Maslinovo ulje
Prikaz rezultata 1 do 7 od ukupno 7
  1. #1

    07 Maslinovo ulje

    Blagotvorno i terapijsko delovanje maslinovog ulja još je spominjao Hipokrat, otac medicine. Stolećima su nutritivna, kozmetička i zdravstvena svojstva maslinovog ulja poznata stanovnicima Mediterana.

    Maslinovo ulje spada među najstarija kulinarska ulja.

    Starorimska filozofija dugovečnosti spominje dve ključne namirnice njihova života: vino i maslinovo ulje

    Maslinovo ulje zadržava sva svoja prirodna i hranjiva svojstva zahvaljujući načinu proizvodnje, te se smatra nezamenjivom namirnicom s dugačkim popisom lekovitih svojstava.

    Najzdravije ulje je, svakako, čisto devičansko maslinovo ulje jer se proizvodi jednostavnim filtriranjem zdravih maslina. Nutricionistički gledano, čisto devičansko maslinovo ulje je dragocena hrana, bogata hlorofilom i karotenoidima koji služe kao prirodni antioksidansi i sprečavaju užegnuće ulja. Antioksidativnom delovanju maslinovoga ulja doprinose i vitamin E, koje se ovde nalazi u svome naboljem obliku, kao alfa tokoferol, te fenolne komponente.

    Maslinovo ulje je lako svarljivo, a ima blagotvoran uticaj na srce i krvne sudove. Naime, zbog visokog sadržaja jednostruko nezasićenih masnih kiselina (77%), maslinovo ulje štiti HDL ili dobar holesterol, a smanjuje udeo lošeg, LDL holesterola. Mala ga djeca mogu svariti neusporedivo lakše nego bilo koje druge vrste masnoća, budući da je majčino mleko najbogatije upravo oleinskom kiselinom.

  2. #2

    Odgovor: Maslinovo ulje

    Maslina "Olea Europea" pripada botanickoj grupi Sativa. To je zimzelena, niska biljka, lišce joj je kožnato, ovalno, sa gornje strane maslinaste a sa donje strane srebrnaste boje, cvetovi su bele boje i rastu u grozdovima. Drvo masline nije izrazito zahtevno i može da raste na krševitom tlu, zahteva blagu klimu bez prevelikih temperaturnih razlika sa dugim i suvim letima i prijatnim zimama sa malo kiše. Maslini je potrebno od 5-8 godina da pocne da daje prve plodove dok samo drvo ima izuzetan životni vek do cak 600 godina. Najbolje uspeva na Mediteranu, uz more i na visinama do 400m/nv. Maslina cveta u maju i junu a plod sazreva na jesen. Uzgaja se radi ploda a još više radi najcenjenijeg ulja – maslinovog, takozvanog “Mediteranskog zlata”.

    Maslinovo ulje je mediteranskim narodima služilo na razne nacine, od platnog sredstva u anticko doba do njegove upotrebe u medicinske svrhe vec više od 4000 godina.

    Prema Jonskog mitologiji otac svih bogova je obecao zemlju Atiku bogu ili boginji koji mu bude dao najoriginalniji i najkorisniji poklon. Atina boginja mudrosti je dobila zemlju od Posejdona ponudivši mu grancicu masline kao simbol blagostanja i mira, tako je današnja Atina dobila svoje ime.

    Iako prapostojbina maslinovog drveta nije tacno precizirana, generalno je prihvaceno da drvo potice iz Sirije i ostalih istocno mediteranskih zemalja. Prema egipatskim papirusima faraon Ramzes lll je ponudio maslinovo drvo bogu sunca Ra. Tragove prisutnosti masline nalazimo na mnogo mesta i u Bibliji.

    Sam plod masline je izrazito gorak ali se za ljudsku upotrebu predhodno preraduje tj. odgorcuje i konzervira u slanoj otopini ili sircetu. Od nedozrelog ploda dobijamo zelene masline, dok je zreo plod tamno ljubicaste do crne boje i od njega dobijamo tzv. crne masline.

