Da li neko moze da mi objasni kako da zakljucam racunar i kasnije kada hocu da ga otkljucam da mi trazi lozinku... :-) Hvala unapred...![]()
Da li neko moze da mi objasni kako da zakljucam racunar i kasnije kada hocu da ga otkljucam da mi trazi lozinku... :-) Hvala unapred...![]()
Hmmm.......
Ako sam dobro razumeo, a postoji veoma velika mogućnost da nisam.... možeš to uraditi ovako
Kad uključiš komp stisneš taster Delete da bi ušao u BIOS (obično je taster Delete, mada može biti i F12 itd...).
Tamo ćeš imati opciju Security (obično se nalazi pod menijem Boot) i u njoj podesiš Supervisor password ( Change Supervisor password)..... ovu lozinku će ti tražiti kada budeš pristupao BIOS-u.
Kada to uradiš, dobićeš mogućnost Change User Password gde postaviš User lozinku (ako postoji opcija Password Check postavi je na Always) . Snimiš promene i izađeš iz BIOS-a.
Svaki put kad uključiš komp tražiće ti da uneseš lozinku (User password) i time ćeš ograničiti korišćnje računara samo na korisnike koji znaju password.
Ako hoćeš da obrišeš lozinku, uđeš ponovo u BIOS, tamo samo uradiš Clear User Password i to ti je to
Ako nisam promašio temu, ovo će pomoći. Možda ćeš morati malo da čačkaš po BIOS-u (rаzličite matične ploče - različiti BIOS), ali nadam se da ćeš naći
ako nisi neki napredniji korisnik - savetujem ti da ovo ne probaš
![]()
Ja od tih lozinki i pin kodova i ostalog za zaključavanje bežim čim vidimprvi mobilni sam tako blokirala samo iz zajebavancije, ne hvala više
I vrata ne umem da otključam nekad, a ne još sa tim da se zezam. Na lap topu imam onaj senzor što čita otisak prsta, al' mi nije palo na pamet u to ni da privirim
Srećno tebi u svakom slučaju bilo!![]()
Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid
jedan od načina, bez čeprkanja po biosu:
control panel>user accounts>change an account>create a password
u svakom slučaju preporučljivo je zaključati komp na način kako je objasnio Leonard Peltier ako nikada ne prekidate internet konekciju
... + da se nadovežem na Arthur-a, posle podešavanja password-a nad tvojim account-om, treba da uradiš i ovo:
Nad desktopom desni klik-Properties- izbaci ti Display properties ekran - odeš na karticu Screen Saver... i na sredini prozora... podesiš Screen Saver npr. 3D Text - time... kod opcije Wait: podesiš npr. 10 min. i čekiraš opciju : On resume, password protect.
(Ovo znači da će ti se ako 10 minuta ne budeš za računarom - ne pipneš miš ni tastere na tastaturi komp zaključati i tražiti da ga otključaš pritiskom na CTRL+Alt+Delete i unosom svog password-a)
![]()
Hvala svima koji su pokusali da mi pomognu, ali nisam nista uspeo da uradim. Nisam hteo nista da cackam po biosu zato sto nisam bas toliki "strucnjak"(Squaw uz tebe sam...
) ali sam pokusao "Arthur Dent - DarkRed" kombinaciju. Sve ja to lepo uradim kako ste napisali ali kada mi trazi posle screen saver-a da ukucam pasword jednostavno kliknem na ok bez ukucavanja bilo kakve lozinke i on se odkljuca. Da nije do sistema??
![]()
1) moraš otići na My Computer - Control Panel - User Accounts
2) kliknuti na Usera kog menjaš - npr. Alexander (ili kako ti se već zove acc) ispod kog piše Computer Administrator
3) ideš na opciju Create a password #tu ukucaš svoju lozinku# - Type a new password #tu ukucaš svoju lozinku#- ... again to confirm #ponoviš unos iste lozinke# i create password
4) na pitanje: Do you want to make your files and folders private bolje klikni na No jer onda drugi korisnici neće moći da vide tvoje foldere i fajlove - ovo i nije loše, a veći je problem ako nebudeš znao da vratiš podešavanja pa se zakopaš... he he
5) DakleM, klikneš na NO i imaš još jedno podešavanje posle ovog
6) User Accounts ... Pick a task -> Change the way users log on or off - treba da ti bude otkačeno samo Use the Welcome screen, klikneš na Apply Options
REZULTATI:
Prilikom pokretanja sistema - uključivanja kompjutera dobićeš sličicu tvog usera - kad klikneš na nju - ukucaš password koji si sam sebi dodelio i tako se loguješ... kad hoćeš da zaključaš komp ideš samo na log off i to je to... (npr. ideš do prodavnice na pola sata i pri tom nećeš da ga gasiš, niti želiš da ti neko prčka po računaru za to vreme, samo se odloguješ preko log off... kad dođeš ponovo se uloguješ sa lozinkom i gotovo)
- ono sa CTRL + Alt + Delete je vezano za mrežne passworde a to ti ne bi preporučio da čačkaš jer ne znam da li imaš kućnu mrežu - a time možeš sam sebi - sa svog ili sa drugog računara onemogućiti pristup deljenim folderima na mreži...
![]()
Pozdrav svima.Imam jedan veliki problem.Sestrin komp se zeznuo nesto,i kada ga upalim i krene,pre nego sto pocne da dize sistem,pojavi se bios i pise enter bios pasword.kada probam na f8 ili f12 otvori mi ono da pokrenem kao safe mode,i sta vec ima jos tu,ali kad krenem,ono mi samo zatamni ekran i tako stoji.Molim za pomoc hitno.Unapred hvala
izvadi CMOS bateriju...sacekas par sekundi...vratis je...
Pomozite mi molim Vas i hitno mi je....
Imam problem sa zakljucavanjem kompjutera preko
my computer-control panel-user accunts-compuer administrator isla sam na create password-ubacila sam sifru ali nisam vodila racuna na menjanje fonta/srpska latinica-engleski font,jer sam bila iznervirana sto su mi dirali racunar i za pozadinu stavili sliku koja nije za primer, kada se prijavljujem na kompjuter mi je engleski font...napravila sam nepaznjom sebi problem i sada ne mogu uci na kompjuter....molim vas kako to da ispravim jer su mi vazni podaci u kompu....ima li pogucnosti da se to ispravi hitno mi je jer mi je to kompjuter na poslu sifru sam stavila iz razloga jer svi mi diraju kompjuter i vise puta je usao virus....e kada si iznerviran sve radis naopako i ne kazu dzabe...tri puta meri pa jednom seci...