikom zabacivanja.

  15. #15

    Odgovor: Mamci za pecanje

    KUKURUZ

    Kao i pšenica i kukuruz je jedan od rado korišćenih mamaka za pecanje riba.Kukuruzno zrno ima širu primenu pri pecanju u raznim kombinacijama, kako za pecanje tako i za primamljivanje.Evo nekih primena:
    -mlado nekuvano zrno
    -mlado kuvano zrno
    -mlado konzervirano zrno
    -staro nekuvano zrno (buši se i stavlja "na dlaku", kao boili)
    -staro kuvano zrno (neko ga oljušti pre stavljanja na udicu)
    -ukišeljeno staro zrno itd....

    Da bi se lakše skuvala zrna starog kukuruza treba ga potopiti da odstoji u vodi oko 12 sati, pa ga onda kuvati u običnom ili ekspres loncu.Sve vrste zrna kukuruza mogu se takođe aromatizovati i čuvati u teglicama duže vremena ako se doda etil-alkohol 20-25% u odnosu na zapreminu tegle, stim što zrna moraju biti bez tečnosti stavljana u tegle pa onda dodati samo alkohol i dobro zatvoriti.
    Zrna mladog kukuruza je bolje okruniti ili saseći sa kočanjke i skuvati ih na pari, bolji efekat će se postići u smislu očuvanosti celine zrna i zadržavanja prirodnih sastojaka koji će tako biti i poželjniji mamac za ribu.
    A od tipova kukuruza najčešće se koriste šećerac, klasičan žuti kukuruz i beli kukuruz. Od pripremljenih kukuruza za pecanje već dugi niz godina na našem tržištu je najzastupljeniji kukuruz firme CUK, koja je daleko otišla u smislu asortimana pripreme(suvi, u gelu), i sa širokom paletom boja i aroma. Pored toga na našem tržištu je prisutan konzervirani kukuruz šećerac,gde ima namenski isključivo za pecanje, ali i kukuruz u konzervama za jelo je takođe odličan mamac, i jeftiniji.Jedna firma iz Novog Sada je zadnjih godina prisutna sa starim kuvanim kukuruzom, vakumiranim, i aromatizovanim, a po dosta povoljnim cenama.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Da li idete na pecanje i gde?
    Autor Kunic u forumu Lov i ribolov
    Odgovora: 50
    Poslednja poruka: 22.06.2012, 16:49
  2. Predlozite gde ici na pecanje
    Autor najsnp u forumu Lov i ribolov
    Odgovora: 22
    Poslednja poruka: 04.03.2012, 05:40
  3. PECANJE MUŠICOM (Mušičarenje)
    Autor Lady S u forumu Lov i ribolov
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 17.05.2010, 11:34
  4. Izrada varalica za pecanje
    Autor Lady S u forumu Hobi - Uradi sam
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 06.12.2007, 22:53
  5. Sta?!- Stapovi za pecanje!
    Autor HLEBmaster u forumu Lov i ribolov
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 15.02.2007, 22:58

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •