Specijaliteti libanske kuhinje
Prikaz rezultata 1 do 12 od ukupno 12
  1. #1

    Specijaliteti libanske kuhinje

    Pre petnaestak godina, u moj Srem, doselila se jedna žena iz Libana..par godina je živela u mom komšiluku, tiha, nenametljiva i odlična kuvarica..obožavala sam da dođem kod nje i isprobam nešto sasvim novo i neobično..
    i ja sam uz nju naučila da spremam njihova tradicionalna jela, a evo nekih od njih..



    LABANIJA

    1/2 kg junećeg mesa, iseckati na kocke i kuvati dok potpuno ne omekša.
    Izmutiti 1.jaje i dodati 1 litar jogurta, pa kuvati na laganoj vatri oko 10 minuta.
    Skuvano meso ocediti od vode, pa od te vode odvojiti 1.solju, a ostatak prosuti. U tu izdvojenu vodu dodati so, biber, beli luk u prahu, kašiku limunovog soka i sitno iseckan list peršuna, pa ovo dodati skuvanom jogurtu. Oprati 100 gr pirinča, skuvati ga i ocediti od vode.
    Posebno skuvati 100 gr badema, oljustiti ga, a zatim malo proprziti.

    SERVIRANJE: Iseckati nesto veće kocke hleba i staviti na dno šerpe ili neke velike cinije, hleb prekriti pirinčem, preko pirinča staviti bademe, pa kockice skuvanog mesa. Sve to preliti prelivom od jogurta, tj.labanom..


    MAKLUBA

    400-500 gr junetine iseci na kocke pa skuvati. Procediti od vode, a vodu ostaviti na stranu. Ocistiti 100-150 gr pirinča i preliti ga vrelom vodom. Oljuštiti 1 plavi patlidzan i iseci na ploče. Posoliti ga, ocediti i malo propržiti na maslinovom ulju.

    Skuvano meso staviti na dno lonca, preko mesa poredjati prženi patlidzan, preko patlidzana staviti 1-2 paradajza iseckan na kolutove, pa preko toga sipati ocedjen pirinač. Sve preliti vodom u kojoj se kuvalo meso. Malo posoliti i pobiberiti i kuvati na laganoj vatri sve dok voda ne ispari.
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  2. #2

    Odgovor: Specijaliteti libanske kuhinje

    Salata FATTOUCHE




    1 zelena salata
    1 veza pesuna
    1/2 veze nane (sveže)
    1 glavica luka
    5 rotkvica
    3 paradajza
    1 krastavac
    1 limun
    maslinovo ulje
    1 ceno belog luka
    1 arapski hleb proprzen na ulju (ona ga je mesila, ali ne znam kako..a kao uspešna zamena su Tortilje )

    Iseckajte salatu, crni luk, persun i nanu. Isto tako učinite i sa paradajzom, krastavcem i rotkvicama ali njih iseckajte na kockice. Sve sjedinite, dodajte maslinovo ulje, limunov sok (po ukusu), izgnječenog belog luka i posolite.

    Na kraju, neposredno pre posluzivanja, dodajte propžzeni izmrvljeni hleb..ili tortille..
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  3. #3

    Odgovor: Specijaliteti libanske kuhinje


    Shurba Al - Imma
    (čorba)


    Sastojci:
    500 g mlevene jagnjetine
    100 g pirinča
    2 luka
    2 čena belog luka
    1 belance
    brašno
    cimet u prahu
    peršun
    supa od povrća
    ulje za prženje


    Priprema:

    Za ovu izvrsnu libansku čorbu potrebna je supa od povrća.Pripremite je kuvajući u malo osoljene vode šargarepu, luk, celer, mali paradajz i dodajte pola kašičice mlevenog cimeta. Držite na toplom.
    Pomešajte meso s belim i crnim lukom, belancetom, soli, biberom i malo cimeta. Oblikujte kuglice veličine oraha, uvaljajte ih u brašno i pržite 4 5 minuta na vrelom ulju. Izvadite kuglice, ocijedite i stavite u supu koja vri. Kuvajte 15 minuta, dodajte pirinač i kuvajte dok ne omekša.
    Dodajte sveže seckani peršun..
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  4. #4

    Odgovor: Specijaliteti libanske kuhinje

    Gotovo ni jedan obrok kod Arapa se ne može zamisliti bez humusa ..

    HUMUS bil tahini-dip

    (namaz od leblebije )

    1 solja leblebija (opranih u nekoliko voda i odstojalih preko noći u vodi)
    1/2 solja soka od limuna
    2 istucana čena belog luka
    3 šolje vode, so
    1 kašika ulja
    sitna crvena ljuta paprika

    Ocediti vodu u kojoj su stajale leblebije preko noći staviti u serpicu, naliti sa 3 šolje vode i staviti da proključa, skinuti rešetkastom kašikom svu moguću penu koja se stvorila, smanjiti vatru i ostaviti da se kuvaju oko sat i po.
    Odvojiti par kašika tečnosti u kojoj su se kuvale leblebije, a ostalo procediti, isto tako ostaviti sa strane par kašika celog zrna leblebije za dekoraciju. Pomešati leblebije, sok od limuna, soli po ukusu i beli luk i samleti u blenderu da se dobija fina pasta, pire. Po potrebi dodati sok od limuna i beli luk. Servirati u male pliće činije, tanjire.Sa drugom činijicom pritisnuti pastu tako da se dobije blago udubljenje u sredini, a okolo kao venac. U sredinu staviti kašiku ulja i zrna leblebije, a oko sredine na onaj venac poprašiti ljutu papriku, moze se posuti i sa seckanim peršunom.
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  5. #5

    Odgovor: Specijaliteti libanske kuhinje

    Baharat

    (miks začina koji se koriste u libanskoj kuhinji, a sastojci variraju od domaćice do domaćice)


    U avan staviti:

    crni biber
    suva crvena paprika
    korijander
    cimet
    kranfilić
    muškatni oraščić
    đumbir
    kardamom

    ali tako da crni biber i suva paprika budu kao 4 dela jedne mere, a ostali sstojci jedan deo..

    sve se istuca do prah konzistencije i koristi u mnogim jelima od mesa i povrća, a takođe je odličan i za čorbe..
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  6. #6

    Odgovor: Specijaliteti libanske kuhinje

    Citat Aiko kaže: Pogledaj poruku
    1 arapski hleb proprzen na ulju (ona ga je mesila, ali ne znam kako..a kao uspešna zamena su Tortilje )
    Za ljubitelje azijske kojima je kuHanje čarolija, evo mog recepta za Naan (najpopularnija vrsta) ovde, a na youtube-tu sigurno ima mnogo klipova za pogledati

    Paketić kvasca, 4 supene kašike toplog mleka, 2 kafene kašičice šećera, 4 šolje mekog brašna, 1 kafena kašičica praška za pecivo, pola kafene kašičice soli, dve trećine šolje jogurta, 1 jaje, dobro umućeno, 1 supena kašika ulja, ulje za podmazivanje, sveže peršunovo lišće (valjalo bi korijanderovo, ali se može zameniti peršunom).

    Pomešati kvasac, šećer i toplo mleko pa ostaviti da počne da radi. Izmešati brašno, so i prašak za pecivo, napraviti udubljenje i dodati kvasac, mleko, jogurt, jaje i ulje. Testo dobro izraditi, gotovo je kad počne da se odvaja od posude i prestane da se lepi za ruke. Napraviti loptu, pokriti je tankom folijom ili vlažnom krpom i ostaviti na toplom da kisne. Spremno je kada se udvostruči: proveriti ga pritiskom prsta - dobro je ako se odmah vrati u prethodnu formu. Podeliti ga na 10-12 loptica, oklagijom ih razvući na oblik papuče (15 cm u gornjem delu a oko 5 cm na donjem, dužine 25 cm) Posuti sitno seckanim peršunom, položiti na podmazan pleh i peći 10-15 minuta
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  7. #7

    Odgovor: Specijaliteti libanske kuhinje

    Khubuz

    3 solje prosejanog brasna
    2 kašičice suvog kvasca
    3/4 kašičice soli
    na vrh kasšcice secera
    1 šolja mlake vode
    1 supena kasška ulja
    malo ulja za premazivanje

    Zamesi se glatko testo od svih navedenih sastojaka i tako umešeno testo, staviti u pouljenu posudu, da pri narastanju ne bi doslo do sušenja i pucanja. Prekriti čistom krpom i ostaviti oko 2 h da nadodje.

    Izvaditi testo na pobrašnjenu dasku i još malo ga premesiti.Podeliti testo na 8 loptica (dobiju se pite precnika oko 12-13 cm). Svaku lopticu rastanjiti oklagijom .Tako, napravljene pite ostaviti pokrivene oko 20min da odmore. U međuvremenu zagrejati rernu na 250C. Staviti pite u podmazan pleh, pa u vrelu rernu oko 5min, dok se ne naduvaju i dobiju blago rumenu boju. Kada se izvade iz rerne, pite se izduvaju, ali kad se zaseku rubovi, unutra su šuplje i mogu se puniti po želji, slatkim ili slanim nadevom..služe se tople.

    Pre pečenja se mogu posuti sa malo bilo kog zrnevlja po ukusu.
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  8. #8

    Odgovor: Specijaliteti libanske kuhinje

    E sad nešto slatko..

    Libanska torta



    6 jaja
    250 g lesnika i badema
    250 g secera
    1 prašak za pecivo
    na vrh noža soli
    2 narandže

    glazura od čokolade


    Narandze dobro oprati i tako cele kuvati na tihoj vatri oko dva sata..tokom kuvanja sklanjati penu, a posle ostaviti tako u vodi da se rashlade..ohlađene narandže iseći na kriške i ako ima, ukloniti seme i izmiksati u blenderu..

    Jaja dobro izmutiti ,dodati ostale sastojke, a na kraju kasu od narandze i sve dobro promesati..izliti u podmazan i brašnom posut kalup za pečenje i peći u predhodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni..

    Ostavite da se ohladi u kalupu, pa glazirati cokoladom..
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  9. #9

    Odgovor: Specijaliteti libanske kuhinje

    Plavi patlidžan sa kiselim mlekom


    1 kg. plavog patlidzana
    1/2 male kasike susene nane
    1 solja kiselog mleka
    1/2 male kasike soli
    3 cesnja istucana bela luka malo ulja za przenje
    Za ukras: * Listovi zelene nane * mladi luk * iseckan persun * malo sveze paprike *

    Oguliti plavi patlidzan, iseci na uzdužne kriške, ispržiti na ulju pa osusiti na hartiji koja upija. Istucen beli luk, so i sušenu nanu pomešati sa kiselim mlekom. Poredjati komade plavog patlidzana na oval za služenje, a odozgo sipati mešavinu kiselog mleka i začina. Ukrasiti listovima zelene nane, sitno iseckanim mladim lukom, iseckanim peršunom i sitnim komadima sveze paprike. Pustiti jedan cas da upije pa posluziti.

    Na isti nacin se pripremaju tikvice. Ovo je specijalitet libanske kuhinje.
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  10. #10

    Odgovor: Specijaliteti libanske kuhinje

    Baba - Ganus umak


    1/2 kilograma plavog patlidzana
    2 oljustena i na sitne komade isecena paradajza
    1/2 kafene kašike soli
    1 limun
    2 češnja bela luka (istucana)
    1 mali luk isečen na sitne komade
    1 casa samlevenog oraha
    1/4 caše maslinova ulja
    zrna nara
    1 supena kašika iseckanog peršuna

    Za ukrašavanje: iseckan peršun, zrna nara, kolutovi luka, nekoliko crnih i zelenih maslina, kolutovi paradajza..

    Plavi patlidzan dobro oprati u vodi, skinuti mu zelene listove, nozem raseći po sredini pa ispeći u rerni. Ostaviti da se ohladi, oguliti ga pa izgnječiti, tako da se dobije meka i gusta masa. Pomesati istucani luk, sok od limuna i so, pa sve to zamesiti sa samlevenim plavim patlidzanom, iseckanim orasima, lukom, peršunom, paradajzom i zrnima nara. Staviti baba-ganuz na tacnu, pa odozgo sipati maslinovo ulje, posuti iseckan peršun, staviti kolutove paradajza, luk, maslinke i zrna nara.
    Poruku je izmenio Aiko, 20.04.2009 u 07:00
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  11. #11

    Odgovor: Specijaliteti libanske kuhinje

    Ovo je salata koja se jede uz vruće lepinje..

    Michoteta

    Sastojci:

    400 g sira (ili gustog jogurta)
    2 luka
    2 krastavca
    2 limuna
    maslinovo ulje

    Priprema:

    U posudi najpre izmiksajte sir tako da se dobije krem, pa ga začinite mešavinom limunovog soka i 6-8 kašike ulja, i ostavite da odstoji otprilike pola sata. Luk očistite i narežite na sitne komadiće, a krastavce narežite na kockice. Luk i krastavce tada dodajte siru, zacinite solju biberom i polako promešajte.
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  12. #12

    Odgovor: Specijaliteti libanske kuhinje

    Libanska pica


    -2 kašike maslinovog ulja
    -sok od jednog limuna
    -2 kašičice origana
    -3 kašičice susama(mada može i više)
    -5 kašika pavlake
    -5 crnih maslina
    -so i biber po ukusu


    Umesiti testo za picu ili uzeti gotovo..Premažite ga maslinovim uljem i limunovim sokom, posolite, pobiberite, pospite origano i susam i pecite na 200 stepeni petnaestak minuta..kad je gotovo, na sredinu pice stavite pavlaku i ukrasite maslinama..

    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


Slične teme

  1. Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)
    Autor SQUAW u forumu Recepti
    Odgovora: 184
    Poslednja poruka: 13.02.2014, 06:12

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •