Stari hleb
Prikaz rezultata 1 do 11 od ukupno 11

Tema: Stari hleb

  1. #1

    Stari hleb

    Ne samo što je to, kako kažu, greh, već i zbog toga što je hleb sve skuplji i skuplji, u mojoj kući se već jako dugo ne baca ni jedno jedino parče ove namirnice. Stari hleb obično koristimo za tople sendviče, ili ga isečenog na kriške ispečem u rerni pa ga tako pečenog jedemo uz obroke...

    Međutim, koliko znam, stari hleb se može koristi i za kuvanje niza jela. Popara je, verujem, skoro svima (ili bar starijim forumašima) poznata, ali i puno "mlađa" jela od popare kao što je, recimo, cezar salata, sadrže u sebi takođe hleb...

    Šta radite sa starim hlebom? Da li ga bacate, ili ga koristite u ishrani kao komponentu u nekom jelu koje se može od njega praviti?
    Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
    Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
    Hej kafano, moja rano...
    Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
    Bircuz koji radi 25 sati dnevno!

  2. #2

    Odgovor: Stari hleb

    Od starog hleba pravim przenice ili moce, naravno poparu, prezle. Ako hocete od bajatog da napravite svez hleb, jednostavno ga poprskajte vodom i stavite u zagrejanu rernu (200 c) i "parite" ga oko 15 min.
    Znam i jedan specijalitet, nije bas specijalitet ali je jako ukusan:
    Stari hleb narezite na kriske, svaku krisku umocite u mleko. Napravite fil od belog sira, par jaja i malo ulja. Podmazanu tepsiju prvo dobro zagrejte u rerni. Kriske hleba poredjati u tepsiji, na svaku stavite nadev od sira i pecite dok ne vidite da je nadev porumeneo.
    neunistiva zlojebaba!

  3. #3

    Odgovor: Stari hleb

    Kod nas se u kuci hleb nikad nije bacao, cesto pravim moce, a i desavalo se da ga podgrejem kao sto je Zoe rekla. Ono sto ostane, zbuckam kucama, sve u svemu, iskoristim ga pametno.
    Volim je od štala do neba, od blata do pšenice, toplu od ciganskih gudala i blagdanskih očenaša, vršidbenu i zadušničku, smeđu kao devojačke pletenice, tu zemlju čardaša, čaša i bezemljaša ...tu Vojvodinu bogomojačku, i bezbožničku, i ivnsku, belju od jaganjaca, crnju od paljevina, tu Vojvodinu svetonikoljsku, velikogospojinsku...

  4. #4

    Odgovor: Stari hleb

    A bacim.. Ako radim faširance ili neko drugo jelo u koje mi je potreban kruh, onda iskoristim stari dakako. Ali.. U većini slučajeva ga bacim. Ne stignem ga pojest a ja ga ne kupujem već dobijem na poslu jer imam topli obrok koji ja, umjesto da pojedem na poslu, donosim doma. I tako dobijem kruh. I tako ga bacim.
    Prestani razmišljati o svojim granicama..
    Počni otkrivati svoje mogućnosti.

  5. #5

    Odgovor: Stari hleb

    Ne bacam
    posto sam jedna lenja zena,sve dok u kuci ima hleba i cigara ja sam u stanju da ne izadjem napolje
    przenice,nafilovane pa zapecene kriske ili jednostavno - dvopek,napravim
    probala sam jednom da napravim tu poparu (jela sam je na moru jednom,s nekim Valjevcima pa mi se dopala) al` Numem...
    Ploviti se mora i bez broda ..

  6. #6

    Odgovor: Stari hleb

    Od pola vekne navek ostane suprug i ja ne pojedemo,a ako uzmem ponekad veknu ostatak pojedu komšiske gice.
    Popara ne želim ni slovo od reči da čujem setim se detinjstva to smo mi oni stariji dobro je se sećamo,većina ako ne svi.Al ima jedan recept prave se lovačke knedle sa isprženim kockama starog hleba.Moram pronaći pa vam šaljem recept,e sada trebaće vam neko parče divljači jerbo su lovačke knedleA pofezne kako mi stariji to ufino nazivamo(zavijače,moče) sa jajima.To je to.
    Bogami kako je krenulo ovo sa poskupljenjem namirnica za život potrebni ješćemo mi i hleb od pet dana

    Uskoro ni o meni ni o tebi niko neće pričati niti znati,neki drugi ljudi živet će ovde...mi nećemo nikome nedostajati

  7. #7

    Odgovor: Stari hleb

    Ufff...pojedu komsinicine koke...ili napravim hleb u jajima ili tople sendvice
    all that we see or seem is but a dream within a dream

  8. #8

    Odgovor: Stari hleb

    Ne, nikad ne bacam hleb.

    Ranije sam znao da ga zapecem u rerni jer jos od detinjstva volim da jedem zapecen hleb. Ali od kako imam mikrotalasnu sve cesce zagrejem hleb 10-ak ili 20-ak sekundi i koliko god bio tvrd i star za tako kratko vreme postane mek kao da je upravo izasao iz pekare.

  9. #9

    Odgovor: Stari hleb

    Posto se kod nas hleb kupuje svakodnevno (po navici) iako u poslednje vreme sama pravim integralni hleb (takodje, skoro, svakodnevno) ostane nam ihahaj...tako je i nastala ova pita...

    Pita od (starog) hleba



    Naseckati stari hleb u podmazani pleK, i preliti sa filom...kod mene je bilo 250 gr. preziden sira (mada moze i bilo koji posni ili masni), dodala casicu pavlake, jogurta,malo mleka, 4 jaja, soli po ukusu i 1 prasak za pecivo...
    Inace moze svakojake kombinacije od kajmaka, meki/tvrdi sir, kremaste sireve...ma sta se nadje...bitno je da bude fila da prekrije onaj hleb i da je gustina kao za palacinke...
    Peci na 200 sepeni dok ne porumeni...
    ukus kao gibaja...
    Budi pametan i pravi se lud

  10. #10

    Odgovor: Stari hleb

    Ja od starog hleba pravim prženice,zavijače,tople sendviče,sušim ga u rerni za prezle.Stari hleb koristim i kad pravim faširane šnicle.Probala sam i to što leptirić kaže ali mi se ne dopada ukus.

    Sve u svemu ne bacam hleb.Uvek postoji način da se on iskoristi pa makar ga nadrobila u toplo slatko mleko.
    O da! Čuda su moguća,ako dovoljno jako veruješ u njih

  11. #11

    Odgovor: Stari hleb

    Ja vidila da ovde garlic bread prodaju ki alvu.
    Što da kupujem kad je prosto za napraviti.
    Rastopiti margarin sa usitnjenim belim lukom, dodati soli i malo peršuna i u to umakati kriške starog leba. Ostaviti u frižider da se stegne (a može i u zamrzivač do neke sledeće prilike) pa poređati na pleh i zapeći u rerni.
    Šo to dobro.
    Umro je Ajnštajn, umro je Tesla...a i meni nešto nije dobro

Slične teme

  1. Stari Slankamen
    Autor nenad.bds u forumu Srem
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 05.02.2017, 23:13
  2. Prijatelji stari gde ste?
    Autor Mish u forumu Pričaonica
    Odgovora: 32
    Poslednja poruka: 12.04.2010, 14:15
  3. Hleb
    Autor Lilith_021 u forumu Kulinarstvo i ishrana
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 11.04.2010, 17:20
  4. Zrenjanin - novi/stari grb i zastava
    Autor Sunny u forumu Banat
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 23.08.2008, 12:09

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •