Japanska kuhinja - Strana 2
Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikaz rezultata 16 do 17 od ukupno 17
  1. #16

    Odgovor: Japanska kuhinja

    Japanski stil ishrane

    Kaže se da japanska ishrana koncentriše magičnu energiju hrane u kompaktne porcije pune zadovljstva. Ne mora se kuvati na japanski način da bi se uživalo u blagodetima koje daje japanski stil ishrane, dovoljno je jesti više ribe, povrća i voća, servirati hranu u malim porcijama, jesti polako i sa uživanjem i dodati ishrani neke zdrave detalje kao što je tofa sir ili pirinač.

    Prednosti japanskog stila ishrane

    Zahvaljujući zdravom stilu života i ishrane Japanci žive duže od ostalih naroda. I ne samo da je očekivan život 86 godina za žene i 79 za muškarce (uporede radi u Americi žene žive 80 a muškarci 75 godina) već prosečan japanac 75 godina živi u dobrom zdravlju prema kriterujumima WHO. Japanci, među razvijenim zemljama imaju najnižu proprociju gojaznih, oko 3% (11% Francuza i 32% Amerikanaca je gojazno). A da nije sve u genima govori i to da se Japanci, takođe, brzo ugoje kada počnu da se hrane na zapadni način.

    Jedite očima

    Magija japanskog stila ishrane sastoji se u ravnoteži percepcije hrane i ukusnoj niskokalorijskoj hrani koja je poslužena u znalački kontrolisanoj količini u malim posudama i tanjirima što sve vodi ka zdravoj balansiranoj ishrani. Ovakav stil ishrane, koji uključuje uživanje u lepoti obroka vodi ka tome da se sporije jede i uživa u svakom zalogaju a kao posledicu manje pojedene hrane jer se mozgu daje vreme da shvati kada mu je dovoljno hrane. Prosečan Japanac jede za četvrtinu manje kalorija od prosečnog Amerikanca i to ima za posledicu njihov dug život. Dokazano je da 8% manje kalorija u ishrani sa umereno povećanom fizičkom aktivnošću dovodi do značajnog produžetka života a takođe i do smanjivanja rizika da se oboli od dijabetesa. Smanjivanje kalorijskog unosa ne treba da bude traumatizujuće. Tajna je u tome da se visokokalorična hrana (ona koja sadrži više kalorija po gramu namirnica) kao što je to čokolada, čips, masni biskviti, zameni niskokaloričnom kao što je to voće, povrće, supe od povrća (ove supe deo su svakodnevne ishrane Japanaca).

    Značaj malih porcija

    U Japanu, hrana se služi u odvojenim malim činijama i tanjirićima umesto u jednom velikom poslužavniku. Obrok se sastoji u tome da se proba malo od svačega. Serviranje malih porcija jedna je od najvažnijih tajni zdrave ishrane i redukcije telesne težine. Istraživanja su pokazala da kad se serviraju veće porcije one bivaju i pojedene, bez obzira da li smo planirali da ih pojedemo i da li smo zaista gladni. Ljudi pojedu i do 45% više hrane kada je poslužena u većoj količini. A sedam od deset upitanih osoba kažu da količina hrane koju sipaju u tanjir zavisi od veličine tanjira. Sve što je navedeno ima i dobre i loše strane. Loše je to što jedemo bez razmišljanja a dobro što se količina hrane koju pojedemo može smanjiti.
    Pokušajte da zamenite tanjire koje obočno koristite za ishranu dezertnim. Ješćete manje a da to nećete ni primetiti jer će vaš tanjir izgledati puno sa manje hrane. Ili pokušajte da hranu servirati u činijcama. Osim toga, ne mora se smaniti količina sve hrane veće samo one koja je bogata mastima i kalorijama.

    Otkrijte pirinač

    Ishrana Japanaca podrazumeva velike količine pirinča. Male činije pirinča služe se uz svaki obrok, uključujući doručak. Bez masnoća, bogat složenim ugljenim hidratima, pirinač zasićuje sa manje kalorija ostavljajući u stomaku manje prostora za hranu koja deblja. Japanci pirinač jedu kuvan i bez masnoća.

    Uživajte u povrću

    Japanci su narod koji obožava povrće. Kada pitate japansku domaćicu koji joj je omiljeni obrok koji služi porodici, većina će odgovoriti da je to mešano povrće ukrčakano u začinjenoj supi. Crvena babura, grašak, tikvice, plavi patlidžan, crni luk, paradajz, zelena paprika, sočivo, šargarepa, spanać, maldice bambusa, cvekla, slatki krompir, koren lotosa, repa, daikon (velika bela rotkva), burdok (japansko korenasto povrće bogato dijetnim vlaknima), šitaka pečurke ali i morsko povrće kao što je kombu, nori i vakame deo su uobičajene japanske ishrane. Za svaki obrok služi se 4-5 različitih jela od povrća i niko ne smatra da čudno ako se supa od povrća posluži za doručak. Povrće se služi kuvano u začinjenoj supi, pečeno u maloj količini ulja od kanole ili kuvano na pari. Sve metode pripremanja povrća u Japanu omogućavaju maksimalno čuvanje korisnih sastojaka.

    Glavni ’’štos’’

    Riba, posebno masna riba (Japanci posebno vole losos, svežu tunu, skušu, sardelu i haringu), bogati su omega 3 masnim kiselinama za koje se zna da štite srce i krvotok i doprinose poboljšanju raspoloženja. Japanci čine oko 2% svetske populacije a pojedu oko 10% svetskog ulova ribe. To što Japanci jedu više ribe ima posledicu da jedu manje crvenog mesa koje sadrži zasićene masne kiseline koje doprinose razvoju ateroskleroze i pojavi srčanih oboljenja i dovodi do gojaznosti, kada se uzima u većoj količini.

    Soja

    Kada se konzumiraju umereno, soja produkti kao što je tofa sir i drugi, dobra su alternativa mesu kao izvor proteina jer imaju malo ili nimalo masti. Japanski obrok obično sadrži više od jednog jela od soje napr. miso supa ili komadići tofa sira.

    Ukusni dezerti

    Tipičan japanski dezert je sezonsko voće, oljušteno, iseckano i ukusno aranžirano u lepom tanjiriću. Japanci vole i zapadnjačke dezerte kao što je sladoled ili kolaći ali ih obično nude u manjim porcijama i sa prefinjenijim ukusima. Šolja japanskog zelenog čaja savršen je kraj svakog japanskog obroka.

    Zdrave opcije

    Potrebno je samo malo promena pa da se i japanski stil ishrane učini još zdravijim. To je korišćenje braon pirinča umesto belog. Tradicionalna japanska kuhinja koristi braon pirinač koji je integralna žitarica bogata dijetnim vlaknima i korisnim ugljenim hidratima.

    Druga stvar je redukcija soli koju Japanci obilno koriste u ishrani zbog velike količine soja sosa koji koriste i usoljene hrane. Kad god je moguće birajte sosove sa smanjenom količinom soli ili smanjite količinu koju koristite.

    Oden



    Oden je japansko zimsko jelo koje se sastoji od kuvanih jaja, daikon rotkvica, konjakua (vrsta japanskog želea), obrađenih komadića ribe dinstanih na vatri i daši supe sa soja sosom. Sastojci se razlikuju među regionima i domaćinstvima. Karaši (japanski senf) često se koristi kao začin. Kada pripremate oden, sastojke možete staviti da se kuvaju kada god vi to želite za razliku od drugih jela. Oden možete kupiti u pokretnim kioscima i u većini prigodnih radnji tokom zime u kojima vidite da se krčka lonac sa odenom.

    Obično se kuva u velikoj keramičkoj posudi i ponekad se krčka satima. Odlično ide uz sake (služi se u sake barovima) a postoje i prodavnice koje prodaju oden za poneti. Odličan je da vas zagreje u hladnim, zimskim danima. Služi se u jednoj činiji

    Sastojci

    1/3 daikon rotkve
    2 krompira
    2 šargarepe
    4 kuvana jaja
    1 pakovanje konjaku-a (japanski žele)
    2 kocke prženog tofa sira
    2-4 riblja briketa
    4-5 kašika soja sosa
    1 kašičica šećera
    2 kašike sake-a (japansko pirinčano vino)
    (može se koristiti i specijalan začin za oden umesto sake-a, soja sosa i šećera)

    Priprema
    Iseckajete daikon rotkvu na kolutove. Iseckajte krompir na polovine. Oljuštite kuvana jaja. Iseckajte ostale sastojke u krupnije komade. Prokuvajte 1 litar daši supe. U lonac sa supom dodajte ostale sastojke. Dodajte sake, soja sos i šećer. Smanjite vatru i krčkajte 40-60 minuta. Kaže se: ’’Što duže kuvate oden to je ukusniji’’. Ako je potrebno dodajte još kocki daši supe ili soja sosa.
    Servira se sa karašijem (ljutim japanskim senfom). Malu količinu karašija sipajte na svaki sastojak odena prilikom jela.

    izvor
    Poruku je izmenio maski, 05.03.2010 u 17:41
    & underpaid......

  2. #17

    Odgovor: Japanska kuhinja

    preporuchujem YouTube - cookingwithdog's Channel

    veliki broj recepata. detaljan prikaz izrade.

    zanematite dzukca i naglasak. naglasak posle nekog vremena postane simpatichan a dzukca bi valjalo oprljiti... i skuhati....
    & underpaid......

Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Slične teme

  1. Meksička kuhinja
    Autor Aiko u forumu Recepti
    Odgovora: 12
    Poslednja poruka: 30.01.2013, 04:14
  2. Paklena kuhinja
    Autor lado u forumu Televizija i ostali mediji
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 29.11.2010, 00:00
  3. Vi i kuhinja
    Autor swba u forumu Muška kafana
    Odgovora: 77
    Poslednja poruka: 02.08.2009, 16:30
  4. Kuhinja
    Autor Najgora u forumu Uređenje enterijera i eksterijera
    Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 14.07.2008, 13:14

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •