Da li su restorani bezbedniji od kuhinja u domacinstvima?
Prikaz rezultata 1 do 4 od ukupno 4
  1. #1

    Da li su restorani bezbedniji od kuhinja u domacinstvima?

    Za razliku od restorana koji dobijaju najviše ocene za higijenu, čuvanje i pripremanje namirnica, kuhinje u privatnim kućama su mnogo aljkavije i svaka sedma ne zadovoljava ni minimalne standarde, pokazala studija sprovedena u Kaliforniji.
    Da li bi vaša kuhinja prošla rutinsku inspekciju kakve su obavezne u restoranima?
    Novo istraživanje pokazuje da bar jedna u sedam kuhinja ne zadovoljava higijenske standarde.
    Studija sprovedena u okrugu Los Anđelesa u Kaliforniji govori da bi samo tri petine domova dobilo najviše ocene posle rigorozne kontrole (A ili B), a čak 14 odsto ne bi prošlo ni sa minimalnom pozitivnom ocenom (C).
    Mogu slobodno da tvrdim da ako ne zaslužujute C, onda uopšte ne bih voleo da me pozovete na večeru", kaže Džonatan Filding, upravnik Odeljenja za zdravstvo okruga Los Anđeles.
    Nasuprot aljkavim kuhinjama u domaćinstvima, skoro svi restorani u okrugu (98 odsto) dobijaju A ili B svake godine.
    Veruje se da je ovo prvo istraživanje koje procenjuje bezbednost pripreme hrane u privatnim objektima, ali istraživači priznaju da rezultati ipak nisu potpuno pouzdani.


    Naime, rezultati nisu plod stvarnih inspekcija, već su zasnovani na anketi na koju su ispitanici (oko 13.000) odgovarali preko Interneta.
    Zbog toga je teško porediti te odgovore sa rezultatima koje dobijaju kvalifikovani inspektori kada procenjuju koliko u kuhinjama restorana ima prljavštine, štetočina, kao i način na koji se hrana čuva i priprema.
    Takođe, veruje se da su u studiji učestvovali ljudi koji su više zainteresovani i zabrinuti za ovaj problem, kao i da nisu bili uključeni delovi populacije koji ne koriste Internet, ili ih jednostavno nije briga.


    Sve to ukazuje da ako bi se vršile stvarne inspekcije u kućama i kada bi svi bili uključeni, test higijenske ispravnosti prošlo bi još manje domova.

    Samo trećina dobila najvišu ocenu

    Pre četiri godine, američko ministarstvo zdravlja započelo je program samoinspekcije, osmišljen da edukuje potrošače kako da što bezbednije čuvaju i pripremaju hranu, a sastavljen je i upitnik koji simulira inspekciju kakva se obavlja u restoranima.
    Među pitanjima je da li je temperatura u frižideru 5 stepeni ili manja, da li se sirovo meso čuva na policama ispod drugih namirnica, kao i da li se voće i povrće uvek temeljno pere pre konzumiranja.
    Nova studija zasnovana je na odgovorima iz 2008. godine.

    Rezultati pokazuju da je oko trećine domaćinstava dobilo najvišu ocenu A (koja podrazumeva 90 odsto tačnih odgovora), nešto manje od trećine dobilo je B, četvrtina je dobila najmanju prelaznu ocenu, a 14 odsto nije imalo dovoljan broj tačnih odgovora.
    Procenjuje se da u SAD svake godine bude čak 87 miliona slučajeva bolesti koje se prenose hranom, uključujući i 371.000 hospitalizacija i 5.700 smrtnih slučajeva, prenosi AP.
    Publicitet uglavnom dobijaju incidenti koji nastaju kada se ljudi zaraze u restoranu ili većem okupljanju, a najčešće se radi o jajima zaraženim salmonelom.


    Stručnjaci ipak veruju da većina trovanja hranom nastaje zbog hrane koja se priprema kod kuće.
    Istraživanje o higijeni kuhilja u privatnim kuhinjama objavljeno je u časopisu Morbidity and Mortality Weekly Report, publikaciji Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

    rts




    Sta vi mislite o tome?

    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  2. #2

    Odgovor: Da li su restorani bezbedniji od kuhinja u domacinstvima?

    Zamislite sledeću situaciju:

    Dvojica policajaca dolaze u američki restoran brze hrane i naručuju kod kosmatog i masnog konobara (i istovremeno kuvara) obučenog samo u pantalone i atlet majicu:
    - Meni jedan hamburger. - Kaže prvi.
    - Meni neku supu. Nešto sam prehlađen.- Doda drugi policajac.
    Dok oni naručuju konobar-kuvar ubija peckalicom paukove po zidovima i puši tompus.

    Posle nekog vremena stiže porudžbina, i jedan od policajaca primeti da konobar drži zamočen palac u supi noseći činiju.
    - Ej, čoveče! Palac ti je u mojoj supi!
    - Znam. - Mirno je odgovorio konobar - kuvar i dodao - Imam neku infekciju na palcu pa mi je doktor preporučio da ga držim u toplom.
    - Noajbolje je onda da ga staviš u sebi u dupe. - Iznervirano će policajac.
    - Pa to i radim dok sam u kuhinji.

    Ovo je scena iz jednog filma i sigurno nije baš tako u restoranima, posebno onim boljim. Međutim, ipak treba imati na umu da roba, u ovom slučaju namirnice, imaju svoj rok trajanja, kao i da se u restoranskim kuhinjama radi timski i po smenama što je nepovoljno po bezbednost, kao i činjenica da je motiv vlasnika da prodaju što više, a bace što manje robe.

    Ali, ima i domaćinstava gde bi i kerovi odbili obrok, tako da ne znam šta da kažem, osim da sam najsigurniji kada jedem u sopstvenoj kući.
    Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
    Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
    Hej kafano, moja rano...
    Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
    Bircuz koji radi 25 sati dnevno!

  3. #3

    Odgovor: Da li su restorani bezbedniji od kuhinja u domacinstvima?

    S obzirom da su nam, kao i sve ostalo poslednjih decenija, inspekcijske sluzbe u totalnom Ćabru, nisam sigurna koliko posecuju domace restorane. Ustvari verovatno posecuju ali imam utisak da ih ocenjuju po tome gde se bolje, a djabe, krka. Tako da ne mozemo bas da preslikavamo situaciju po Amerikama sa ovom ovdi.
    No, unatoch nepoverenju u prilici kada mogu da biram uvek cu radije jesti u restoranu nego u "domacoj radinosti" domacice koju slabo poznajem i ne znam joj navike.

    Bas sam skoro srela drugaricu koja se napazarila sira na pijaci i kuka kako prodavac istom, a golom, rukom preslagiva sir u onim vitrinama pa broji pare (setite se samo kolicine i kakvoche silnih dzepova kroz koje su te pare prosle, a i vechina ih je blizo shlica) dok sa druge strane racunamo da je fabricki zapakovan sir mozda bar jednom u deceniji obisao kakav tehnolog, sanitarni inspektor.. etc..

    Tako da.. Glede i unatoĆ ovakvim razmisljanima zakljucismo: Posto je pijacarski sir manje obran i ukusniji njega rabimo za pite i sve one dzakonije za koje je potrebno isti termicki obraditi dok za sirov zalogaj biramo fabricki.

    Tako nekako i sa restaurantima.
    Birajmo vece i one sa duzom tradicijom jer malo je ovo selo i uglavnom se zna sta je iza svakog paravana.
    Život nije, i nikada nije bio, pobeda sa 2:0 kod kuce protiv lidera lige, posle rucka u restoranu brze hrane.

  4. #4

    Odgovor: Da li su restorani bezbedniji od kuhinja u domacinstvima?

    primjer 1.
    waldorf astoria -- jedan od najluksuznijih hotela na ostrvcu -- nudi u sklopu svojih ponuda i klub egzotichne hrane, kojem se ne mozhe pridruzhiti bilo tko, vec morate biti pozvani, napismeno jelte, da se pridruzhite.. od specijaliteta se tu nude razne egzotichne zhivine.. pred koju godinu, ne znam koliko ljudi, se jednu vecher porazboljevalo.. uzrok: tarantule razlog: dotichni kuvar nije znao kako se tarantule spremaju (nisam mogla da vjerujem da jedan kuvar ne zna kako se spremaju tarantule mislimmmm zbilja, pa to znaju i mala djeca).. uglavnom, tarantule se spremaju tako shto im se prvo moraju sprzhiti (spaliti!?) dlake, pa onda sljedi daljnje pripremanje.. u tim dlakama se nalazi tarantulin otrov, koji se na taj nachin eliminira.. kuvar taj "detalj" nije znao pa ljudi dobili trovanje..
    znachi trovanje u najluksuznijem hotelu.. dzabe to shto ima najveci broj tarantula.. ovaj mislim zvijezdica


    proshle godine je njujork uveo te ocjene u restoranima -- A, B, C -- mislim da je to bilo vishe da se poberu pare nego shto je njih briga o chistoci tih mjesta.. za A je potrebno manje od 13 poena, za B 14-27, i sve vishe od 28 dobiva C.. ocjena koja se dobije se mora okachiti na vidljivo mjesto blizu ulaza.. ako dobijete B ili C, prvo cete dobiti "grade pending" i par tjedana vremena da popravite ono za shta ste dobili negativne poene.. na sudu cete dobiti priliku da pokazhete kako ste se popravili i tamo mozhete onda dobiti bolju ocjenu od sudije..

    mislimmmm u njujorku postoji tooooliko mnogo restorana, "restorana" i ""restorana"".. u neke prchvarnice ne bi ni nogom ushla, a opet na vratima imaju A..
    te ocjene ne govore o kvaliteti hrane, atmosferi ili ljubaznosti osoblja.. ocjena govori o "chistoci".. mada i to je vrlo upitno..


    primjer d)
    drugarica radi u jednom od luksuznih restorana u financijskom distriktu, koji posluje vec pola vijeka (cca).. najjeftinije vino par stotina $$$.. imaju A, naravno.. ne mozhe se ni ochekivati da imaju manje.. restoran je smjeshten u jednoj zgradi koji je zashticena zakonom, neshto kao spomenik, jelte.. restoran vam dodje u podrumu, zapravo neki medju-sprat.. ispod nivoa ceste.. ako-razumijete-o-chem'-vam-pricham.. uglavnom, ona kazhe tamo mishevi kolo vode.. skachu po stolu, kuhinji, wc-ima.. to su vjerovatno mishevi josh od prije drugog svjetskog rata.. pa ti, druzhe, jedi tamo..
    pitate se kako onda imaju A.. imaju osobu koja im dodje svako jutro, i svako vecher pred zatvaranje, i detaljno ochisti "ostatke" misheva.. kad dodje inspekcija, oni se obichno zavlache u najtamnije coshkove, bas one coshkove u koje se mishevi vole zavlachit.. i ako nadju govanca, pljuc kazna.. ovi to znaju, pa ta mjesta redovito chiste.. znaju na shta treba da se obrati pazhnja..


    recimo -- muva, one me fasciniraju.. za muve se dobiva kazna samo izmedju novembra i marta.. ako se muva nadje izmedju marta i novembra onda nije kazna.. (da ne zalazim u detalje).. za mokar pod -- kazna.. za prenisku temperaturu odredjenih namirnica (pogotovo mesa i sireva) --cap -- kazna.. za ne noshenje kape (chak i ako ste celavi ) -- cap -- kazna.. za ne noshenje rukavica (koje organski ne podnosim) -- cap -- kazna.. za kutije na podu -- cap -- kazna.. za oshtecene (udubljene) konzerve -- cap -- kazna.. za odrezanu salatu koja se nadje van frizhidera -- cap -- kazna.. za mljeko koje se nadje vani -- cap -- kazna.. i takoooo mogu ja u nedogled...



    kao shto lilith reche, u americi se godishnje otruje na hiljade i hiljade ljudi, vec zadnjih par godina najvishe od salmonele, u shpinatu, jajima, paradajzu, krastavcima.. najcheshce nikom nishta..
    ali nikako se ne mogu slozhiti da se najvishe trovanja deshava hranom koja je spremljena kod kuce.. to kazhem zato shto znam kako se priprema hrana u restornima.. ipak u domacinstvima ljudi malo pripaze kako se hrana sprema.. shto se nekad nikako ne bi reklo za restorane.. mene masu puta zna boliti stomak nakon shto jedem vani (zato vishe ne jedem vani chesto).. jer ne treba ti mnogo da dobijesh trovanje.. i to ne mora biti neko ozbiljno trovanje da zavrshish u bolnici.. dovoljno je da se neshto ne opere kako treba ili se krivo pripremi da te zaboli trbuh.. a najchshce se ne zhalimo nikom.. pa to tako prodje.. veliki broj takvih trovanja prodje ne zapazheno..
    uostalom teshko mi je da povjerujem da se trovanje hranom deshava u domacinstvima zato shto ooogromna vecina ljudi u americi ne kuha!!! njima kuhinja sluzhi za podrgijavanje u mikrovalnoj i spremanje zamrznute hrane na brzinu.. kupuje se gotova ili polugotova hrana, a da se neshto sprema od sjeckanja pa nadalje, to je njima nepoznanica ko meni xy u matematici
    moomoo meee jooouu

Slične teme

  1. Gde se dobro jede po Srbiji? Restorani, kafane i drugo...
    Autor DBlica u forumu Turizam i putovanja
    Odgovora: 23
    Poslednja poruka: 09.04.2015, 12:21
  2. Paklena kuhinja
    Autor lado u forumu Televizija i ostali mediji
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 29.11.2010, 00:00
  3. Vaša omiljena kuhinja?
    Autor Lady S u forumu Kulinarstvo i ishrana
    Odgovora: 50
    Poslednja poruka: 28.03.2010, 11:53
  4. Vi i kuhinja
    Autor swba u forumu Muška kafana
    Odgovora: 77
    Poslednja poruka: 02.08.2009, 16:30
  5. Kuhinja
    Autor Najgora u forumu Uređenje enterijera i eksterijera
    Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 14.07.2008, 13:14

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •