Posle 15 godina staža u stomatologiji, mogu slobodno da kažem da su ljudi dosta neupućeni u u ovu granu medicine..znanja iz ove oblasti su im površna, a mnoge stvari se potpuno pogrešno protumače i razumeju..otud i toliki strahovi od stomatologa, otpor i nepoverenje, što rezultuje ogroman broj bezubih pacijenata još u najranijoj mladosti..
Problemi dečje stomatologije su posebna priča..roditelji ne vode računa o svojim zubima, te to prenesu na decu..rezultati sistematskih pregleda dece su više nego očajni, sve je više dece koja već u prvom, drugom razredu osnovne škole vade stalne zube što je poražavajuće u današnje vreme..a još više poražava činjenica da roditelji ne znaju da deca u šestoj godini dobijaju prve stalne molare (kutnjake) i prosto budu iznenađeni kada im se na sistematskom pregledu u prvom razredu osnovne škole, kaže da je zub za vađenje..
Ono od čega je najbolje krenuti je preventiva, tj sprečiti pojavu karijesa..a vrlo je jednostavno..
Ključ je u pravilnoj higijeni usta i zuba i zdravoj ishrani..
Četkica na tržištu ima milion vrsta..bije bitno da bude neka firmirana, bitno da ne bude previše meka, ni previše oštra da ošteti desni..Pasti za zube takođe ima čitav spektar..treba ih menjati, a pušačima preporučujem da dva, tri puta nedeljno koriste specijalne paste za pušače..Zubi se peru najmanje 3 - 4 minuta, dovoljno je ujutru i uveče, s tim da je ono večernje pranje najvažnije jer su zubi posle celu noć čisti, nema naslaga ni bakterija na njima..i jako je važno da se posle večernjeg pranja ništa ne jede, niti pije, sem vode..
Neredovno pranje zuba dovodi do taloženja prvo mekih naslaga na zubima koje vremenom očvrsnu, tj stvori se zubni kamenac koji je najveći krivac za parodontopatiju (klaćenje i ispadanje zuba).
Pored četkice i paste, važno je kao naviku u život uvesti i konac za zube, koji čisti predeo između zuba koji četkica ne može da očisti..
Osnovne grane stomatologije su:
- dečja i preventivna stomatologija
- bolesti usta i zuba
- oralna hirurgija
- stomatološka protetika
- ortopedija vilica (otrodoncija)
Ukoliko neko ima neko pitanje iz ove oblasti, može slobodno da ga postavi..ako ne znam ja odgovor, imam koga da pitam..jeste vrlo teško nešto reći bez pregleda, jer je stomatologija po tome specifična, ali bar nešto orjentaciono uvek može da se kaže..