    Od zrelosti ploda zavisi i kvalitet ulja. Zeleni plodovi daju manje ulja i ono je siromašnije masnim kiselinama koje su osnovni kriterijum za merenje kvaliteta ulja.

    Prema kvalitetu maslinovo ulje se deli na:

    Extra Virgin Olive Oil - je prirodno maslinovo ulje dobijeno iz prvog hladnog cedenja sa organoleptickom ocenom od 6.5 i više bodova i masnim kiselinama koje iznose od 0,5 – 1%. Ono je najkvalitetnije i najzdravije za ishranu.
    Virgin Olive Oil - je prirodno maslinovo ulje koje se dobija prvim cedenjem sa organoleptickom ocenom od 5.5 i više bodova i masnim kiselinama do 2%.
    Olive Oil - je prirodno maslinovo ulje sa organoleptickom ocenom od 3.5 i vise bodova i masnim kiselinama. Ono se dobija mešavinom rafiniranog ulja i manje kolicine Extra Virgen ulja.

    Za razliku od vina maslinovo ulje ne dobija na kvalitetu starenjem te se mora upotrebiti u roku od dve godine. Cuva se u tamnim bocama na tamnom ali ne prehladnom mestu jer se ono na niskim temperaturama kristalizuje, odnosno ledi se.

    Zbog svih hranjivih sastojaka maslinovo ulje je idealno jer:

    • blagotvorno utice na srce i krvne sudove
    • na digestivni trakt (želudac, jetru i creva)
    • na rast i razvoj kostiju deteta
    • ima efekat majcinog mleka koji doprinosi razvoju centralnog nervnog sistema kod beba i dece
    • usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidanata
    • sprecava dijabetes
    • na moždano tkivo
    • na kožu
    • kao pomoc u borbi protiv raka debelog creva, prostate, dojke i ostalih tumora.
    • vitamin E i provitamin A štite kožu od štetnih suncevih zraka i opekotina

    Maslinovo ulje se sve više upotrebljava u kozmetici (maske za kožu i kosu), odlicno je za tretman opekotina, koristi se i kao ulje za suncanje gde dermatolozi tvrde da poseduje UV zaštitni faktor 20.

    Maslina oduvek simbolizuje mir, plodnost i snagu i ona je lek koji nas hrani i koji nas cini otpornijim i jacima. Naucnici su došli do jedinstvenog zakljucka: maslinovo ulje je lek i ono je tajna zdravlja i dugovecnosti.
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  3. #3

    Maslinovo ulje

    Temelji grčke kuhinje, od najstarijih vremena, su maslinovo ulje (Grci godišnje po glavi stanovnika potroše 26 litara maslinovog ulja) i vino, sveže povrće, riba, mlada, posna mesa i sirevi - proizvodi koji čine čuvenu mediteransku kuhinju, kako današnja nauka naziva Hipokratovu ishranu.

    Zbog toga je grčka kuhinja najzdravija etnička kuhinja na svetu, a Krićani su najdugovečniji Evropljani.

    Grci su veoma ponosni na svoju kuhinju, mediteransku, laganu, a veoma ukusnu.
    Maslinovo ulje je svakako ključna namirnica, pa se sva jela u Zorbi spremaju isključivo na visokokvalitetnom maslinovom ulju - na tradicionalan način.
    Maslinovo ulje i začine nabavljamo samo iz Grčke, jer se jedino tako može u beogradsko kontinentalno podneblje preneti dah i ukus grčkog.
    Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

  4. #4

    Odgovor: Maslinovo ulje

    Maslinovoto ulje go koristime site,toa e mnogu zdravo i korisno za naseto zdravje Obavezno sekoj den na gladno pieme edna lazica m.u so limon taka polesno ja prebroduvame alergijata a go sprecuvame bronhitot i ne kaslame.

  5. #5

    Odgovor: Maslinovo ulje

    Maslinovo ulje kao brufen

    Najnovija naučna istraživanja pokazala su da maslinovo ulje sadrži isto jedinjenje kao i lek 'Brufen', odnosno ibuprofen. To znači da bi dnevna doza maslinovog ulja mogla da pomogne kod efekata reume i srčanih oboljenja, baš kao što se i ibuprofen koristi za reumu, bolove, kod zapaljenskih procesa i slično. Dr Gari Bičam sa Univerziteta u Filadelfiji objašnjava zašto su naučnici uopšte posumnjali da postoji veza izmedju maslinovog ulja i brufena:
    "Ideja se javila kada smo razmatrali osećaj koji se javlja kada pijemo ibuprofen. Malo šta se desi dok je lek u ustima, ali čim ga progutamo, on nam sprži grlo. Ispostavilo se maslinovo ulje radi istu stvar - sprži vam grlo i to na istom mestu kao i brufen. Zato smo posumnjali da postoji ista farmakološka supstanca i u ulju, i u leku." Sumnja dr Bičama potvrdila se tokom naučnih istraživanja, tako da je otkriven identični sastojak i u brufenu i u maslinovom ulju. Medjutim, veoma je važno i o kom maslinovom ulju je reč:

    "Najbolje je ono ulje koje se dobija prvim cedjenjem. Takvo maslinovo ulje pravi se na Siciliji, Kritu i na sličnim mestima. Kada se maslinovo ulje koristi pri kuvanju, onda se efekat supstance koju smo pronašli smanjuje. Većina ljudi medjutim, i to uglavnom na Mediteranu, koristi maslinovo ulje za salate i povrće - dakle koristi ga sirovo, što znači da se ostvaruje pun efekat." Doktora Bičama pitali smo i koja doza maslinovog ulja može da zameni na primer, jednu tabletu ibuprofena - od koje mnogima prodje uobičajena glavobolja: "To možemo samo da nagadjamo, ali sigurno je da nam od one količine maslinovog ulja koju obično upotrebljavamo za jelo neće proći glavobolja. Mi pak, verujemo da je moguće da je količina maslinovog ulja koju ljudi na Mediteranu svakodnevno koriste jednaka dozi od jedne pilule aspirina za decu. To svakako ima pozitivne efekte po zdravlje, posebno kada je reč o srčanim i drugim kardiovaskularnim oboljenjima."
    Lako cu,ako je do mene.........

  6. #6

    Odgovor: Maslinovo ulje

    Činjenice o maslinovom ulju

    - Nema holesterola i ima 77 odsto nezasićenih masnih kiselina.

    - Nema glutena i nema soli.

    - Poboljšava ukus druge hrane.

    - Sva ulja imaju otprilike istu kalorijsku vrednost, ali se zbog intenzivnog ukusa i mirisa maslinovo ulje manje dodaje hrani.

    - Maslinovo ulje sadrži 1,6 mg, odnosno 2,3 IU (International Units), vitamina E (prirodnog antioksidanta) po kašičici (14 g).

    - Jedna kašika daje 8 odsto potrebne količine vitamina E.

    - Upotreba maslinovog ulja smanjuje holesterol.
    neunistiva zlojebaba!

  7. #7

    Odgovor: Maslinovo ulje

    Maslinovo ulje od davnina je poznato kao svestran lek koji leci tvrdu stolicu, isteruje kamence iz žuci, sprecava delovanje raznih bakterija, greje želudac, jaca probavne organe, snizuje temperaturu, stišava grceve u creviina i otvara kanale iz žucnog mehura i jetre, regulise krvni pritisak i leci malariju. Koristi se kao podloga za izradu melema i raznih masti kojima se lece opekotine i kožne bolesti....

    Domaci melem
    Italijani vekovima koriste domaci melem protiv upale misica, a spravljaju ga od jednakih delova maslinovog ulja i kamfora. Kada se utrlja u kozu, ova mesavina ubrzava krvotok i smanjuje upalu, a maslinovo ulje ublazava pecenje koje moze da izazove kamfor.
    Lako cu,ako je do mene.........

Slične teme

  1. Da li nosite potkošulje?
    Autor memento u forumu Pričaonica
    Odgovora: 9
    Poslednja poruka: 08.01.2012, 19:18

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •