VojvodinaCafe Forum - New Time - Blog
Pogledaj RSS Feed

New Time

 1. Ja, neka ...

  ко распукана месечина, моите писанија
  стојат на порти и тивко потпевнуваат:
  „по друм одам мајче,
  по друм лежам, ама...“
  и сетиќи воздишките в гради им се пикаат,
  здивот им го крадат,
  усни да занемат,
  песна да не дослушат, песна жалосна.
  за тие недопир ...
  Kategorije
  Nekategorizovano
 2. Ja, neka ...

  Во распуканата празнина, секогаш се раѓа најубавата приказна. Нема потреба од многу ентериерски кажувања. Во нејзината одаја сме сами, јас и јас. Зад нас, е некаков пејзаж што ме потсеќа на времето кое задолжително ќе ги брои календарските големини, од еден до триесет, со ниет ...
  Kategorije
  Nekategorizovano
 3. Ja, neka ...

  &

  огледалата се без резон,
  нивните причини се познати,
  се’ е реприза на исти прашања
  и блудни одговори.
  ...
  еден ден ќе се сретнеме
  зад нивната опачина.
  немирот на светот ќе биде
  во некој друг стих.
  ...
  ќе останат ветриштата
  и нивниот рев да раскажат
  за нашите чекања на прагот
  од векот кој сме го преспале
  за некои сто години – заблуда.

  n.t.s.
  Kategorije
  Nekategorizovano
 4. Ja, neka ...  ноќно сновидение.
  метаморфоза.
  в црквен двор степам.
  жени во рубо калуѓерско тишинат.
  тивкоста во мене ја селат.
  погледот цветен ми станува.
  на аглите игра од свеќи.
  сѐ е тивко.
  неколку пци в трева дремат.
  сѐ е божествено тивко.
  стојам.
  блажено треперам.
  светлина дишам.
  амин.

  n.t.s. 23.8.2013
  Kategorije
  Nekategorizovano
 5. Ja, neka ...

  ноќ. тивка. питома.
  постоечки постоења.
  латино звуци.
  јас и евора, сами.
  таа низ ритмот живее.
  јас приказна раскажувам
  за жената со коса лелеава,
  за жената со поглед, далечина,
  за жената со љубов опијанета.
  за неа, која, ти, ја создаде...
  ...а беше ноќ. тивка. питома.
  недопрени допири.
  ѕвездени шепоти.
  музика во тивкост заробена.
  таа и мирисите летни, сами.
  потребите беснеат.
  зборот урива сон ...
  Kategorije
  Nekategorizovano
 6. Ja, neka ...

  ...
  погледни како се брануваат моите очи

  погледни за миг – ѕирни во нивните длабочини
  подлабоки од сите мориња,
  помирни од сите ветришта,
  потопли од сите сончевини.
  погледни и ништо не кажувај,
  почувствувај како ветрот танцува врз мојата кожа
  како утробата ми набабрува и мириса на цвет.
  погледни и кажи ми дека таа сум која сум се родила
  ...
  Kategorije
  Nekategorizovano
 7. Ja, neka ...

  ....

  ... а посакав да напишам песна
  и во неа се нацртам,
  и зборовно те прегрнам,
  и интерпункциски подзастанам,
  запрам,
  и себеси се оградам со загради,
  и си додадам три точки,
  и
  ... не ти кажам дека те чувствувам
  ко пладневна горештина,
  ко вечерна свежина,
  ко утринска сонливост,
  ко
  ...
  Kategorije
  Nekategorizovano
 8. Ja, neka ...

  ~ ете... има денови кога мислата е пенелопска. дење крпи надежи, ноќе се распарува и во бескрајот себенаоѓа ... онаму, каде сенките ми те крадат од зениците, кога низ ветрот го рониш твојот силен двозбор ... те љубам ... а моите прсти, наткожно везат - време.

  n.t.s.
  Kategorije
  Nekategorizovano
 9. Ja, neka ...

  Утро. 06:50 ч.. Станица. Наоколу полнеж од празнина. Луѓе со тага во очите. Наместени насмевки, а под нив, остатоци од синоќешната кавга. Влетувам меѓу толпата. Не гледам во ничиј хоризонт. Премногу е убиствено. Ги отварам страниците на книгата што секогаш ја имам со себе. Читам. И си пеам во себе. И им се смешкам на зборовите во книгата. И се обидувам да опстанам. Ја користам твојата ...
  Kategorije
  Nekategorizovano
 10. Ja, neka ...

  дали знаеш дека ова не сум ти го рекла,
  а се думам ...
  го отварам стариот тефтер,
  ја клавам првата буква,
  го поклопувам.
  се затварам во себе,
  ми е страв да излезам оттаму.
  ти не си до мене.
  далеку си.
  многу далеку,
  преку седум планини, седум реки.
  те гледам како стоиш до брановите,
  како ги слушаш гласовите
  ...
  Kategorije
  Nekategorizovano
Strana 1 od 4 123 ... PoslednjaPoslednja