Odkud tebi tvrdnja da Gadafiju treba verovati?
Ne znam samo gde si pročitao da ja tvrdim kako treba verovati: Cameronu, Britanskim i Američkim medijima, čudim se da si Al Jazeera-u zaboravio. Samo Gadafijevim medijim verovati mi je blago rečeno smešno inače, a ne još u ovom trenutku kad mu se šatra trse. Garant mu sad Komrakov uredjuje vesti, a Dušanka Kalanj prenosi,... i ne bi se iznenadio da jave i Palestinu da su oslobodili.
Isključivo pišem o svom mišljenju, ma koliko ono možda naivno nekom izgledalo.
Ne moram da čekam stranačko saopštenje i uputstvo na čiju ćemo stranu,...samo prospem.
Meni je strogo zabranjeno da stavljam te u pesmu...
Bane Krstić
За землю родную не на жизнь а на смерть
Воевал с врагами Володимир князь
Многая лета
Многая лета
Многая лета
Русской земле
Vreme će najbolje pokazati šta se ovde dešava, sve što NATO preduzima ovih dana (povlačenje iz Avganistana i sa Kosmeta, koncentrisanje oko Libije, Avaksi nad Libijom, itd.) nije ni malo slučajno. Lonac polako krčka samo je pitanje vremena kada će da krene bum bum, zauzeće naftna i gasna postrojenja baš kao u Iraku a ostatak države će ostaviti u haosu i bedi pod kontrolom marioneta koje oni postave. Najcrnje od svega je što malo ko kapira koliko mi gubimo u celoj ovoj priči...
Многая лета
Многая лета
Многая лета
Русской земле
A sad SAS služi za diplomatske aktivnostiMa samo je pitanje vremena... da vidiš, kada je Irak trebao da bude okupiran postupili smo tako profesionalno da više nigde u svetu nećemo praviti nikome vojnu infrastrukturu (a ko će pa da nas i zove) a evo i u ovom slučaju smo veći katolici od pape. Vrhunac je bio kada su pojedini počeli da prozivaju Megatrend da treba da oduzme počasni doktorat Gadafiju
![]()
Evo da pojasnim: NATO-u odgovara da se skrene pažnja sa njihovih pređašnjih akcija i ponajviše Istine o tim akcijama. A o tome šta su radili u nekim državama činjenice su provetrili Asanž, Wikileaks i dokumentarni film Fahrenheit 11.
Meni ovo liči na ućutkivanje boraca za ljudska prava: NATO prvo "dopušta" cirkus na Bliskom Istoku i severu Afrike, pa interveniše naglas vičući Asanžu i ostalima u lice: "Evo! Jesmo li vam lepo rekli! Sa ovima se nemože drugačije! Da nas nema zavladao bi haos na Zemlji!"
Na ovo sam mislio da se ovo dešava sad, kad su informacije o intervencijama SAD obilato iscurile.
Ko rano poludi, ceo vek mu u veselju prođe!
Niste me ubedili da su krizu u Libniji Amerikanci zakuvali, nešto mi tu ne pije vode. Imali su stabilan odnos sa Gadafijem i ne razumem što bi to kvarili i ko bi im bolji garant bio od njega. Drauga stvar; da su se spremali da pomognu Gadafijevim protivnicima, Gadafi bi već davno visio za jaja, a novi lider bi odavno bio poznat. Al na stranu to.
Šta mislite ko je sledeći?
Ja nešto tipuem na Saudijsku Arabiju.
Bane Krstić
Дирљива је ова вера у свемоћ Американаца.
Не морају ту уопште да буду Американци. Рецимо, постоје теорије да су сукобе у Руанди изазвали Французи и АнглоАмериканци, односно Митеранова подршка Хутуима као профранцузима, а насупрот Тутсијима чија побуњеничка организација је имала сједиште у англофоној Уганди. Неки од људи који се сматрају инжињерима злочина у Руанди некажњено живе у Француској.
Погледајмо хронологију догађаја: мирни демонстранти преузму пола државе. На који фазон? Где су били војска и полиција? Повукли се? Прешли на страну побуњеника пошто су им ови отворили очи? Пре ће бити да је нека Ослободилачка Војска Источне Либије оружјем све то заузела. Причамо и о градовима јако близу самог Триполија! Да је то пало без борбе, нешто не верујем.
Онда власт Либије, међународно призната бла бла бла покуша да преузме власт.
Дигне се сва сила западних земаља које би да бомбардују Либију, да спрече диктатора да користи насиље против свог народа, посебно против мирних побуњеника који данима бране градове које напада авијација и артиљерија?
Француска шаље амбасадора у Бенгази, сви траже да се Гадафи повуче. Шта се дешавало, они су подржавали легалну либијску власт, али су згрожени злочинима одлучили да прибегну чак и бомбардовању ако се насиље настави? Једноставно, нису то могли да гледају, срце их боли?
Подсетимо се рецимо колико већ траје терор у Сомалији, али тамо се за мир бори нешто мало војника из Бурундија и Уганде, Амери су се одавно повукли. Конго/Заир? Много их заболе... ал Либија их је погодила. Неописиви Гадафијеви злочини су их натерали да се ставе на страну побуњеника... ако ово није реприза Србије 1999, онда не знам шта је.
Многая лета
Многая лета
Многая лета
Русской земле
Извештај из Либије: Снаге Гадафија крећу на исток
Мирослав Лазански
недеља, 13. март 2011.
(Политика)
Триполи – Триполи ноћу из авиона блешти, сви путеви, куће и базени осветљени су, на фудбалском стадиону рефлектори упаљени, а фудбалера нема. Наш авио-превозник „Јат” има редовну линију за Триполи, авион практично празан, аеродромско особље, Либијци, врло је љубазно, цене то што наша компанија није обуставила летове.
„Знате, када је НАТО бомбардовао Југославију 1999. године ми смо примили четири ’Јатова’ авиона и све време их овде чували потпуно бесплатно”, каже ми Јусуф Рахман, један од менаџера на аеродрому. У аеродромској згради нема гужве, изван зграде право шаторско насеље Африканаца који чекају авионе својих држава да би се евакуисали. Полицијска контрола на изласку на аутопут, који води од аеродрома до Триполија, врло је дискретна. Нема ни тенкова ни оклопних транспортера.
Догађаји у Либији заправо су врло тешко објашњиви. Прво се мислило да оно што се догодило у Тунису и Египту није могуће да се догоди и у Либији. Но, када је почела побуна против пуковника Гадафија, многи су мислили да ће он брзо сићи са власти, да ће га домино ефекат срушити за десетак дана. Али у Либији нема средње класе, има сиромашних, али нема гладних. Овде нема ни политичких странака, нема институционалне опозиције каква постоји у Тунису и у Египту.
Ипак, званични Триполи је нека два месеца пре ових догађаја упозоравао да две ТВ станице, Ал Џазира и Ал Арабија, воде форсирану медијску кампању против режима пуковника Гадафија. Либијци овде кажу да је све јасно ако се зна који и чији капитал стоји иза тих телевизија. Посебно је догађаје у Либији подстицала ТВ Ал Џазира извештавајући о „тешким борбама у Триполију”.
Прошао сам јутрос градом, нема никаквих трагова тешких борби. Триполи је миран и осунчан град, петак је овде нерадан дан и само је рибља пијаца, смештена уз градску луку, пуна купаца и продаваца. Једна полицијска станица, близу Зеленог трга, која је била спаљена, сада се убрзано кречи. Фонтане раде, саобраћајци на раскрсницама седе у својим аутомобилима. Ниједан пуцањ се не чује.
Пуковник Гадафи је, очигледно, консолидовао ситуацију у западном делу Либије. Владине снаге заузеле су пре три дана град Завија, око 50 километара западно од Триполија. Овде су побуњеници на почетку отели двадесетак тенкова из једне касарне и на ултиматум Гадафијевих снага да се проблем мирно реши, да се избегну борбе и да положе оружје нису пристали. Преговори око Завије трајали су седам дана и после тога су у уличним борбама јединице пуковника Гадафија савладале побуњенике.
Град Мисурата, на западу земље, такође је под контролом владиних снага, а од јуче је под контролу пуковника Гадафија враћен и град и лука Рас Лануф, око 650 километара источно од престонице. Рас Лануф је стратешки важан град, јер је овде центар хемијске индустрије, овде су рафинерије и једно од чворишта нафтовода. Град Брега, 750 километара од Триполија, још је под контролом побуњеника, као и Бенгази.
На војном плану снаге пуковника Гадафија полако напредују ка истоку државе. Растојања између Триполија и градова на истоку велика су, Гадафијевим трупама треба времена да се прикупе у том подручју, јер један оклопни батаљон већ на почетку побуне је прешао на страну демонстраната.
Могло би се рећи да пуковник Гадафи примењује врло лукаву стратегију, не жури да нападне градове које држе побуњеници, не користи целокупну оружану силу, доста опрезно и дозирано користи авијацију.
Побуњеници све своје снаге држе дуж путева или непосредно уз њих, тако да авијацији пуковника Гадафија није проблем да их у једном јачем ваздушном налету десеткује.
Гадафи то избегава, јер је свестан да НАТО и САД мотре сваки његов корак, да се само чека „прекомерна употреба силе” да би алијанса војно и директно интервенисала.
Запад не сматра да се војном интервенцијом може сматрати улазак три холандска маринца са хеликоптером дубоко ушао у територију Либије, нити појављивање десеточланог тима британског САС-а, који су сељаци у околини Бенгазија моткама премлатили.
Либијци у Триполију тврде да је у подручју Бенгазија већ око 70 британских инструктора који помажу побуњеницима. Телевизија је овде приказала и сандуке са оружјем које је опозицији стигло из Катара.
Либијска телевизија емитовала је неколико пута и прислушкиване и снимљене телефонске разговоре америчког и британског амбасадора са вођама опозиције у Бенгазију. Две екселенције питају побуњенике како да им помогну и шта им треба. Иначе, те две екселенције већ су раније напустиле Триполи.
(Политика)
Многая лета
Многая лета
Многая лета
Русской земле
Posle svih forsiranja da su Britanci i Amerikanci sve zakuvali, sad su možda Francuzi. Aj smisli ko je.
Amerikancima ne samo da nije u interesu da mešanje u sukob, nego beže glavom bez obzira da se slučajno ne bi našli u situaciji kako bi se od njih tražila intervencija. Ako se nisu dovoljno opekli - pa i kod nas kako kažeš - onda su stvarno kreteni. Naravno da razmatraju šta će preduzeti, ali čisto sumnjam da će bez UN-a više ikad u nešto uleteti, a Britanci tek bez Amerikanaca ne smeju ni da zucnu.
Bane Krstić
Istorija nas uči da da praktično sve što se dešava danas ima korene u daljoj ili bližoj prošlosti. Zato nije isključeno ni da se oko Libije prepliću interesi velikih zapadnih sila koje smo mi skloni posmatramo kao kompaktan blok iako to nije ni približno tako. To me potseti na Suecku krizu 1956.
Francuzi i Englezi baš nisu brzo ni lako pešli preko ove američke 'izdaje' zbog koje su izgubile svoje kolonije i odlučujući uticaj na Bliskom istoku.''...Anglo-francuski napad na Egipat izazvao je oštru diplomatsku reakciju Sovjetskog Saveza, a akcija je naišla na neodobravanje u Vašingtonu, gdje je Ajzenhauerova administracija bila besna zbog poduzimanja napada bez prethodnih konzultacija sa Sjedinjenim Državama. Bela kuća je u tom trenutku bila usredotočena na situaciju u Mađarskoj, gde su sovjetski tenkovi skršili mađarski ustanak, a Ajzenhaueru ta kriza nije odgovarala ni zbog predstojećih predsjedničkih izbora. Nakon američkog pritiska, Velika Britanija i Francuska bile su prisiljene poštovati odluku Ujedinjenih naroda o prekidu vatre. Britanske i francuske postrojbe povukle su se 22. decembra 1956. sa Sueckog Kanala...'' (Suecka kriza - Vikipedija)
Откуд ја знам ко је. Американци се петљају у све и свугде. А запад није компактан блок, то ти рече и Ненад, а то сам хтео да ти покажем примером Руанде.
Не петљају се Американци по свету зато што су се зајебали па упетљали, већ им је то намера.Amerikancima ne samo da nije u interesu da mešanje u sukob, nego beže glavom bez obzira da se slučajno ne bi našli u situaciji kako bi se od njih tražila intervencija. Ako se nisu dovoljno opekli - pa i kod nas kako kažeš - onda su stvarno kreteni. Naravno da razmatraju šta će preduzeti, ali čisto sumnjam da će bez UN-a više ikad u nešto uleteti, a Britanci tek bez Amerikanaca ne smeju ni da zucnu.
Многая лета
Многая лета
Многая лета
Русской земле
Svi oni, što sad proganjaju Gadafija su tu samo zbog nafte.
Gledam CNN i posle izveštaja o sukobu u zemlji izvoznici nafte (Libija) postave reklamu koja reklamira naftnu kompaniju, kako deo zarade daju u humanitarne svrhe. Bezočnost, da vrišti.
Gadafi verovatno nije baš anđeo, kao diktator mora da ode. Ali mislim da barem mi znamo da se bombardovanjem ništa ne rešava. Najviše stradaju obični građani.
Francuzi leče svoje komplekse, Engleze tura British Petrol, a Nemci ispadoše mudri. Ameri su opštepoznato beskrupulozni policajci sveta. Ovo što vidimo je Irak II na delu.
Gadafi spominje Al Kaidu. Možda je čovek u pravu, čudno za to ga sa zapada niko ne demantuje.
Desilo se kao onomad kod nas kad je počelo: "saveznici" tražili obustavu vatre - Gadafi objavio obustavu vatre - pobunjenici objavili da im to ništa ne znači - počeli su stizati vesti o poginulim Gadafijevim vojnicima, o zauzetim Gadafijevim tenkovima, i letovima pobunjeničkog aviona (kojeg su i oborili) - dakle vrlo verovatno su pobunjenici narušili obustavu vatre - na to su "saveznici" odgovorili bombardovanjem. Tako je počelo i kod nas, zar ne? Provokacijom od strane "ugroženih".
Ne branim Gadafija, nemojte me pogrešno razumeti. Samo, nemci su u pravu kad su rekli da rezolucija nije dobro izrađena. Mislim da su hteli da ukažu da je UN već imala iskustva sa sličnim situacijama kao Libija i da iskustvo govori, da bombardovanje ništa ne rešava.
To je to.